Το Ινστιτούτο Γ.Ν. Παπανικολάου, ο Δήμος Κύμης – Αλιβερίου, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ο Σύλλογος Καθηγητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών , σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Εύβοιας και το Γ.Ν. Κύμης, διοργανώνουν ενημερωτική ημερίδα για θέματα πρόληψης, ιδιαίτερα του καρκίνου.

Η ημερίδα, με τίτλο  «Η δύναμη της πρόληψης στη δημόσια υγεία», πραγματοποιείται το Σάββατο, 25 Νοεμβρίου, και ώρα 5:30 το απόγευμα, στην αίθουσα Εκκλησιαστικού Γηροκομείου Κύμης.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, διακεκριμένοι ομιλητές θα προσεγγίσουν το θέμα της πρόληψης νοσημάτων, με στόχο να αναδείξουν τη σημασία της, τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για τα συστήματα υγείας.

Η πρόληψη περιλαμβάνει τον υγιεινό τρόπο ζωής, που στοχεύει στην αποτροπή εμφάνισης της νόσου, αλλά και τις προσπάθειες έγκαιρης ανίχνευσης, όπως η εξέταση πληθυσμών που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Ειδικά όσον αφορά στον καρκίνο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 30-50% όλων των περιπτώσεων μπορούν να προληφθούν με την εφαρμογή εθνικών πολιτικών και προγραμμάτων ευαισθητοποίησης, τη μείωση της έκθεσης σε παράγοντες κινδύνου και την παροχή ενημέρωσης και υποστήριξης που χρειάζονται οι πολίτες προκειμένου να υιοθετήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Από την άλλη πλευρά, η έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες επιτυχούς θεραπείας του. Η έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου προϋποθέτει την εκπαίδευση για την προώθηση της έγκαιρης διάγνωσης και τον προσυμπτωματικό έλεγχο.

Ωστόσο, στην Ελλάδα,  υστερούν σε κουλτούρα πρόληψης τόσο οι πολίτες όσο και πολλοί φορείς, ακόμη και της υγείας, γεγονός που καθιστά την ανάγκη να μπουν τα θεμέλια μιας τέτοιας στάσης στην πατρίδα μας, επιβεβλημένη.

 

Σχετικά με το Ινστιτούτο Γ.Ν Παπανικολάου

Το  Ινστιτούτο «Γ.Ν. Παπανικολάου», ιδρύθηκε το 1998 στη γενέτειρα του μεγάλου Έλληνα γιατρού και ερευνητή, την Κύμη Εύβοιας, ύστερα από πρόταση του Υπουργείου Υγείας-Πρόνοιας (υφυπουργός Μανώλης Σκουλάκης) για την ίδρυση ενός πολυδύναμου φορέα προς τιμήν του διακεκριμένου επιστήμονα, με αντικείμενο την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και άλλων νεοπλασματικών νόσων.

 

Την πρόταση συνυπέγραψαν οι τότε: υφυπουργός Υγείας, Μανώλης Σκουλάκης, Νομάρχης Εύβοιας, Θανάσης Μπουραντάς, πρόεδρος του ΚΕΣΥ, Βασίλης Γολεμάτης, πρόεδρος του ΠΙΣ, Μανώλης Καλοκαιρινός, πρόεδρος του Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντώνης Κουτσελίνης.

 

Στόχοι του ιδρύματος

  • Η χάραξη  μιας πολιτικής με κέντρο τον άνθρωπο , μιας ενιαίας  στρατηγικής και  κοινής δράσης , μεταξύ πολιτείας , ιατρών, ασθενών και ενημερωμένων πολιτών με στόχο την υγεία.
  • Η αξιόπιστη παροχή  επιστημονικών ιατρικών πληροφοριών και η  ανάπτυξη  ενός   διαύλου αμφίδρομης επικοινωνίας με εξειδικευμένους επιστήμονες.
  • Η οργάνωση του συνεδριακού τουρισμού , για την συνέχιση του έργου έρευνας και ενημέρωσης , στην γενέτειρα του  Γεωργίου Παπανικολάου.
  • Η παροχή οργανωμένων υπηρεσιών αθλητικής αγωγής πρόληψης και αποκατάστασης , σε συνδυασμό με τους αθλητικούς φορείς της  περιοχής.
  • Η ανάδειξη φυσικών μορφών θεραπείας – πρόληψης , με την χρήση των βοτάνων και παραδοσιακών ιατρικών σκευασμάτων της Κύμης.
  • Η πρόληψη με  φυσιολατρικές δράσεις, σε  συνδυασμό με  το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κύμης και τον φυσικό πλούτο της
  • Δημιουργία παιδικών κατασκηνώσεων με στόχο την εκπαίδευση ανάλογα με την ηλικία των παιδιών στην πρόληψη των διαφόρων κινδύνων που τα περιβάλλουν.
  • Η προσφορά ολοκληρωμένων εκπαιδευτικά προγραμμάτων σε παιδιά και ενηλίκους, με στόχο και σκοπό τη βιωματική προσέγγιση για την πρόληψη και την καταπολέμηση διαφόρων ασθενειών.
  • Η συνεργασία και η ανταλλαγή  εμπειριών, εκθεμάτων και προγραμμάτων με φορείς σε ολόκληρο τον κόσμο σε θέματα πρόληψης και καταπολέμησης των διαφόρων ασθενειών.
  • Η λειτουργία μιας  επιστημονικής βάσης δεδομένων σε θέματα πρόληψης και η δημιουργία εκπαιδευτικού multimedia περιεχομένου για θέματα ενημέρωσης, πρόληψης και ψυχολογικής υποστήριξης ασθενών ή συγγενών τους, για τα θέματα αυτά.
  • Η  ενημέρωση πολιτών και επαγγελματιών υγείας, για θέματα πρόληψης, διάγνωσης, θεραπείας και έρευνας των κακοηθών νεοπλασμάτων.
  • Η ψυχολογική υποστήριξη ασθενών και συγγενών πριν, κατά την διάρκεια και μετά την θεραπεία.
  • Η  ενημέρωση των πολιτών και επαγγελματιών υγείας σε κοινωνικά και οικονομικά θέματα τα οποία άπτονται της ασθένειας (ασφαλιστικοί φορείς, φορείς καταπολέμησης του καρκίνου, φορείς στήριξης, υπηρεσίες και εξειδικευμένα κέντρα διάγνωσης, θεραπείας και παρακολούθησης και παιδικού καρκίνου στο εσωτερικό της χώρας ή στο εξωτερικό).

 

 

#########