Θεσσαλονίκη, «Memory Problems?», το νέο πρόγραμμα υποστήριξης για ασθενείς και φροντιστές παρουσιάστηκε στο 25ο Συνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας Νόσου Αλτσχάιμερ (ADI).  Αυτή είναι μια πρωτοβουλία, των εταιρειών Eisai Europe Ltd. και Pfizer Limited οι οποίες και τη χρηματοδότησαν, και θα είναι διαθέσιμη σε ολόκληρη την Ευρώπη κατά τη διάρκεια του 2010. Δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τους ανθρώπους να αναγνωρίζουν τα πρώιμα σημεία και συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ και να τα ξεχωρίζουν από τις φυσιολογικές αλλαγές που επέρχονται με τη γήρανση. Η ιστοσελίδα www.aboutmemoryproblems.com παρέχει πρακτικές συμβουλές και εργαλεία που θα βοηθήσουν όλους όσους ανησυχούν για τα προβλήματα μνήμης ενός αγαπημένου τους προσώπου, να αναλάβουν δράση μιλώντας στα άτομα που έχουν προσβληθεί από τη νόσο και παροτρύνοντάς τους να συμβουλευτούν το γιατρό τους

.  

«Η διάγνωση της άνοιας είναι συχνά δύσκολη, ειδικά στα πρώιμα στάδιά της, αλλά τότε είναι που έχει μεγαλύτερη σημασία», δηλώνει ο Καθηγητής Roy Jones από το Ερευνητικό Ινστιτούτο για τη Φροντίδα Ηλικιωμένων (RICE), στο Νοσοκομείο Royal United, Bath, Ηνωμένο Βασίλειο. «Εάν μπορούμε να διαγνώσουμε και να ξεκινήσουμε να διαχειριζόμαστε τη νόσο Αλτσχάιμερ σε πρώιμο στάδιο, τότε έχουμε τη δυνατότητα να βοηθήσουμε τους ασθενείς και τις οικογένειές τους να αντιμετωπίσουν καλύτερα την κατάσταση.  Δυστυχώς, αυτή η σοβαρή νόσος δεν είναι ιάσιμη, αλλά υπάρχουν θεραπείες που μπορούν να επιβραδύνουν την εξέλιξη των συμπτωμάτων και θα πρέπει να συνταγογραφούνται από τη στιγμή της διάγνωσης».

Η μελέτη IMPACT για τη Νόσο Αλτσχάιμερ,

Μια πρόσφατη εκτεταμένη διαδικτυακή έρευνα τονίζει το σημαντικό ρόλο των μελών της οικογένειας και των άλλων φροντιστών στην αναγνώριση των πρώιμων σημείων της νόσου Αλτσχάιμερ. Στη μελέτη IMPACT (Important Perspectives on Alzheimer’s Care and Treatment, Σημαντικές πτυχές της φροντίδας και θεραπείας του Αλτσχάιμερ) συμμετείχαν 1.800 γιατροί, φροντιστές, ερευνητές και πολίτες από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η μελέτη έδειξε ότι το 93% των ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ επισκέφτηκαν αρχικά το γιατρό με ένα μέλος της οικογένειάς τους.1 Επιπλέον, δύο τρίτα (66%) των Ευρωπαίων γιατρών πιστεύουν ότι τα πρώιμα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ είναι περισσότερο πιθανό να αναγνωριστούν από τα μέλη της οικογένειας.1
Αυτό υποδεικνύει το ζωτικό ρόλο που μπορούν να παίξουν τα μέλη της οικογένειας όσον αφορά τον εντοπισμό των συμπτωμάτων της νόσου Αλτσχάιμερ και την ενθάρρυνση του συγγενή τους να επισκεφτεί το γιατρό.

Ωστόσο, η έρευνα τόνισε επίσης το γεγονός ότι πολλοί φροντιστές δεν γνώριζαν όλα τα πρώιμα σημάδια και συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ και ότι ο μέσος χρόνος που μεσολαβεί ανάμεσα στον εντοπισμό των συμπτωμάτων από το φροντιστή μέχρι το κλείσιμο του ραντεβού με το γιατρό ήταν 43 εβδομάδες.2 Η έρευνα κατέδειξε ότι περίπου οι μισοί (45%) από τους ασθενείς που συμβουλεύτηκαν για πρώτη φορά το γιατρό τους σχετικά με τη νόσο Αλτσχάιμερ, εκδήλωναν ήδη μέτρια συμπτώματα.1 Οι αιτίες που επικαλέστηκαν οι φροντιστές για την αργοπορία στην επίσκεψη στο γιατρό περιλάμβαναν τη θέλησή τους να βεβαιωθούν ότι τα συμπτώματα δεν ήταν προσωρινά (38%), την πίστη τους ότι τα συμπτώματα ήταν μέρος της φυσιολογικής διαδικασίας της γήρανσης (36%) και την αντίσταση του ασθενούς (33%).2

Ιστοσελίδα της εκστρατείας «Memory Problems?» –www.aboutmemoryproblems.com – Γεφυρώνοντας το χάσμα στην ενημέρωση

Η ιστοσελίδα της εκστρατείας «Memory Problems?» περιλαμβάνει δύο πρωτότυπες ταινίες κινουμένων σχεδίων. Πρόκειται για σύντομες εκπαιδευτικές ταινίες που αναπαριστούν ορισμένα από τα συμπτώματα και τις συμπεριφορές που αποτελούν πρώιμα σημάδια της νόσου, αλλά και παροτρύνουν τα μέλη της οικογένειας να λαμβάνουν δράση εγκαίρως όταν αναγνωρίσουν αυτά τα συμπτώματα. Οι ταινίες βασίζονται σε πραγματικές ιστορίες που έχουν συλλεγεί μέσω συνεντεύξεων από άτομα που έχουν προσβληθεί από τη νόσο Αλτσχάιμερ.  

Καθώς ήδη πολλοί ενήλικες αναζητούν πληροφορίες υγείας στο διαδίκτυο, η ιστοσελίδα της εκστρατείας «Memory Problems?» αποτελεί μια ιδανική σελίδα για τις οικογένειες που έχουν θορυβηθεί, ώστε να αρχίσουν να αντιμετωπίζουν τις ανησυχίες τους.

«Η αναγνώριση και η αντιμετώπιση των πρώιμων σταδίων της νόσου Αλτσχάιμερ μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα δύσκολη, άρα οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους στην αναγνώριση των πρώιμων συμπτωμάτων είναι ευπρόσδεκτο», δηλώνει ο Marc Wortmann, Εκτελεστικός Διευθυντής της Διεθνούς Εταιρείας Νόσου Αλτσχάιμερ (ADI). «Υπάρχει ανάγκη για ενίσχυση της ενημέρωσης σχετικά με τη νόσο Αλτσχάιμερ σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Η εκστρατεία «Memory Problems?» θα μπορούσε επομένως να αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο για πολλούς ανθρώπους.»

Νόσος Αλτσχάιμερ – ένα αυξανόμενο πρόβλημα

 

Το 2004, υπολογίστηκε ότι σημειώνονται περίπου 600.000 νέα περιστατικά άνοιας κάθε χρόνο στην Ευρώπη και ότι περίπου 5,4 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με τη νόσο (εκτιμήσεις το 2006). Σύμφωνα με εκτιμήσεις το 2008, η άνοια κοστίζει στην οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης €160 εκατομμύρια το χρόνο, εκ των οποίων το 55% αντιστοιχεί σε ανεπίσημη φροντίδα από μέλη οικογενειών πασχόντων, φίλους ή εθελοντές.

#########