Η μέριμνα για την  προστασία του ευάλωτου πληθυσμού των ηλικιωμένων εντός και εκτός Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων, από την αρχή της πανδημικής κρίσης και πριν ακόμη από την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων στη χώρα μας, είναι στην κορυφή των προτεραιοτήτων της Περιφέρειας Αττικής.

Η ασφαλής λειτουργία των ΜΦΗ Αττικής, καθώς και η προστασία της υγείας των περιθαλπομένων και του προσωπικού τους, ετέθη στο επίκεντρο του σχεδίου Επείγουσας Διαχείρισης και Αντιμετώπισης της Κρίσης του Κορωνοιού της Περιφέρειας Αττικής, βάσει και των κατευθυντηρίων οδηγιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και των διεθνών οργανισμών, καθώς ο πληθυσμός των ενοίκων των Μονάδων και των Δομών αυτών, αποτελεί το κατεξοχήν εύθραυστο τμήμα του πληθυσμού απέναντι στον κορωνοιό και χρήζει τη μέριμνα των αρμοδίων και ολόκληρης της κοινωνίας.

Με συνεχείς ενημερώσεις και κατευθυντήριες οδηγίες που έχουν αποσταλεί και συνεχίζουν να αποστέλλονται προς τις διευθύνσεις των ΜΦΗ, η Περιφέρεια Αττικής καθοδηγεί τις μονάδες για τις απαραίτητες συστάσεις, τα μέτρα προφύλαξης και προστασίας που πρέπει ανελλιπώς να λαμβάνονται για την αποτροπή εξάπλωσης του COVID-19, την έγκαιρη ανίχνευση κρουσμάτων εντός των μονάδων και των σχεδίων αντιμετώπισης που πρέπει να ακολουθηθούν για την πρόληψη διασποράς του κορωνοιού εντός και εκτός των ΜΦΗ, στην περίπτωση εμφάνισης θετικού κρούσματος.

Με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, οι ΜΦΗ Αττικής ετέθησαν υπό την ομπρέλα προστασίας της Διοίκησης και των αρμοδίων Διευθύνσεων της Περιφέρειας, που στόχευσε στην δημιουργία ανοικτής γραμμής επικοινωνίας με όλες τις μονάδες και την ενίσχυση του εξοπλισμού τους με υγειονομικό υλικό προστασίας για την προάσπιση της υγείας των περιθαλπομένων και του ιατρονοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού.

Μάλιστα, λόγω της δραματικής εξέλιξης της επιδημικής κρίσης ο Περιφερειάρχης Αττικής ζήτησε με χαρακτήρα υπερεπείγοντα από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας τη διενέργεια δειγματοληπτικών εργαστηριακών ελέγχων σε όλες τις Μονάδες Φροντίδας που έχουν αδειοδοτηθεί ή βρίσκονται υπό καθεστώς έγκρισης αδειοδότησης από την Περιφέρεια Αττικής, ώστε να αποτραπούν με κάθε τρόπο τα δραματικά φαινόμενα μολύνσεων που παρατηρήθηκαν σε εκτεταμένο αριθμό ηλικιωμένων σε οίκους ευγηρίας των Ευρωπαϊκών χωρών. Άλλωστε, σε όλες τις Περιφερειακές ενότητες της Αττικής, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας ανελλιπώς διενεργούν τακτικούς αλλά και έκτακτους ελέγχους για την τήρηση των προδιαγραφών ίδρυσης και λειτουργίας και ακόμα πριν την εμφάνιση του προβλήματος με το νέο κορωνοιό και έχουν επιβάλλει πρόστιμα πολλών χιλιάδων ευρώ για παράνομη λειτουργία και μη τήρηση των διατάξεων της ισχύουσας νομοθεσίας. Έχουν δε αποστείλει τις υποθέσεις παράνομης λειτουργίας των ΜΦΗ Αττικής στον Εισαγγελέα.

Ο Προιστάμενος της Διεύθυνσης Νοτίου Τομέα της Π.Α. κ. Νίκος Σοφός σε ενημερωτικό σημείωμα προς τον Περιφερειάρχη Αττικής αναφέρει ότι  “η Υπηρεσία μας κατά την διάρκεια τακτικών και εκτάκτων ελέγχων, σε Μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ακόμα πριν την εμφάνιση του προβλήματος με τον νέο κορωνοιό, έχει επιβάλλει πρόστιμα ύψους 70.000 ευρώ (τελευταία τριετία) για παράνομη λειτουργία , αλλά και μη τήρηση των διατάξεων της ισχύουσας νομοθεσίας. Όλες οι υποθέσεις  παράνομης λειτουργίας έχουν σταλεί στον εισαγγελέα.”

Ο Προϊστάμενος Δ/νσης Δημ. Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας  Αν. Αττικής Κωνσταντίνος  Ευαγγελόπουλος ανέφερε επίσης σε ενημερωτικό σημείωμα ότι “η υπηρεσία μας την τελευταία περίοδο κατόπιν τακτικών, αλλά και έκτακτων ελέγχων διαπίστωσε την λειτουργία δύο Μονάδων χωρίς τις προβλεπόμενες άδειες Ίδρυσης και Λειτουργίας. Με την διαπίστωση, προχωρήσαμε στα οριζόμενα από τον Ν.2345/1995 και εκδόθηκαν αποφάσεις διακοπής λειτουργίας. Η μία εκ των δύο Μονάδων, συμμορφώθηκε και κατόπιν επιτόπιου ελέγχου διαπιστώθηκε η εκκένωση της Μονάδας. Στην δεύτερη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων, αφού εξάντλησε η υπηρεσία τις δυνατότητες διόρθωσης της παράνομης λειτουργίας, καλώντας επανειλημμένως τους ενδιαφερόμενους να συμμορφωθούν με τους όρους και τις προϋποθέσεις της αδειοδότησης, δεν κατέστη δυνατή η συνεργασία. Ως εκ τούτου η υπηρεσία μας προχώρησε σε σύνταξη απόφασης επιβολής προστίμου το οποίο βρίσκεται ήδη στη διαδικασία υπογραφής και έκδοσης.

Σε ότι αφορά τις οδηγίες προς τις ΜΦΗ για την πανδημική κρίση τον προηγούμενο μήνα έγιναν τρείς ενημερώσεις (5/3, 13/3, 27/3) προς όλες τις νομίμως λειτουργούσες
Μ.Φ.Η με όλες τις συστάσεις, τα μέτρα προφύλαξης και προστασίας που πρέπει
να ληφθούν, σύμφωνα με τα ενημερωτικά δελτία του Γραφείου Περιφερειάρχη Αττικής και των οδηγιών που λάβαμε από τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας.”

Με προσήλωση στο στόχο που από την αρχή της υγειονομικής κρίσης έθεσε ο Περιφερειάρχης Αττικής, να αποφευχθούν κατά το μέγιστο δυνατό οι μολύνσεις εντός των ΜΦΗ του λεκανοπεδίου -κάτι που μέχρι στιγμής έχει επιτευχθεί μετά από δύο εβδομάδες χωρίς επισκεπτήριο- ο κ. Γ. Πατούλης δεσμεύτηκε για διαρκή υποστήριξη από πλευράς της Περιφέρειας με προστατευτικό εξοπλισμό των μονάδων σε πρόσφατη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων κ. Προσαλίκα.

Κυρίαρχος στόχος της Περιφέρειας Αττικής σε αυτή την φάση της εξέλιξης της επιδημίας, αποτελεί η ασφαλής λειτουργία των ΜΦΗ και των περιθαλπομένων, με την κατάρτιση εναλλακτικών σχεδίων αντιμετώπισης για κάθε πιθανό σενάριο. Σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων εξετάστηκαν όλα τα ενδεχόμενα και οι αυξημένες ανάγκες που τα πιθανά σενάρια δημιουργούν. Δηλαδή, το ενδεχόμενο εμφάνισης κρούσματος στο νοσηλευτικό δυναμικό, κάτι που θα μπορούσε να σημάνει την  ανάγκη παύσης λειτουργίας της μονάδας, μια που οι δομές αυτές λειτουργούν με οριακό αριθμό προσωπικού, που αποτελεί συγχρόνως στις περισσότερες περιπτώσεις και το προσωπικό ασφαλείας, όπως η Πανελλήνια Ένωση ΜΦΗ επεσήμανε κατά τη συνάντηση με τον Περιφερειάρχη.

Για το λόγο αυτό ο Περιφερειάρχης Αττικής προχώρησε σε πρόσκληση Εθελοντών για παροχή υπηρεσιών στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης, –ως εναλλακτικό σχέδιο δράσης σε περίπτωση αδυναμίας του προσωπικού να ανταπεξέλθει- με τη λήψη όλων των προβλεπομένων μέτρων προστασίας για τον κορωνοιό, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα πιθανά σενάρια που θα οδηγούσαν σε πλημμελή φροντίδα ή αμέλεια της προστασίας ή  των ηλικιωμένων των μονάδων αυτών..

Το ανοιχτό κάλεσμα προς την κοινωνία που απηύθυνε ο Περιφερειάρχης Αττικής βρήκε από την πρώτη στιγμή θερμή ανταπόκριση σε δεκάδες συμπολίτες μας, επιστήμονες, Πανεπιστημιακούς φοιτητές και φοιτητές Ιατρικής καθώς και συνταξιούχους του ιατρονοσηλευτικού χώρου, οι οποίοι υπέβαλλαν από την πρώτη στιγμή δήλωση συμμετοχής υπέρ των ηλικιωμένων συνανθρώπων σε οποιαδήποτε γωνιά της Αττικής.

Σε επιστολή της η Πανελλήνια Ένωση Μονάδων Ημερήσιας Φροντίδας προς τον Περιφερειάρχη Αττικής επαναλαμβάνει την ανησυχία των μελών της “για το τι θα γίνει στην πράξη όταν νοσήσει το προσωπικό. Η Πανελλήνια Ένωση και τα μέλη της (από Δράμα, Ηράκλειο, Ιωάννινα κ.ά) «ζητούν το πλάνο εθελοντισμού που καταστρώθηκε από την Περιφέρειά σας, να ισχύσει και στην υπόλοιπες Περιφέρειες, ιδιαίτερα αν η ανταπόκριση αφορά σε εθελοντές που διαθέτουν την εμπειρία για να προσφέρουν σ’ αυτή την κρίσιμη στιγμή στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων”.

 

#########