Η Ινοσιτόλη, η οποία είναι βιταμινούχος παράγοντας του συμπλέγματος βιταμινών B, βελτιώνει τη γενική κλινική εικόνα και τη γονιμότητα των γυναικών με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ), διορθώνοντας τις μεταβολικές και αναπαραγωγικές αλλαγές που σχετίζονται με το Σύνδρομο, σύμφωνα με τους ομιλητές κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου, με αφορμή σχετική επιστημονική εκδήλωση της Α’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με Δ/ντή τον Καθηγητή κ. Δημήτριο Λουτράδη, ο οποίος ήταν και ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμποσίου.

 

Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών, όπως επεσήμανε ο Αναπλ. Καθηγητής Μαιευ-τικής-Γυναικολογίας, Α΄ Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική Ε.Κ.Π.Α., Γ.Ν.Α. «Αλεξάνδρα» κ. Πέτρος Δρακάκης, είναι η πιο συχνή ενδοκρινολογική πάθηση στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και επηρεάζει το 10 – 15% των γυναικών.

 

Μία γυναίκα πάσχει από Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών όταν  παρουσιάζει δύο από τα τρία παρακάτω συμπτώματα:

  • Πολυκυστική μορφολογία των ωοθηκών τεκμηριωμένη με υπερηχογραφικά

κριτήρια.

  • Διαταραχές εμμηνορρυσίας (όλιγο ή και ανωοθυλακιορρηξία)
  • Υπερανδρογοναιμία (Ακμή ή και υπερτρίχωση προσώπου, θώρακα κοιλιάς,
    μηρών αλλά και υπερανδρογοναιμία βιοχημικά τεκμηριωμένη)

 

Το ΣΠΩ σχετίζεται με διαταραχές της περιόδου, υπογονιμότητα, παχυσαρκία και δασυτριχισμό ενώ η αιτιολογία του είναι πολυπαραγοντική. Η προσεκτική αξιολόγηση και θεραπεία όχι μόνο βελτιώνει την ποιότητα ζωής και δίνει τη δυνατότητα  τεκνοποίησης στην γυναίκα αλλά και προλαμβάνει την εμφάνιση μακροπρόθεσμων επιπλοκών, επικίνδυνων για τη ζωή των ασθενών.

 

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, οι οποίες έχουν δημοσιευθεί σε έγκριτα διεθνή περιοδικά, όπως τόνισε ο κ. Mario Mignini Renzini, Kαθηγητής Μ/Γ στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνο “Bicocca” και Δ/ντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής CMR Biogenesis, η χορήγηση ινοσιτόλης στο Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ)  προκαλεί βελτίωση της λειτουργίας των ωοθηκών, βελτίωση της ινσουλιναιμίας, βελτίωση του ορμονικού προφίλ των γυναικών με πολυκυστικές ωοθήκες, βελτίωση της ποιότητας των ωαρίων μετά από πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας και μείωση των περιφερικών επιδράσεων των ανδρογόνων.

 

Η ινοσιτόλη, υπάρχει ως συστατικό των φυτικών ινών και περιέχει 9 στερεοϊσομερή, από τα οποία τα πιο σημαντικά είναι η μυο-ινοσιτόλη και η D-chiro-ινοσιτόλη. Στην αγορά διατίθεται από τα φαρμακεία ως συμπλήρωμα διατροφής, το οποίο περιέχει μυο-ινοσιτόλη και φυλλικό οξύ (Inofert) και ως συμπλήρωμα διατροφής, το οποίο περιέχει μυο-ινοσιτόλη, D-chiro-ινοσιτόλη και φυλλικό οξύ (inofert combi).

 

Όπως και οι άλλες βιταμίνες της ομάδας B, η ινοσιτόλη είναι υδατοδιαλυτή, λόγος για τον οποίο μια πιθανή πρόσληψη σε καθαρή μορφή δεν προκαλεί δυσανεξία ή τοξικότητα.

 

Για τις γυναίκες που δεν επιθυμούν να τεκνοποιήσουν, διευκρίνισε ο Καθηγητής, η μυο-ινοσιτόλη μπορεί να ρυθμίσει την περίοδο, να μειώσει τα επίπεδα των ανδρικών ορμονών και να βοηθήσει στον περιορισμό της ακμής. Ο συνδυασμός της μυο-ινοσιτόλης και Dchiro-ινοσιτόλης είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός στις γυναίκες με πρόβλημα παχυσαρκίας ή με Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) μεγαλύτερο από 25.

 

Σε περίπτωση που έρθει η στιγμή που η γυναίκα επιθυμεί να μείνει έγκυος, η χορήγηση της μυο-ινοσιτόλης βοηθά στη ρύθμιση της λειτουργίας των ωοθηκών, προάγοντας την ωορρηξία και συμβάλλοντας έτσι στη γονιμότητα.

 

Επί πλέον, η χρήση συμπληρώματος ινοσιτόλης (Inofert), χάρη στην ικανότητά της να αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, συντελεί στη βελτίωση του αριθμού και της ποιότητας των ωαρίων που συλλέγονται έπειτα από διέγερση των ωοθηκών σε ασθενείς οι οποίες υποβάλλονται σε διαδικασία Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.