Έχεις στυτική δυσλειτουργία; Κάνε έλεγχο μήπως πάσχεις από κάποιο καρδιολογικό νόσημα. Αυτό το σημαντικό συμπέρασμα φέρνουν μαζί με την επίδραση της κρίσης στην καρδιά το Διεθνές συνέδριο καρδιολογίας που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Η κρίση χτυπάει ανελέητα την καρδιά καθώς το οικονομικό άγχος επιτείνει τα καρδιακά επεισόδιο, από την άλλη όμως, η επιστήμη έχει κάνει άλματα στο να σώνει όλο και περισσότερες ζωές. Το μεγάλο στοίχημα είναι η μείωση της καρδιαγγειακής νοσηρότητας και θνητότητας ένα μήνυμα που στέλνεται μέσα από το Διεθνές Συνέδριο CARDIO ATHENA 2014  από την Α΄ Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιπποκράτειο Γ.Ν.Α. και την Επιστημονική Εταιρεία Επιδημιολογίας, Βιοστατιστικής & Προληπτικής Ιατρικής υπό την αιγίδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Πρόεδρος του Συνεδρίου είναι ο καθηγητής Χ.Στεφανάδης, Διευθυντής Α Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής.

Σε μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε υγιή άτομα, άνδρες με στυτική δυσλειτουργία, ασθενείς με γνωστή καρδιαγγειακή νόσο και προσφάτως σε μελέτη της Α Καρδιολογικής Κλινικής σε υπερτασικούς ασθενείς, η χαμηλή τεστοστερόνη διπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης θανατηφόρων και μη καρδιαγγειακών συμβαμάτων. Αντιστρόφως, ο κίνδυνος βρέθηκε ότι είναι μειωμένος κατά 30% στα άτομα άνω των 70 ετών με υψηλές τιμές τεστοστερόνης, δηλαδή στις μεγαλύτερες ηλικίες η τεστοστερόνη δρα προστατευτικά.

 

•        Η χαμηλή τεστοστερόνη σχετίζεται άμεσα με την εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας αγγειακής αιτιολογίας που όπως δείξαμε σε πρόσφατη μελέτη αυξάνει κατά 44 %, 62 % και 39% τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων, εμφράγματος μυοκαρδίου και αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου αντιστοίχως. Κατά συνέπεια η μέτρηση της τεστοστερόνης είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη διαστρωμάτωση κινδύνου και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των ασθενών με στυτική δυσλειτουργία. Σε ποιους ασθενείς πρέπει να χορηγηθεί ορμονική υποκατάσταση, είναι κάτι που χρήζει ειδικής εκτίμησης.

•Στόχος της καρδιολογικής αντιμετώπισης είναι η πρόληψη.  Όπως υποστηρίζει ο επικ. Καθηγητής Χαράλαμπος Βλαχόπουλος,     ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί επιδημία του σύγχρονου κόσμου ενώ το ποσοστό των διαβητικών ασθενών αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια. Σήμερα, καινοτόμες φαρμακευτικές θεραπείες για τον σακχαρώδη διαβήτη (όπως οι αναστολείς DDP-4) έρχονται στο προσκήνιο και τα πρώτα αποτελέσματα από μεγάλες μελέτες σε χιλιάδες άτομα (SAVOR και EXAMINE) δείχνουν ότι τα φάρμακα αυτά είναι ασφαλή για την καρδιά.

•Η παχυσαρκία, παραμένει μία από τις κυριότερες αιτίες εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη και υπέρτασης, αλλά μπορεί πλέον να αντιμετωπιστεί ριζικά με την μέθοδο της βαριατρικής επέμβασης. Οι χειρουργικές μέθοδοι και η αποτελεσματικότητα τους, όχι μόνο στην απώλεια βάρους αλλά και στην μείωση του σακχάρου, των λιπιδίων, της αρτηριακής πίεσης και συνεπώς στην μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου.

• Τα νέα δεδομένα για αποφυγή καρδιαγγειακών προβλημάτων τα όρια-στόχοι της αντιυπερτασικής αγωγής να γίνονται ελαστικότερα (ρύθμιση συστολικής πίεσης σε επίπεδα 140-150 mmHg θεωρείται ικανοποιητική ενώ αν οι ασθενείς είναι σε καλή βιολογική κατάσταση η περαιτέρω πτώση της αρτηριακής πίεσης κάτω από 140 mmHg είναι επιθυμητή).

  ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑ-ΟΞΕΑ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΑ

•        Η διαδερμική αντικατάσταση των βαλβίδων αποτελεί μία από τις νεότερες εξελίξεις της επεμβατικής καρδιολογίας. Στην Α Καρδιολογική κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποιείται η πρωτοποριακή αυτή επέμβαση με απόλυτη επιτυχία. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 250 επεμβάσεις με μηδενικά ποσοστά περιεπεμβατικής θνητότητας.

•        Πρόσφατα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ασθενείς με υψηλό χειρουργικό κίνδυνο ωφελούνται περισσότερο από την διαδερμική αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας παρά από την χειρουργική αντικατάσταση όπως τονίζει ο επικ καθηγητής κ. Κ Τούτουζας.

•        Νεότερα αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα όπως η τικαγκρελόρη, περισσότερο αποτελεσματικά, χρησιμοποιούνται για την πρόληψη των υποτροπών του εμφράγματος και της θρόμβωσης των stents. H σωστή επιλογή αυτών των φαρμάκων και των ασθενών που θα πρέπει να τα λάβουν είναι σημαντική για την καλή έκβαση μετά το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και την πρωτογενή αγγειοπλαστική.

•        Φέτος στην χώρα μας υπήρξε έξαρση των κρουσμάτων γρίπης από τον ιό Η1Ν1 που οδήγησε στον θάνατο ευπαθών ατόμων. Σε κάποιες περιπτώσεις οι ιογενείς λοιμώξεις ενδέχεται να προσβάλλουν την καρδιά προκαλώντας φλεγμονή στο περικάρδιο (τον χιτώνα που περιβάλλει την καρδιά) και το μυοκάρδιο (τον μυ της καρδιάς).

•        Η υπερηχοκαρδιογραφία με την τρισδιάστατη απεικόνιση συνέβαλε σημαντικά στην ανάδειξη  των ανατομικών δομών της καρδιάς στην ΄πραγματική’ τους διάσταση και έδωσε λύσεις εκεί που η κλασσική διαθωρακική υπερηχοκαρδιογραφία άφηνε ερωτηματικά

•        Η “ευάλωτη” αθηρωματική πλάκα, δηλαδή η αθηρωματική πλάκα που έχει υψηλό κίνδυνο να ραγεί και να προκαλέσει καρδιακό επεισόδιο, έχει ορισμένα μορφολογικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά. Για την ανίχνευση αυτών των χαρακτηριστικών έχουν αναπτυχθεί διάφορες μέθοδοι, που περιλαμβάνουν την ενδοστεφανιαία θερμομέτρηση, την οπτική συνεκτική τομογραφία (OCT) και την εικονική ιστολογία (VH).

•        Ο συνδυασμός αυτών των τεχνικών αυξάνει τη διαγνωστική δυνατότητα για την εύρεση των επικίνδυνων αθηρωματικών πλακών με απώτερο στόχο τη μείωση του ποσοστού των οξέων εμφραγμάτων του μυοκαρδίου και της θνητότητας της στεφανιαίας νόσου.

•        Επίσης, έχει αναπτυχθεί η τεχνική της ακτινομετρίας μικροκυμμάτων για την αναίμακτη ανίχνευση της ευάλωτης αθηρωματικής πλάκας.

#########