Τίποτα δεν μπορεί να είναι πιο πολύτιμο από τη ζωή μικρών παιδιών ειδικά όταν αυτά προσβάλλονται από την πολύ επικίνδυνη μηνιγγίτιδα.
Ένα νέο εμβόλιο έρχεται για να δώσει λύση στο πρόβλημα αλλά δεν συνταγογραφείται και δεν αποζημιώνεται από τα ταμεία.
Κοστίζει η μία μόνο δόση από τις τρεις που είναι απαραίτητες 105 ευρώ όπως τονίζει η εταιρεία παραγωγής του.
Κάθε χρόνο στη χώρα μας παρουσιάζονται 60 με 70.000 κρούσματα που μένουν σταθερά για δέκα και πλέον χρόνια και η αντίδραση της πολιτείας είναι ότι εφόσον δεν παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις, είναι θέμα της οικογένειας αν θέλει να το παράσχει στο παιδί και όχι της πολιτείας.
Μέχρι τώρα, έχουν ήδη παρουσιαστεί 12 κρούσματα μηνιγγιτιδόκοκου κατά τον μήνα Ιανουάριο και δυστυχώς τα 2 από αυτά έχουν καταλήξει (αγόρι 4 ετών στα Χανιά και 3 ετών στην Κομοτηνή) και 1 νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση (αγόρι 13 ετών Τρίκαλα).
Το εμβόλιο μπορεί να γίνει από ηλικία 0 έως 18 ετών.
Ωστόσο, όλες οι ηλικιακές ομάδες μπορούν να προσβληθούν από τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο, με τα βρέφη, νήπια, έφηβους και νεαρούς ενήλικες να αποτελούν τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς. Τo βακτήριο (Neisseria Meningitidis ή μηνιγγιτιδόκοκκος) που προκαλεί τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο διακρίνεται σε πέντε οροομάδες (Α, B, C, W-135 και Y). Η οροομάδα τύπου Β (MenB) ευθύνεται για την πλειοψηφία των περιστατικών (περίπου 90%) στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα. Η εξέλιξη της νόσου είναι ταχύτατη και μπορεί να επιφέρει το θάνατο σε διάστημα 24 – 48 ωρών από την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων, τα οποία συχνά μοιάζουν με αυτά της γρίπης, όπως ο πυρετός, ο έμετος και η κεφαλαλγία.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), περίπου 1 στα 10 άτομα που προσβάλλονται καταλήγει παρά τη θεραπεία. Επιπλέον, 1 στα 5 άτομα που επιβιώνουν εμφανίζει σοβαρές μόνιμες αναπηρίες, όπως εγκεφαλική βλάβη, επιληπτικούς σπασμούς, απώλεια της ακοής και μαθησιακές δυσκολίες, ενώ είναι δυνατό να υποστεί και ακρωτηριασμό άκρων.
Το 50% των κρουσμάτων μηνιγγίτιδας είναι τύπου C στην οποία οι τρεις δόσεις του εμβολίου ενσωματώθηκαν σε 1.
Το Εθνικό Πρόγραμμα Υποχρεωτικού Εμβολιασμού προβλέπει το εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου της οροομάδας C, όχι όμως και της οροομάδας Β.
Το εμβόλιο ενδείκνυται για την προστασία όλων των ηλικιακών ομάδων, από την ηλικία των 2 μηνών και άνω. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει πάνω από 1.000.000 δόσεις παγκοσμίως.
Σημειώνεται ότι για τα νεογνά από 2 έως 6 μηνών απαιτούνται 4 δόσεις του εν λόγο εμβολίου, για τα παιδιά από 6 μηνών έως 2 χρονών 3 δόσεις, ενώ για τα παιδιά από δύο ετών και άνω απαιτούνται δύο δόσεις του εμβολίου.
#########