Οι αιμορροΐδες είναι ένα σύνηθες πρόβλημα που ταλαιπωρεί περίπου το 50% του πληθυσμού. Υπάρχουν σε κάθε άνθρωπο, σχηματίζονται από ένα σύμπλεγμα αγγείων που μεταφέρει αίμα στην περιοχή του πρωκτού και ονομάζεται «αιμορροΐδικό πλέγμα».
Ανάλογα με το σημείο που εμφανίζονται διαχωρίζονται σε , εξωτερικές αιμορροίδες οι οποίες είναι μικρά εξωγκώματα, στο χρώμα του δέρματος, που προβάλλουν από τον πρωκτό. Συνήθως δεν προκαλούν πόνο εκτός κι αν αιμοραγήσουν ή θρομβωθούν οπότε γίνονται μπλέ και προκαλούν ξαφνικό και έντονο πόνο.Και σε εσωτερικές αιμορροίδες που συνήθως προβάλλουν στον αυλό του εντέρου σαν τσαμπί από σταφύλι και προκαλούν πόνο.

Είναι πιθανό να προπίπτουν από τον πρωκτό μετά από έντονη προσπάθεια ή αντίστοιχα εξαφανίζονται σε χαλάρωση.  Μπορεί να συνοδεύονται από βλεννοαιματηρές κενώσεις (όπου το χρώμα του αίματος είναι ζωηρό κόκκινο).

Το πρόβλημα ξεκινά όταν οι αιμορροΐδες διογκωθούν και οι ιστοί που τις συγκρατούν στη θέση τους χαλαρώσουν με αποτέλεσμα να πρωπίπτουν από τον πρωκτικό δακτύλιο.
Οι αιμορροΐδες προκαλούνται συχνά από έναν συνδυασμό πολλών πραγμάτων όπως το σφίξιμο κατά τη διάρκεια μιας κένωσης,  η συχνή δυσκοιλιότητα (σκληρές ή δύσκολες κενώσεις), διάρροια (συχνή χαλαρή, υδατώδης κένωση), εγκυμοσύνη, παχυσαρκία και κίρρωση του ήπατος.

 

Τα συμπτώματα μπορούν να είναι: πόνος και πίεση στο πρωκτικό κανάλι, ένα εξόγκωμα , φαγούρα και πόνος στον πρωκτό ή και γύρο από αυτών  ή/και αίμα στο εσώρουχο, στο χαρτί τουαλέτας, ή τη τουαλέτα.
Συνήθεις τρόποι αντιμετώπισης είναι η άσκηση ,η διατροφή , φαρμακευτικά σκευάσματα και επώδυνες χειρουργικές επεμβάσεις όπου τις περισσότερες φορές αυτοί οι τρόποι αντιμετώπισης δεν επαρκούν.  
Οι περισσότεροι ασθενείς αποφεύγουν την επίλυση του προβλήματος αυτού λόγω του φόβου της παραδοσιακής χειρουργικής και του έντονου μετεγχειρητικού πόνου .
Πλέον με την εξέλιξη της ιατρικής σε συνδιασμό με την τεχνολογία του 21ου  αιώνα
υπάρχει τρόπος να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των αιμορροΐδων ‘Ανώδυνα, Αναίμακτα, Μη επεμβατικά με γρήγορη επιστροφή στη καθημερινότητα .

Η τεχνική    T H D  (Transanal Haemorrhoidal Dearterialization)
(Διαπρωκτική Απαγγείωση των Αιμορροΐδων)

Είναι μία  ελάχιστα επεμβατική χειρουργική προσέγγιση στην επίλυση του προβλήματος των αιμορροΐδων, χωρίς χειρουργική εκτομή ιστών . Eπομένως ο μετεγχειρητικός πόνος είναι σχεδόν ανύπαρκτος  και μικρής διάρκειας   (<24h), καθώς και η επιστροφή στης καθημερινές δραστηριότητες είναι  Άμεση.
Η μέθοδος   Τ  H  D   χρησιμοποιεί ένα τελευταίας τεχνολογίας Doppler (υπέρηχο)  με μεγάλη ευαισθησία, με το οποίο εντοπίζει της τελικές απολήξεις των αιμορροΐδικών αρτηριών . Κατά την  εντοπισμό της αρτηρίας, με την βοήθεια του   Doppler, ο χειρουργός   με  ραφές της απολινώνει   και έτσι σταματούν να τροφοδοτούνται με αίμα οι αιμορροίδες, με αποτέλεσμα οι παθολογικές αιμμορροίδες να θεραπεύονται εντελώς ανώδυνα !

Η διαδικασία αυτή γίνεται χωρίς νυστέρι άρα χωρίς εκτομές ιστού. Εάν είναι αναγκαίο σε προπίπτουσες  αιμορροΐδες  3ου ή 4ου βαθμού μπορεί να γίνει ανάταξη τους στη σωστή ανατομική θέση με την χρήση του THD και αποροφήσιμες  ραφές (αιμοροιδοπηξεία) . Η όλη διαδικασία πραγματοποιείται πάνω από την οδοντώτη γραμμή του πρωκτού, που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν νεύρα στη περιοχή άρα δεν υπάρχει και πόνος, και η διάρκεια του χειρουργείου είναι περίπου μισή με μια ώρα, και νοσηλεία μιας ημέρας. Μια ημέρα , που αρκεί για να ξεχάσετε τον πόνο και να επιστέψετε στις καθημερινές σας συνήθειες.


Κλινικές μελέτες απέδειξαν ότι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε  THD  είχαν:

-Ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο.       
-Μικρότερο ρίσκο επιπλοκών.
-Γρήγορη ένταξη στη καθημερινότητα (24-48h).

Με τους άλλους τρόπους αντιμετώπισης  των αιμορροίδων,  ο μετεγχειρητικός  πόνος  είναι  έντονος  με μεγάλη  
διάρκεια   ( >1  εβδομάδα), και με χρήση ισχυρών παυσίπονων.
Η επιστροφή στης φυσιολογικές δραστηριότητες με τις αλλες τεχνικές   καθυστερεί  περίπου δύο εβδομάδες  και το ποσοστό των επιπλοκών είναι αυξημένο (Αιμορραγία -Μολύνσεις -Κακώσεις του σφιγκτήρα -ρήξει του ορθού κ.α.)  σε αντίθεση με την τεχνική THD η οποία ειναι :

Ανώδυνη  – Αναίμακτη – Ασφαλής

 

Διαμαντής Ε. Θωμάς MD Γενικός Χειρουργός εξειδικευμένος στην λαπαροσκοπική ρομποτική ογκολογική χειρουργική παχυσαρκίας μαστού ενδοκρινών αδένων .
Είναι μέλος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας , της Ελληνικής Εταιρείας Ρομποτικής Λαπαροσκοπικής  Χειρουργικής και μέλος EAES (European Association for Edoscopic Surgery).Eχει συμμετάσχει σε ερευνητική ομάδα, υπό την αιγίδα του «INTERNATIONAL INSTITUTE OF ANTICANCER RESEARCH»,και έχει πολλές δημοσιεύσεις σε Ελληνικά και ξένα περιοδικά.

#########