Oι ασθενείς μετά από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και μετά την έξοδο τους από  την καρδιολογική κλινική πρέπει να ακολουθήσουν για περίπου τρεις μήνες, τη θεραπευτική τους αγωγή και τις ιατρικές οδηγίες, για την πλήρη αποκατάσταση και την επανένταξη τους στην προ του εμφράγματος κατάσταση. Έτσι θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις καθημερινές τους συνήθειες και τον τρόπο ζωής που είχαν προ του καρδιολογικού τους περιστατικού.

 

 

Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, στην Αμερική και την Αυστραλία υπάρχουν ειδικά κέντρα αποκατάστασης. Είναι ανάλογα εξοπλισμένα και επανδρωμένα με ειδικούς ιατρούς και προσωπικό.

Σε αυτά τα κέντρα αποκατάστασης ελέγχεται καθημερινά η γενική κατάσταση των καρδιοπαθών. Ακολουθείται συγκεκριμένο πρόγραμμα, για κάθε ασθενή, όπως πρόγραμμα δίαιτας, σωματικής άσκησης και θεραπείας, ανάλογα και με τα άλλα νοσήματα του ασθενούς, την αντικειμενική γενική του κατάσταση, την σοβαρότητα του καρδιολογικού του προβλήματος, ακόμα ανάλογα και με τις επαγγελματικές του υποχρεώσεις.

Η κινητοποίηση και η επανένταξη των καρδιολογικών ασθενών στο ρυθμό και τις ανάγκες της καθημερινότητας γίνεται προοδευτικά και με βάσει συγκεκριμένου, διεθνώς αναγνωρισμένου ιατρικού προγράμματος, ειδικού ιατρικού πρωτοκόλλου.

Εμείς θα αναφέρουμε μερικές γενικού ενδιαφέροντος ιατρικές συμβουλές, για τον ασθενή μετά από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, οι οποίες πρέπει να αναπροσαρμόζονται κατά περίπτωση από τον προσωπικό του καρδιολόγο.

 

1.      Την πρώτη, πιθανώς και την δεύτερη εβδομάδα μετά από το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου ο ασθενής αρχίζει σταδιακά να κινητοποιείται κυρίως εντός του σπιτιού του, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες, όταν μιλάμε για τις συνθήκες στην Ελλάδα.

Πρέπει να ξεκουράζεται ο ασθενής αρκετά. Να κοιμάται και να ξεκουράζεται τόσο τη νύχτα, όσο και τις μεσημεριανές ώρες. Να ξαπλώνει νωρίς το βράδυ, να ξεκουράζεται αρκετά τις πρωινές, και κατά τις μεσημεριανές ώρες.

Απαγορεύονται αυτό το διάστημα, οι χειρονακτικές εργασίες, η ενασχόληση με την κηπουρική, τα μαστορέματα, να σηκώνει βάρη, να μετακινεί ή να μεταφέρει βαριά αντικείμενα, όπως έπιπλα, καρέκλες, βαλίτσες, μωρά ή μεγαλύτερα παιδιά.

 

 

2.      Σε δεύτερο χρόνο και πάντα με την σύμφωνη γνώμη του θεράποντα αρχίζει ο ασθενής να βαδίζει, χωρίς να βιάζεται, ή να κουράζεται. Δεν πρέπει να αισθάνεται δυσφορία, δύσπνοια, αίσθημα παλμών, βάρος ή πόνο στο στήθος και γενικά ενοχλήσεις στην περιοχή του θώρακα, όταν θα αρχίσει οποιαδήποτε από το γιατρό του άσκηση.

Το καλοκαίρι δεν πρέπει να ασκείται μεσημεριανές ώρες με την πολύ ζέστη.

Επίσης πρέπει να αποφεύγει τις ανηφόρες. Να βαδίζει μόνο σε ίσιο δρόμο και όχι με γρήγορο ρυθμό, αλλά κάνοντας και απολαμβάνοντας τον περίπατο.

 

 

3.      Να μην ξεχνάει πως το άγχος, η ψυχική υπερένταση, τα πολλά νεύρα κουράζουν πρώτα την καρδιά μας, και κυρίως την τραυματισμένη μας καρδιά. Η καλύτερη καρδιολογική θεραπεία εκτός των φαρμάκων είναι η ψυχική μας ηρεμία, η ψυχική ισορροπία και η ψυχική ευεξία, όπως άλλωστε είναι γνωστό και για τα περισσότερα νοσήματα των ανθρώπων.

 

 

4.      Για να επιτευχθεί η ψυχική γαλήνη να αποφεύγει ο καρδιοπαθής οτιδήποτε προκαλεί άγχος και stress, όπως διάφορα παιχνίδια, τάβλι, χαρτιά, ειδήσεις στην τηλεόραση, που συχνά απογοητεύουν, και στο ραδιόφωνο και όλες τις οικογενειακές εντάσεις. Επίσης να αποφεύγει να οδηγεί αυτοκίνητο, εάν αυτό τον αγχώνει. Να οδηγήσει αυτοκίνητο ο καρδιοπαθής μετά, από την υπόδειξη του καρδιολόγου του.

 

 

5.      Η σεξουαλική συμπεριφορά μετά από ένα καρδιολογικό περιστατικό θέλει επίσης σωστή διαχείριση. Πρέπει να συζητήσει ο ασθενής με τον προσωπικό του γιατρό και αυτό το θέμα, να είναι πλήρως ενημερωμένος

 

 

6.      Μην ξανακαπνίσετε, εάν είστε καπνιστής, και μην το παρακάνετε με καταχρήσεις γενικά, ποτό, ξενύχτι και πολύ φαγητό.

 

 

7.      Μετά το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου θα επανέλθετε στην εργασία σας μετά από την υπόδειξη του θεράποντα ιατρού. Αυτό εξαρτάται από το είδος της εργασίας και την κατάσταση της υγείας σας.

 

 

8.      Για τους πρώτους 2-3 μήνες μετά το έμφραγμα του μυοκαρδίου δεν κάνετε πρωταθλητισμό, και τον πρώτο καιρό στην ανάρρωση, ούτε αθλήματα όπως τένις, θαλάσσιο σκι, ιππασία, κολύμπι σε θάλασσα και πισίνα, κηπουρική, ξυλουργικές βαριές εργασίες και δεν σηκώνετε βάρη.

 

 

9.      Οι καρδιοπαθείς πρέπει να ακολουθούν ακριβώς και ανελλιπώς την φαρμακευτική τους αγωγή, που συστήνει ο καρδιολόγος τους. Δεν επιτρέπεται να αλλάζουν οι ίδιοι τη δοσολογία και την διάρκεια της θεραπείας χωρίς την ιατρική έγκριση.

 

 

10.  Όταν ένας καρδιοπαθής αισθανθεί οτιδήποτε οπισθοστερνικά ή στον θώρακα, στη πλάτη και στα δύο χέρια ή το ένα χέρι τους, δηλαδή σφίξιμο, πόνο, βάρος, μούδιασμα, φούσκωμα, δυσφορία, λιποθυμία, αίσθημα παλμών, δύσπνοια, σκοτοδίνη, ή οποιαδήποτε άλλη ενόχληση, ακόμη και πόνο στο στομάχι, την κοιλιά τους, να επικοινωνήσει άμεσα με το γιατρό του, ή πρέπει να επισκεφτεί το πλησιέστερο Νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας. Εξυπακούεται να μην οδηγήσει ο ίδιος, ή να χρησιμοποιήσει κάποιο μέσο μαζικής μεταφοράς, εκτός από ταξί ή την άμεση βοήθεια (166).

 

 

Εάν τηρηθούν σχολαστικά όλα όσα αναφέρθηκαν έως τώρα, ο καρδιοπαθής θα αναρρώσει γρήγορα, χωρίς προβλήματα και δυσάρεστες για αυτόν εκπλήξεις και συνέπειες.

Η επανένταξη του καρδιολογικού ασθενή μετά από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου στο κοινωνικό και εργασιακό του περιβάλλον θα είναι χωρίς απρόοπτα και αρνητικές, για αυτόν επιπτώσεις, εάν τηρηθούν όλα τα ανωτέρω.

Μετά από λίγο σχετικά χρονικό διάστημα η δυσάρεστη για αυτόν περιπέτεια της υγείας του, σχεδόν θα έχει ξεχαστεί. Η υγεία του θα έχει αποκατασταθεί σχεδόν πλήρως.

Η καρδιολογία τα τελευταία είκοσι χρόνια έκανε άλματα προόδου στην αντιμετώπιση των καρδιολογικών ασθενών παγκοσμίως και στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει πια κανένας ιδιαίτερος λόγος, εκτός σπανιοτάτων ίσως περιπτώσεων, να καταφεύγει κάποιος στο εξωτερικό για καρδιολογικά προβλήματα υγείας.

Όλες σχεδόν οι καρδιοπάθειες μπορούν να αντιμετωπιστούν τόσο στον ιδιωτικό τομέα, που συνήθως υπάρχει σύμβαση με τα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία, όσο και στα κρατικά καρδιολογικά κέντρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) και σε όλες τις Πανεπιστημιακές καρδιολογικές κλινικές με άριστα για τον καρδιοπαθή αποτελέσματα.

 

 

 

Ειρήνη Ε. Σταματάκη-Οικονόμου

Ειδικός παθολόγος – καρδιολόγος
Αριστούχος απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής Βερολίνου, Διπλωματούχος ψυχολόγος του ίδιου Πανεπιστημίου. Μερικά εξάμηνα σπουδές στο ίδιο Πανεπιστήμιο Φιλοσοφία, Γερμανική Φιλοσοφία. Το 1974 ανακηρύχθηκα διδάκτωρ της Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Βερολίνου, ιατρική βιοχημεία.: Ειδικότητες παθολογίας και καρδιολογίας στην Πανεπιστημιακή κλινική Klinikum Steglitz Berlin και αναγνώριση αυτών κατόπιν εξετάσεων, με την επιστροφή μου στην Ελλάδα το 1980. Έκτοτε επιστημονικός συνεργάτης στο ΄΄Διαγνωστικό και Θεραπευτικό Κέντρου ΥΓΕΙΑ΄΄ μέχρι το 2004. Από το 2004 διευθύντρια παθολογικής κλινικής Metropolitan Hospital. Διδακτικό έργο: Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, σχολή κοινωνικών λειτουργιών και ελεύθερο πανεπιστήμιο στο Βερολίνο. Για έξι χρόνια δίδαξα ιατρικά θέματα στην Ελλάδα στα ΄΄ΙΕΚ Υγεία΄΄. Για χρόνια δίδαξα επίσης τους νοσηλευτές των νοσηλευτικών ιδρυμάτων απασχόλησης. Ενεργός συμμετοχή σε ιατρικές επιστημονικές εταιρείες, ιατρικά επιστημονικά συνέδρια, διεθνή και ελληνικά, σε στρογγυλές τράπεζες και ενημερωτικές εκπομπές στην τηλεόραση με ιατρικά θέματα. Μεγάλος αριθμός δημοσιεύσεων σε ξένα και ελληνικά ιατρικά περιοδικά, στον ημερήσιο ελληνικό τύπο και σε περιοδικά μεγάλης κυκλοφορίας. Διακρίσεις: Υπότροφος του DAΑD για όλα τα έτη των σπουδών στο Βερολίνο, για αριστούχους φοιτητές, κοινωνικές διακρίσεις για το ιατρικό έργο από εκπαιδευτικά ιδρύματα μέσης και ανωτέρας εκπαίδευσης.

#########