Το “exposome” σας (περιβάλλον + τρόπος ζωής) προσθέτει χρόνια στην εμφάνιση του δέρματός σας

Η τελευταία έρευνα της επιγενετικής, δείχνει ότι το “exposome” μας (δηλαδή, το περιβάλλον + ο τρόπος ζωής), αντιπροσωπεύει έως και 50% των ορατών σημείων γήρανσης του δέρματος. Οι παράγοντες που συνθέτουν το “exposome” μας, περιλαμβάνουν τη συμπεριφορά μας, το κλίμα, την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, τη ρύπανση, τον ύπνο, τη διατροφή και το άγχος.

Η πρωτοποριακή έρευνα δείχνει ότι κάποιο χρόνιο, ανθυγιεινό “exposome” οδηγεί σε πρόωρες ρυτίδες, απώλεια ελαστικότητας και ανομοιόμορφο χρωματικό τόνο του δέρματος. Κατά μέσο όρο, το κάπνισμα μπορεί να κάνει το δέρμα να φαίνεται 2 χρόνια μεγαλύτερο, η υπερβολική έκθεση στον ήλιο κατά 6,5 χρόνια μεγαλύτερο, ο μη ποιοτικός ύπνος κατά 2,5 χρόνια μεγαλύτερο και η ανθυγιεινή διατροφή κατά 2 χρόνια μεγαλύτερο.

Συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας με εκπροσώπους γονέων και μελών του ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ

Η χθεσινή ΚΡΑΥΓΗ διαμαρτυρίας των οιικογενειών των εξρτημένων ατόμων του ΚΕΘΕΑ ακούστηκε σε όλη την Ελλάδα, στην Αθήνα και στις άλλες πόλεις της περιφέρειας. Δυστυχώς δεν έφτασε στα αυτιά του Υπουργού, αν και πραγματοποιήθηκε ακριβώς κάτω από το γραφείο του. Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας ζήτησε να δει αντιπροσωπεία γονιών και μελών του ΚΕΘΕΑ. Παρόλα αυτά στη συνάντηση που έγινε ο ίδιος δήλωσε αναρμόδιος.

Το Υπουργείο έχει ήδη αποφασίσει. Φαίνεται να έχει άλλο σχέδιο, πιο μεγάλο, που θα πλήξει στο σύνολό του τον τομέα της απεξάρτησης. Αποκαλεί «μαγαζάκια» τους οργανισμούς απεξάρτησης και «διάλογο» την ΠΝΠ που αντισυνταγματικά έκδωσε και έφερε προ τετελεσμένου το ΚΕΘΕΑ.

Είπε μάλιστα ότι ο λόγος έκδοσης της ΠΝΠ ήταν να προλάβουν τις επερχόμενες εκλογές για την ανάδειξη του νέου άμισθου Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΘΕΑ. Χαρακτήρισε δε «ατυχή έκφραση» την «αποκατάσταση της χρηστής διοίκησης» πάνω στην οποία στηρίχθηκε η ΠΝΠ.

Ο Γενικός Γραμματέας μας είπε ότι αυτό γίνεται «για το καλό μας» και να μη φοβόμαστε τις αλλαγές. Εμείς όμως μάθαμε στο ΚΕΘΕΑ ότι οι αλλαγές δεν επιβάλλονται από πάνω αλλά γίνονται με τη συμμετοχή των ανθρώπων που αφορούν. Έτσι λειτουργεί και διοικητικά και θεραπευτικά το ΚΕΘΕΑ. Δεν είναι μια εταιρεία για να διορίζεις Διοικητικό Συμβούλιο τεχνοκρατών, είναι θεραπευτικός οργανισμός και η διοίκησή του πρέπει να ενστερνίζεται το θεραπευτικό του μοντέλο.

Στην καρδιά της θεραπείας του ΚΕΘΕΑ βρίσκεται η εμπιστοσύνη και η σχέση. Το ΚΕΘΕΑ τα έχει κερδίσει αυτά. Δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε τα παιδιά μας σε διορισμένες διοικήσεις.

#########