Ν αγαπάς τον εαυτό σου να σε σκέφτεσαι να σε φροντίζεις να μην σε αφήνεις να βαλτώνεις και κυρίως να φροντίζεις σώμα και ψυχή το νου σου και τις καλές σκέψεις σου να τις ποτίζεις σαν λουλούδια μέσα σου. Με δυο λόγια να γυμνάζεσαι και όπως έλεγε παλαιότερη διαφήμιση δεν θέλει κόπο θέλει τρόπο. Πάνω απ όλα όμως να σηκωθείς από τον καναπέ γιατί βγάζεις φύτρες αν μείνεις πολύ εκεί και σου γεννιούνται σκέψεις αδράνειας και το άγχος σε κατατρώει. Το γυμναστήριο είναι φάρμακο χωρίς συνταγή αν και πολλοί γιατροί το συνιστούν ανεπιφύλακτα. Δεν συνταγογραφείται είναι όμως μεγάλη δύναμη για το σώμα και το νου και το προσυπογράφει ένα έμπειρος γυμναστής ο Γιώργος Κορωνιάς που διατηρεί έναν καλαίσθητο χώρο εκγύμνασης ιατρείο ψυχής και σώματος το G.K.Fitness Studio.

Πόσο μπορεί να επηρεάσει η γυμναστική την ψυχολογία μας;

Aν το δούμε από την ιατρική πλευρά, η σωματική άσκηση οδηγεί στην έκκριση ενδορφινών και σεροτονίνης που μας ανεβάζουν την διάθεση και δημιουργούν ένα αίσθημα ευφορίας. Σε γενικό πλαίσιο η γυμναστική αποτελεί έναν τρόπο να καταπολεμήσουμε το άγχος και να αποσυμφορήσουμε τον εγκεφαλό μας από αρνητικές σκέψεις. Όπως και να το δεις όταν η άσκηση γίνεται με προσοχή και όχι επιπόλαια για να μην επέρχονται τραυματισμοί μόνο καλό μπορεί να κάνει στο ανθρώπινο σώμα. Κι ας μην ξεχνάμε την αλλαγή που επέρχεται στο σώμα μας και οδηγεί στην καλύτερη λειτουργία του.

Πόσο η γυμναστική μπορεί να κερδίσει το παιχνίδι του εγκλεισμού μας στην πανδημία;

Έγώ από την πλευρά μου μπορώ να εγγυηθώ στο 100% και ειδικά όταν γίνεται έξω στην φύση. Επίσης ένα σημαντικό θέμα που δημιουργείται από τον εγκλεισμό κι ενδεχομένως την έλλειψη ενδιαφερόντων είναι το ξέσπασμα στο φαγητό. Οπότε ακόμα και για την πανδημία συνιστάται η γυμναστική.

Πόσο η ψυχολογία της γυμναστικής μας δίνει δύναμη στην καθημερινότητα;

Η γυμναστική μας δίνει ενέργεια και λίγο παραπάνω όταν γίνεται τις πρώτες πρωινές ώρες. Ξυπνάει ο εγκέφαλος και το σώμα και έχουμε περισσότερη ευεξία μέσα στην ημέρα μας. Είναι γεγονός ότι αν γυμνάζεσαι το πρωί τότε αυτόματα η ενέργεια διαχέεται στο σώμα και τη διάθεση καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Πόσο η γυμναστική της καλής ψυχολογίας μας ενδυναμώνεται στο γυμναστήριο;

Η συστηματική άσκηση, μπορεί να μας γλιτώσει από πολλές ασθένειες είτε αφορούν την ψυχική μας υγεία, είτε ανίατες νόσους. Δυστυχώς δεν συνταγογραφείται από τους γιατρούς αλλιώς σίγουρα θα ήταν νούμερο ένα θεραπεία για κάθε πάθηση.

Γιατί ναι στην φυσική παρουσία στο γυμναστήριο τι προσθέτει;

Είναι πολλά που μπορεί να πάρει κάποιος από το γυμναστήριο. Είναι φορές που βαριέσαι να κινηθείς δεν έχεις κουράγιο ίσως και διάθεση. Το γυμναστήριο προσφέρει ένα μοναδικό τρίπτυχο. Ενθάρρυνση, στόχο, κίνητρο. Εκεί μπορείς να δεις και άλλα άτομα που κάνουν την ίδια προσπάθεια μ εσένα. Δεν είναι μόνο για να χάσεις βάρος ή να διατηρηθείς σε καλή φόρμα. Είναι τρόπος επιβίωσης στα δύσκολα.

Γιατί η ανθρώπινη φύση είναι συνυφασμένη με την άσκηση παρά το γεγονός ότι την παραμελούμε στα αστικά κέντρα;

Στα αστικά κέντρα δεν υπάρχουν πια οι ίδιες ανάγκες όπως παλαιότερα που οι άνθρωποι ασχολούνταν περισσότερο με την αγροτική ζωή και η φυσική άσκηση ήταν απαραίτητη ανάγκη.

Τι σημαίνει για τον οργανισμό και η παραμικρή άσκηση

Ενεργοποίηση του νου, των μυών και γενικότερα του ανθρώπινου οργανισμού. Πρέπει όλοι να έχουμε κατά νου ότι η άσκηση είναι επιβεβλημένη σε κάθε φάση της καθημερινότητάς μας.

Μπορεί να γίνει ζημιά στη γυμναστική ειδικά όταν τη κάνουμε από μόνοι μας;

Φυσικά, όπως προείπα η γυμναστική δεν πρέπει να γίνεται επιπόλαια, γιατί μπορεί να επέλθουν σοβαροί τραυματισμοί. Εφόσον ακολουθείται η κατάλληλη τεχνική, μπορούμε να γυμναστούμε σωστά και χωρίς τραυματισμούς. Για αυτό είμαστε εμείς εδώ για να διδάξουμε τον τρόπο.

Τι σημαίνει γυμνάζομαι ποιά η ενδεδειγμένη ποσότητα και ποιότητα της άσκησης;

Γυμναστική μπορεί να γίνει με ποικίλους τρόπους και έχει σημασία τι ταιριάζει στον καθένα και τι απολαμβάνει. Το λιγότερο που μπορεί να γυμνάζεται κάποιος είναι 3 φορές την εβδομάδα για να έχει αποτελέσματα στο σώμα και στην φυσική του κατάσταση. Ο χρόνος εκγύμνασης στην κάθε προπόνηση ποικίλλει από την ποιότητα της άσκησης και τις ανάγκες του ασκούμενου.

Πρέπει να γυμνάζονται όλοι ανεξαιρέτως μικροί μεγάλοι άρρωστοι και υγιείς;

Ναι, να γίνεται προσαρμοσμένη άσκηση στις ανάγκες του καθένα και ανάλογα την κατάστασή του.

Τι συμβουλεύει ένας γυμναστής σαν εσένα τον κάθε γυμνασμένο ή αγύμναστο συμπολίτη του;

Να αγαπά τον εαυτό του και να προσέχει την υγεία του. Φανταστείτε να βάζατε  στο αυτοκινητό σας νοθευμένη βενζίνη, ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα. Έτσι είναι και το ανθρώπινο σώμα, η ισορροπημένη διατροφή και η άσκηση οδηγεί στην καλή Υγεία.

 

#########