Τίποτα δεν είναι τυχαίο για το πως αρρωσταίνει το σώμα και τι προκαλεί πάνω σε αυτό κάθε κατάσταση που ο άνθρωπος ζει. Με δυο λόγια η πολύ δύσκολη στρεσσογόνα κατάσταση που ζούμε τα τελευταία χρόνια έχοντας ένα μεγάλο ποσοστό των νοικοκυριών κάτω από το όριο της φτώχειας οδηγεί σε φλεγμονές στο σώμα και πολλές άλλες ασθένειες. Επιπλέον η κακή ψυχολογική κατάσταση και η αγωνία για το μέλλον οδηγούν σε απομόνωση του ατόμου με αποτέλεσμα να μένει κλεισμένο στο σπίτι να μην έχει κοινωνική ζωή και κυρίως να μην ζητάει βοήθεια θεωρώντας τον εαυτό του μόνο παράδειγμα μέσα στην κοινωνία.

Το συνέδριο Υγεία για όλους. Το πρόσωπο της κοινωνικής αλληλεγγύης που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης έναν χώρο που διαχρονικά μας γεμίζει με φως και ελπίδα με σύπνοια και αλληλεγγύη είχε ένα μόνο στόχο να μιλήσει έξω από τα δόντια για την αναλγησία της πολιτείας πάνω στην ανέχεια των πολιτών.

Σ’ αυτό τον κόσμο κάποιοι ψάχνουν ένα φως.
Κάποιοι πεθαίνουν για μια σταγόνα νερό.
Κάποιοι νοσούν και μένουν αβοήθητοι.
Κάποιοι περιπλανιούνται χωρίς ελπίδα.
Είναι οι άνθρωποι που πάσχουν, στερούνται, υποφέρουν.
Ανάμεσά τους… και παιδιά. Άγγελοι με φτερά κομμένα.

Τα παιδιά είναι το μέλλον, αλλά δεν έχουν όλα ίσες ευκαιρίες,
μερικά μάλιστα δεν έχουν καθόλου.
Ας γκρεμίσουμε τους τοίχους που χτίσαμε
για να τα αποκλείσουμε απ’ τις ζωές μας.
Όραμά μας είναι μιά Κοινωνία, στην οποία όλες οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, θα
έχουν ίσες ευκαιρείες και πρόσβαση στις δομές Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Για την επίτευξη αυτού του στόχου, δημιουργήσαμε το Εθελοντικό κίνημα
«Υγεία για Όλους».
Σε διάστημα τριών ετών, έχουν πραγματοποιηθεί::
 Kλινική παιδιατρική εξέταση – Εμβολιασμός: 10.757 παιδιών, με 23.200 εμβόλια.
 Γυναικολογική εξέταση, Pap – test και διακολπικός υπέρηχος: 1.097 γυναίκες.
 Παθολογικός, Kαρδιολογικός, Eνδοκρινολογικός, Ωτορ/κός, Πνευμονολογικός,
Οφθαλμολογικός έλεγχος: 3.698 ενήλικες.
 Οδοντιατρικός έλεγχος: 379 παιδιά.
 Εξέταση – Εμβολιασμός κατά της Ηπατίτιδας Β΄:579 κρατούμενους των φυλακών
«Yγεία για Όλους»: Το πρόσωπο της Kοινωνικής Aλληλεγγύης.
Θα είναι ιδιαίτερη τιμή για μας η παρουσία σας, στην Επιστημονική εκδήλωση, που θα
πραγματοποιηθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης, στις 7.02.2020 (10.00π.μ.-14.00μ.μ.).
Θα παρουσιάσουμε τις δράσεις του προγράμματος, καθώς και τα σοβαρά κοινωνικά
προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά ευάλωτων ομάδων πληθυσμού

Ο καθηγητής κ.Γεώργιος Χρούσσος που μίλησε με θέμα Οσο πιο φτωχός τόσο πιο στρεσσαρισμένος έθεσε το δάχτυλο επί τον τύπο των ήλων. Εϊναι καθηγητής παιδιατρικής και ενδοκρινολογίας πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής για την υγεία των πολιτών και δίδαξε στην κυριολεξία ότι η ενσυναίσθηση και η σύμπνοια βοηθούν στο να απομακρυνθεί ο άνθρωπος από το χρόνιο στρες. Εχει μεγάλη σημασία η αλληλοβοήθεια των ανθρώπων. Ο φτωχός άνθρωπος παίρνει κακής ποιότητας θερμίδες και έτσι οδηγείται στην παχυσαρκία. Ιδιαίτερα οι μετανάστες βρίσκονται κάτω από φρικτό στρες. Η μοναξιά από την άλλη είναι η σύντροφος της φτώχειας. Στην Αγγλία έχει ήδη δημιουργηθεί υπουργείο μοναξιάς. Η έλλειψη ύπνου η κατάθλιψη οδηγούν στην συμπεριφορική εξάρτηση. Οι νέες γυναίκες και οι ηλικιωμένοι έχουν χρόνιο στρες. Γι αυτό η πολιτεία πρέπει να επενδύσει σε εγκύους και παιδιά γιατί αυτά θα φτιάξουν το μέλλον και αυτό διαμορφώνεται από το τρίτο τρίμηνο της κύησης. Το στρες πέρα από τις φλεγμονές μειώνει την μυική μάζα και αυτή με τη σειρά της σημαίνει γήρανση ανεξάρτητα της ηλικίας. Γι αυτό ασκηθείτε περπατήστε σώστε το σώμα σας για να σας υπηρετεί. Η περίθαλψη τελικά είναι λίγη και μικρή.

Ακόμα και αν δεν αντιμετωπίζει κάποιος ουσιαστικά προβλήματα δηλαδή έχει ένα κάποιο εισόδημα ή δεν είναι άνεργος ωστόσο το κοινωνικό στρες μπαίνει μέσα στον οργανισμό και παρασύρει πολλά όργανα στον όλεθρο.

Ο παίδίατρος διδάκτωρα κ. Νικολαίδης ανέφερε ότι η κλιματική αλλαγή έχει και αυτή επίδραση στο σώμα και στην διάθεση του ανθρώπου. Μέχρι τώρα η μέση θερμοκρασία έχει ανέβει έναν βαθμό και σε 100 χρόνια θα ζούμε μέσα σε εντελώς διαφορετικό κλίμα καθώς η στάθμη της θάλασσας συνεχώς θα ανεβαίνει οι πάγοι θα λιώνουν και το φυτικό βασίλειο θα είναι υπό εξαφάνιση όπως έγινε με τις φωτιές στην Αυστραλία, παρασύροντας και το ζωικό βασίλειο.Κράτη μέσα στην απόλυτη φτώχεια όπως το Μπαγκλαντές, η Κίνα, η Ινδία , Το Πακιστάν και η Τανζανία δεν θα επιβιώσουν εύκολα ούτε με όλο τους τον πληθυσμό ο οποίος θα αρχίσει να αυτοκτονεί ομαδικά. Η φτώχεια δημιιουργεί εκτός από ψυχικές διαταραχές και πολλές λοιμώξεις. Οι εμβολιασμοί στα παιδιά και η κοινωνική αλληλεγγύη είναι η μόνη ελπίδα.

 

#########