Στις τελευταίες θέσεις η Ελλάδα στην τεχνολογική πρόσβαση των Καρδιοπαθών. Βηματοδότες ασύρματοι που θυμίζουν την ανεξαρτησία των laptop μικροί όσο ένα κέρμα με πλήρη αυτονομία χωρίς καλώδια φαίνεται να είναι το ελπιδοφόρο μήνυμα που φέρνει η τεχνολογία αυτή τη φορά και όχι η ιατρική επιστήμη στους καρδιοπαθείς. Όπως φαίνεται η καρδιά και το εγκεφαλικό είναι αδελφές παθήσεις με κοινό υπόβαθρο αιτιών όπως τόνισε σε συνέντευξη τύπου ο κ. Κωνσταντίνος Βέμμος παθολόγος παθολόγος, τ. υπεύθυνος της μονάδας οξέων αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα

.

Όπως ανέφερε ο κ. Βέμμος παρά το γεγονός ότι η ιατρική δεν έχει καμία εξέλιξη όσον αφορά την καρδιολογία ωστόσο η τεχνολογία κάνει τεράστια καθημερινά άλματα που ωστόσο αφήνουν τον Έλληνα ασθενή πολύ μακριά τους. Γι αυτό όπως υποστήριξη ο καθηγητής καρδιολογίας και πρόεδρος της Ευρωπαικης καρδιολογικής εταιρείας κ. Πάνος Βάρδας είναι δραματική η ανάγκη της πρόσβασης στην ιατρική τεχνολογία ιδιαίτερα στα εγκεφαλικά επεισόδιο.

Η τεχνολογία έφτασε στο σημείο να μπορεί να εμφυτεύσει μια μικρή σφαίρα στην καρδιά και αυτός να είναι ο βηματοδότης της. Τώρα πια ένας συνεχής μετρητής ζαχάρου είναι ενσωματωμένος σε φακό επαφής. Ένας καθετήρας μπορεί ν αφαιρέσει από τον εγκέφαλο ένα θρόμβο. Ωστόσο είναι επιτακτική ανάγκη η δημιουργία ενός Εθνικού Φορέα Αξιολόγησης Ιατρικής Τεχνολογίας και στη χώρα μας. Την ίδια στιγμή ανεστάλησαν οι έρευνες για τη θεραπεία της ανθεκτικής υπέρτασης.

Σημαντική πρόοδο έχουν κάνει οι επιστήμονες στη θεραπεία των καρδιαγγειακών νόσων χάρη σε νέες τεχνολογίες, όπως καινοτόμα φάρμακα και προηγμένες ιατρικές συσκευές. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται επιβράδυνση στην ανάπτυξη νέων καρδιολογικών φαρμάκων, ενώ και οι τεχνολογικές ανακαλύψεις αναδύουν νέες προκλήσεις για κυβερνήσεις, γιατρούς και ασθενείς κυρίως όσον αφορά στο κόστος, που καθιστά επιτακτική την αξιολόγηση των νέων τεχνολογιών.

Όλες οι νέες εξελίξεις στην ιατρική τεχνολογία των καρδιαγγειακών νόσων θα βρεθούν στο επίκεντρο του 4ου διεθνούς συνεδρίου “Heart, Vessels & Stroke”, που πραγματοποιείται 24-26 Ιανουαρίου στην Αθήνα.

«Δυστυχώς, η Ελλάδα είναι μία από τις λίγες χώρες διεθνώς, που δεν εφαρμόζει κανενός είδους αξιολόγηση της νέας ιατρικής τεχνολογίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα συχνά να δαπανώνται χρήματα σε τεχνικές και μεθόδους, οι οποίες δεν δικαιολογούν τόσο υψηλό κόστος. Είναι αδήριτη ανάγκη λοιπόν η χώρα μας να αποκτήσει έναν Εθνικό Φορέα Αξιολόγησης της Ιατρικής Τεχνολογίας, ώστε τα χρήματα να πιάνουν τόπο», τόνισε ο κ. Βάρδας.

Πάντως, η εξέλιξη της ιατρικής τεχνολογίας δεν περιμένει την Ελλάδα. Οι προσπάθειες των επιστημόνων για την εξέλιξη των καρδιολογικών συσκευών προχωρούν και σύντομα γιατροί και ασθενείς θα έχουν στη διάθεσή τους συναρπαστικές τεχνολογίες. Μερικά παραδείγματα:

Βηματοδότες χωρίς μπαταρία! Αμερικανοί ερευνητές έχουν δημιουργήσει ένα βηματοδότη που μετατρέπει σε ηλεκτρική ενέργεια τους παλμούς της καρδιάς και έτσι παρέχει αρκετό ρεύμα για τη λειτουργία του, καταργώντας την ανάγκη για μπαταρίες. 

Σήμερα, οι βηματοδότες πρέπει να αντικαθίστανται με χειρουργική επέμβαση κάθε πέντε έως επτά χρόνια, όταν εξαντλούνται οι μπαταρίες τους, κάτι που είναι δαπανηρό και συχνά δημιουργεί αναστάτωση στους ασθενείς, ιδίως αν πρόκειται για παιδιά.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το φαινόμενο του πιεζοηλεκτρισμού, δηλαδή τη δημιουργία ηλεκτρικού ρεύματος μετά από κίνηση και πίεση. Η πιεζοηλεκτρική συσκευή παράγει τουλάχιστον δεκαπλάσια ενέργεια από αυτήν που απαιτούν οι βηματοδότες, ενώ έχει το μισό μέγεθος σε σχέση με την μπαταρία ενός βηματοδότη.

Άλλες ηλεκτρονικές συσκευές, όπως κινητά τηλέφωνα ή φούρνοι μικροκυμάτων, δεν επηρεάζουν την λειτουργία της συσκευής. Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι σύντομα θα μπορέσουν να τελειοποιήσουν τη συσκευή τους και να την ενσωματώσουν σε ένα προϊόν κατάλληλο για κυκλοφορία στο εμπόριο.

Ασύρματοι βηματοδότες. Οι βηματοδότες που είναι διαθέσιμοι σήμερα διαθέτουν καλώδια που συνδέουν τη συσκευή με την καρδιά. Παρά την πρόοδο, που έχει επιτευχθεί, τα καλώδια δημιουργούν προβλήματα στις επεμβάσεις και αυξάνουν τις πιθανότητες λοίμωξης ενώ η καρδιακή δραστηριότητα δημιουργεί φθορές στα καλώδια με το χρόνο.

Τα προβλήματα αυτά προσπαθούν να «εξαλείψουν» αρκετές ερευνητικές ομάδες στρέφοντας το ενδιαφέρον τους στην ασύρματη προσέγγιση όσον αφορά στους βηματοδότες. Μέχρι σήμερα, έχουν γίνει κλινικές δοκιμές με αρκετή επιτυχία, αλλά ένα από τα μεγάλα μειονεκτήματα της ασύρματης τεχνολογίας είναι και η μεγάλη κατανάλωση της μπαταρίας. Οι κλινικές δοκιμές συνεχίζονται και τα αποτελέσματα αναμένονται τα επόμενα χρόνια.

Από την άλλη, άσχημα είναι τα νέα για την αντιμετώπιση της ανθεκτικής υπέρτασης με τη βοήθεια μίας νέας μεθόδου. Η ανθεκτική υπέρταση ορίζεται σήμερα ως αρτηριακή πίεση η οποία παραμένει αρρύθμιστη παρά τη λήψη 3 ή περισσοτέρων αντιυπερτασικών φαρμάκων στις μέγιστες ανεκτές δοσολογίες εκ των οποίων το ένα είναι διουρητικό.

Αφορά περίπου το 5-10% του συνόλου των υπερτασικών ασθενών και σήμερα πλέον γνωρίζουμε ότι κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη της ανθεκτικής υπέρτασης παίζει η υπερδραστηριότητα του συμπαθητικού νευρικού συστήματος.

Τα τελευταία χρόνια, αναπτύχθηκε μια νέα μέθοδος, η κατάλυση της συμπαθητικής νεύρωσης του νεφρού (renal sympathetic denervation-RSD), η οποία γίνεται ως εξής: Οι γιατροί εισάγουν διαδερμικά με τοπική αναισθησία ειδικό καθετήρα στις νεφρικές αρτηρίες και καταλύουν τα συμπαθητικά νεύρα με τη χρήση υψίσυχνου ρεύματος.

Πριν από λίγες ημέρες, ανακοινώθηκαν από τις ΗΠΑ  τα αρνητικά αποτελέσματα μίας μεγάλης κλινικής μελέτης φάσης ΙΙΙ για τη νέα μέθοδο. Αν και δεν παρατηρήθηκαν προβλήματα ασφάλειας για τους ασθενείς, η μελέτη απέτυχε να πετύχει το στόχο της και η αμερικανική εταιρεία Medtronic που χρηματοδότησε τη μελέτη ανακοίνωσε ότι διακόπτει το κλινικό πρόγραμμα μέχρι νεωτέρας.

Οι ερευνητές δεν έκρυψαν την απογοήτευσή τους, καθώς τα τελευταία χρόνια η μέθοδος είχε γεμίσει με μεγάλες προσδοκίες τους γιατρούς. Η μέθοδος έχει εφαρμοστεί σε μικρό αριθμό ασθενών και στην Ελλάδα, καθώς έχει πραγματοποιηθεί στα νοσοκομεία Ιπποκράτειο Αθηνών και ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης.

«Η καινοτομία στο χώρο της Καρδιοαγγειακής Ιατρικής, τα τελευταία χρόνια φαίνεται να υστερεί και νέα φαρμακευτικά μόρια πολύ δύσκολα αναπτύσσονται. Ταυτόχρονα γίνεται φανερό, ότι η μελλοντική καρδιοαγγειακή ιατρική θα έχει ως κύρια ενασχόληση τα εκφυλιστικά (degenerative) προβλήματα της καρδιάς και των αγγείων.

Αυτά που αναπτύσσονται στις ηλικίες των 80 και 90 ετών. Είναι όμως τα Εθνικά Συστήματα Υγείας έτοιμα και πρόθυμα να επενδύσουν σε φάρμακα και τεχνικές που θα υποστηρίζουν ουσιαστικά αυτές τις ηλικίες; Έχουμε όντως εξετάσει τη βιωσιμότητα των Συστημάτων Υγείας, αν υποστηρίξουν μια αντίστοιχη πρακτική;», αναρωτήθηκε ο κ. Βάρδας.

#########