Γράφει ο Αντρέας Αρματάς Ψυχολόγος & Συγγραφέας.

Διεθνώς, ολοένα και περισσότεροι οδοντίατροι (ειδικά στην Αγγλία και την Γερμανία) εκπαιδεύονται στην οδοντιατρική ύπνωση και αξιοποιούν τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει στους ασθενείς τους. Κάτι τέτοιο δεν εκπλήσσει αν αναλογιστεί κανείς ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι οδοντίατροι οφείλονται συχνά σε ψυχολογικούς παράγοντες. Ας δούμε μερικούς από αυτούς τους παράγοντες που μπορούν να βοηθηθούν σημαντικά με εκπαίδευση στην οδοντιατρική ύπνωση.

Ο Φοβισμένος Ασθενής:
Πολλές φορές ο φόβος είναι τόσο μεγάλος που οδηγεί σε μακροχρόνια αποφυγή με αποτέλεσμα την καταστροφή της στοματικής υγείας και της ποιότητας ζωής. Το «μη φοβάσαι» σαν συμβουλή ΔΕΝ βοηθάει.

Η επαναλαμβανόμενη παρότρυνση «μη φοβάσαι» συχνά επιδεινώνει τη ψυχολογία του ασθενούς. Επειδή το προσπαθεί και δεν το καταφέρνει. Όσο δεν το καταφέρνει, νιώθει χειρότερα. Γιατί κάθε φορά που δεν μπορεί, είναι μια επιπλέον ήττα. Πιστέψτε με, αν μπορούσε έτσι απλά να «μη φοβάται» θα το έκανε, δεν θα περίμενε να το ακούσει από εσάς!

Μια διευκρίνιση σε αυτό το σημείο. Δεν είναι μόνο ο φόβος εμπόδιο. Και το άγχος (που δεν έχει την ένταση και τις επιπτώσεις του φόβου) φέρνει εμπόδια στην ομαλή συνεργασία με τον οδοντίατρο και κάνει την οδοντιατρική επίσκεψη πιο επώδυνη -σωματικά και ψυχολογικά.

Οδοντιατρική ύπνωση και πόνος:
Οι περισσότεροι έχουν συνδέσει τον οδοντίατρο με πόνο. Το ξέρετε ότι η προσμονή του πόνου κάνει την εμπειρία πιο επώδυνη; Η αναμονή του πόνου τον αυξάνει. Επιπλέον, οι τυχόν προηγούμενες επώδυνες εμπειρίες που κουβαλάμε κάνουν τον όποιο πόνο πιο έντονο. Η εκπαίδευση στην οδοντιατρική ύπνωση επιτρέπει στον ιατρό να μιλήσει με τρόπο που θα μειώσει τον πόνο. Δεν αναφερόμαστε μόνο σε τεχνικές ύπνωσης (αναλγητική ύπνωση) αλλά και στο πως ενσωματώνουμε την υπνωτική επικοινωνία στον διάλογο.

Υπάρχει τεκμηρίωση για την αναισθησία με ύπνωση και έχουν δημοσιευθεί σχετικά άρθρα ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορούμε με την ύπνωση να έχουμε και περιορισμό της αιμορραγίας. Τα παραπάνω είναι κάτι που ξαφνιάζει πολλούς και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ακόμα δεν έχουμε αναγνωρίσει την ικανότητα που έχουμε να τροποποιούμε ή να δημιουργούμε τις εμπειρίες μας.

Μην ξαφνιάζεστε με αυτά που μπορείτε να καταφέρετε. Αν κάνετε μια αναδρομή στο παρελθόν, θα δείτε ότι ουκ ολίγες φορές έχετε εκπλήξει τον εαυτό σας ευχάριστα.

Δεν αναφερόμαστε μόνο στον πόνο της οδοντιατρικής διαδικασίας. Η διαχείριση του πόνου έχει ιδιαίτερη σημασία σε καταστάσεις όπως η νευραλγία τριδύμου και το κροταφογναθικό σύνδρομο (ΤMJ).

Gagging (αντανακλαστικό του εμέτου):
Ο οδοντίατρος εισάγει κάποιο από τα αντικείμενα του στην στοματική κοιλότητα. Δεν έχει σημασία τι είναι. Σε κάποιους προκαλείται αμέσως το αντανακλαστικό του εμέτου / πνιγμού. Αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες ένας από τους οποίους είναι το άγχος και ο φόβος, αλλά όχι μόνο. Όταν ο οδοντίατρος μπορεί να καθοδηγήσει με υποβολές τον ασθενή σε μεγαλύτερη ηρεμία, έχουμε βελτίωση της κατάστασης. Ενώ υπάρχουν επιπλέον τεχνικές ύπνωσης που εστιάζουν στην αντιμετώπιση του θέματος.

Βρουξισμός:
Ο Βρουξισμός είναι το επαναλαμβανόμενο τρίξιμο των δοντιών όταν το στόμα είναι κλειστό σε μη καθορισμένη στιγμή . Ο ασθενής δεν το κάνει συνειδητά, δεν μπορεί να το ελέγξει και προκαλεί μακροπρόθεσμα σοβαρές βλάβες σε δόντια και γνάθο. Επειδή ο βρουξισμός μπορεί να συνδέετε με το γενικότερο άγχος της καθημερινότητας, μαθαίνοντας να ηρεμεί και να διαχειρίζεται τα πράγματα πιο ψύχραιμα μπορεί να βοηθηθεί. Επιπλέον, συνιστάται ύπνωση με συγκεκριμένη καθοδήγηση και εκμάθηση της αυτό-ύπνωσης για καλύτερα αποτελέσματα. Όλα τα προαναφερθέντα είναι δεξιότητες που μπορεί να ενταχθούν στο ρεπερτόριο του σύγχρονου οδοντιάτρου.

Οδοντιατρική ύπνωση για παιδιά:
Η οδοντιατρική ύπνωση είναι ιδιαίτερα εφαρμόσιμη (και διασκεδαστική) στα παιδιά. Εκμεταλλευόμαστε τη φυσική ικανότητα που έχουν να χρησιμοποιούν τη φαντασία τους. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε παρόμοιες τεχνικές με τους ενήλικες αλλά προσαρμοσμένα στην ηλικία τους. Μπορούμε, επίσης, να χρησιμοποιήσαμε ιστορίες και παραμύθια ενώ μπορούμε να εντάξουμε παιχνίδια με τρόπο που να ενισχύει τις συμπεριφορές που επιθυμούμε.

Αυτή είναι μια μικρή εικόνα για τις εφαρμογές της οδοντιατρικής ύπνωσης. Δεν ωφελεί μόνο τον ασθενή αλλά και τον οδοντίατρο και εν τέλει οδηγεί σε win win situation.

Αντρέας Αρματάς Ψυχολόγος & Συγγραφέας

#########