Ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος εμβολιάστηκε στο Λονδίνο όπου βρίσκεται και για να σταματήσει τη διασπορά ειδήσεων περί ανασφάλειας του εμβολίου της AstraZenecca , με αυτό το συγκεκριμένο εμβόλιο τονίζοντας ότι αν δεν εμβολιαστούμε δεν θα βγούμε ποτέ με ασφάλεια από το σπίτι μας. Επίσης τόνισε ότι αναμένεται νέο επιθετικό κύμα το Δεκέμβριο γι αυτό θα πρέπει να μας βρει με όσο περισσότερους μπορούμε εμβολιασμένους για να έχουν αναπτύξει αντισώματα κατά του ιού άρα να έχουν ανοσία.

Ο κ. Μόσιαλος είπε οτι θεωρεί απαράδεκτο να εμβολιαστούν πρώτα οι πολιτικοί και όχι με βάση την ηλικιακή τους ομάδα εκτός φυσικά από την πρόεδρο της δημοκρατίας και ίσως τους αρχηγούς των κομμάτων.Τόνισε ότι τα εμβόλια ακόμα και της  Astrazenecca είναι απολύτως ασφαλή και πως μέσα στα εκατομμύρια που έχουν πάρει αυτό το εμβόλιο μόνο δέκα περιστατικά αφορούν θρομβώσεις ή καρδιαγγειακά νοσήματα. Όμως πάνω απ όλα η διαθεσιμότητα του εμβολίου θέλει προγραμματισμό. Όσοι αναρωτιούνται γιατί βρέθηκε τόσο γρήγορα το εμβόλιο ο κ Μόσιαλος είπε ότι ήταν επόμενο αφού έπεσαν πολλά χρήματα αφού το χρηματοδότησαν όλες οι κυβερνήσεις και ανάγκασαν τους επιστήμονες να ανταλλάσσουν τα ευρήματά τους και να δοθεί και η άδεια παραγωγής σε πολλές εταιρείες. Το φάρμακο είναι δημόσιο αγαθό και όχι κατοχυρωμένες πατέντες κάτι που ισχύει για τα άλλα φάρμακα. Οι πατέντες δίνονται από την αρχή και οι εταιρείες αποζημιώνονται από τις κυβερνήσεις δεν τους κλέβει κανένας τη δουλειά τους. Τα εμβόλια που έχουν έρθει στην Ελλάδα δεν περιέχουν εξασθενημένο τον ιό. Αυτό το κάνει το κινεζικό εμβόλιο. Και τα τρία εμβόλια που κυκλοφορούν στην Ευρώπη έχουν ανοσοαπόκριση. Σταματάει την επέκταση του ιού. Από τους εμβολιασμένους το 80 με 85% έχουν προστασία. Μόνο ένα 10% μπορεί να μεταδώσει τον ιό και αυτό εξασθενημένο.

Σε ερώτηση για το πότε θα τελειώσει το μαρτύριο του εγκλεισμού ο κ. Μόσιαλος ήταν κατηγορηματικός. Όταν θα έχει εμβολιαστεί το 60% του πληθυσμού στην ανοικτή κοινωνία. Αυτό το είδαμε στο Ισραήλ που προχωράει και στον εμβολιασμό των εφήβων του για φυσική ανοσία. Το νέο κύμα του ιού αναμένεται τον Δεκέμβριο και δυστυχώς θα χτυπήσει αυτούς που δεν θα έχουν εμβολιαστεί δηλαδή άτομα κάτω των 30 ετών. Η θνητότητα δεν ξέρουμε ακόμα πως θα εξελιχθεί. Όλοι ελπίζουν να μην έχουμε ένα νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού κάτι που θα κάνει μεγάλη διασπορά και μεγάλη θνητότητα την ίδια στιγμή. Είναι προς τιμήν της κυβέρνησης είπε ο κ. Μόσιαλος το ότι δίνει ανοιχτά και τα self tests αλλά και τα rapid tests. Λέγεται ότι θα γίνουν 10 εκατομμύρια τεστ τη βδομάδα ακόμα και τόσα να γίνουν συνολικά όφελος μεγάλο θα το έχουμε. Τους επόμενους μήνες θα δούμε τις νευρολογικές επιπτώσεις της πανδημίας. Από την άλλη πολλές θεραπείες και διαγνώσεις και έρευνα για άλλες ασθένειες έχουν πάει πολύ πίσω. Η χώρα δεν αντέχει άλλο εγκλεισμό γι αυτό είναι μονόδρομος το εμβόλιο.

Μεγάλα θύματα θα είναι τα παιδιά που έχουν περάσει πολύ καιρό μέσα και την εκπαίδευσή τους από το σπίτι.