Η Gilead Sciences, Inc. (Nasdaq: GILD) ανακοίνωσε σήμερα τους αποδέκτες του προγράμματος δωρεών “COMMIT” στην Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αυστραλία (EMEA), παρέχοντας χρηματοδότηση σε δύο (2) προγράμματα στην Ελλάδα, τα οποία υποστηρίζουν τις προσπάθειες που γίνονται με στόχο την μικρο-εξάλειψη της ηπατίτιδας C σε συγκεκριμένους πληθυσμούς.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) έχει θέσει ως στόχο την εξάλειψη της ιογενούς ηπατίτιδας ως το 2030 ανά την υφήλιο Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 71 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ζουν με ηπατίτιδα C, εκ των οποίων οι 74.000-134.000 ζουν στην Ελλάδα. Οι ευάλωτες ομάδες, οι οποίες κατά παράδοση είναι δύσκολο να προσεγγιστούν από καθιερωμένες πρωτοβουλίες δημόσιας υγείας, επηρεάζονται δυσανάλογα από τη νόσο. Η Gilead μέσω του προγράμματος COMMIT υποστηρίζει μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς σε ολόκληρη την περιοχή του EMEA, οι οποίοι εργάζονται για την αντιμετώπιση της ηπατίτιδας C και την εκπλήρωση των στόχων του Π.Ο.Υ.

Οι ακόλουθες οργανώσεις έλαβαν δωρεές μέσω του προγράμματος COMMIT στην Ελλάδα:

  • Σύλλογος Ασθενών Ήπατος «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» για το Πρόγραμμα ολιστικής παρέμβασης για προσυμπτωματικούς ελέγχους και διασύνδεση με τη φροντίδα υγείας σε έγκλειστους στα σωφρονιστικά ιδρύματα Δομοκού και Κασσάνδρας στην Ελλάδα.
  • Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Έρευνας AIDS & Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων για το Πρόγραμμα ταχείας αναζήτησης, καταγραφής και διασύνδεσης με τη φροντίδα υγείας των χρηστών ενδοφλεβίων ναρκωτικών (ΧΕΝ) στην περιοχή της Αθήνας.

Στην Ελλάδα, ο επιπολασμός της νόσου είναι ιδιαίτερα υψηλός στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών σε ποσοστό που αγγίζει το 80%. Υψηλός  είναι ο επιπολασμός της νόσου επίσης και στους φυλακισμένους, ιδίως σε εκείνους που έχουν καταδικαστεί για αδικήματα σχετιζόμενα με τα ναρκωτικά (έως 58%).

Τον Ιούλιο του 2017, ανακοινώθηκε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση της Ηπατίτιδας C που συνιστά πολιτική δέσμευση σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του Π.Ο.Υ.  Σε πρόσφατη έρευνα στη χώρα μας, εκτιμήθηκε ότι το ποσοστό των αδιάγνωστων ασθενών με χρόνια ηπατίτιδα C είναι περίπου 80%, ενώ υπολογίζεται ότι μόνο το 58% των διαγνωσμένων ασθενών έχει λάβει θεραπεία.

Συνολικά 19 οργανώσεις σε ολόκληρη την περιοχή του ΕΜΕΑ έλαβαν το συνολικό ποσό άνω του 1,5 εκ. λιρών για να υποστηρίξουν τις προσπάθειες μικρο-εξάλειψης σε περίοδο 12 μηνών.

Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ κα Βάνα Σύψα επισήμανε: «Ύστερα από την βράβευση του προγράμματος «Αριστοτέλης», από την Επιστημονική Επιτροπή του EMCDDA – Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας το 2016, έρχεται μια ακόμη  σημαντική αναγνώριση από το Πρόγραμμα δωρεών ‘COMMIT’. Είμαστε ευτυχείς που μας δίνεται η δυνατότητα να συνεχίσουμε την έρευνα – παρέμβασή μας, η οποία μετατρέπεται σε πρακτικά αξιοποιήσιμα αποτελέσματα που προάγουν την δημόσια υγεία. Η ευάλωτη κοινωνικά ομάδα των χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών πλήττεται δυσανάλογα από τον ιό της ηπατίτιδας C. Η διάγνωση και η θεραπεία τους καθίσταται σημαντική γιατί συμβάλλει στην πρόληψη της μετάδοσης σε αυτή την ομάδα και κατ’ επέκταση είναι κρίσιμη για την εξάλειψη της ηπατίτιδας C στην Ελλάδα».

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» κ. Γιώργος Καλαμίτσης σχολίασε: «Η συμμετοχή του «Προμηθέα» στο Πρόγραμμα δωρεών ‘COMMIT’ αποτέλεσε μια ιδιαιτέρως απαιτητική και σε περιβάλλον υψηλού ανταγωνισμού διαδικασία. Η συγκεκριμένη διάκριση φανερώνει εκτός των άλλων το υψηλό τεχνοκρατικό και επιστημονικό επίπεδο στο οποίο λειτουργούν οι ΜΚΟ στην Ελλάδα. Η επιτυχία αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία δεδομένου του μεγέθους της χώρας. Από το σύνολο των δεκάδων προτάσεων που υποβλήθηκαν, μόλις 19 επιλέχθηκαν προς χρηματοδότηση και είναι εντυπωσιακό πως 2 από αυτά τα προγράμματα θα υλοποιηθούν στην Ελλάδα. Το Πρόγραμμα ‘COMMIT’ μας δίνει τη δυνατότητα να πραγματώσουμε το όραμά μας: να γεφυρώσουμε το χάσμα και τις ανισότητες που κρατούν ευάλωτες κοινωνικά ομάδες μακριά από τη θεραπεία και το δημόσιο αγαθό της υγείας».

O Γενικός Διευθυντής της Gilead Hellas κ. Σάββας Χαραλαμπίδης δήλωσε: «Η επένδυση στην έρευνα και την ανάπτυξη νέων, καινοτόμων πρωτοβουλιών  συνδέεται άμεσα με την κάλυψη και διαχείριση των αναγκών και προσδοκιών των ασθενών.  Όραμα της Gilead – σταθερά και διαχρονικά – είναι η εξάλειψη της ηπατίτιδας C σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, οι παραπάνω δωρεές αποτελούν παράδειγμα της δέσμευσης της εταιρείας στους ασθενείς και στην επιστημονική κοινότητα. Είμαστε περήφανοι για τη διεθνή αναγνώριση τέτοιων πρωτοβουλιών που προάγουν τη δημόσια υγεία. Στηρίζουμε προσπάθειες που ωθούν τα όρια της δημιουργικότητας και της επιστήμης, προσφέροντας λύσεις και  προοπτικές βελτίωσης της ζωής των ασθενών στο άμεσο μέλλον. Έχοντας πλήρη επίγνωση του κοινωνικού μας ρόλου, βρισκόμαστε με συνέπεια δίπλα σε ακαδημαϊκούς φορείς και συλλόγους ασθενών, συμβάλλοντας στο να γίνουν αυτά τα καινοτόμα έργα πραγματικότητα».