Με μια πολύ σημαντική εκδήλωση στο Αγρίνιο, ολοκληρώθηκε για το 2013 ο κύκλος Επιστημονικών Ημερίδων ενημέρωσης των Ελλήνων επιστημόνων Υγείας από την ΕΕΣΠΟΦ με θέμα «Σπάνιες Παθήσεις & Ορφανά Φάρμακα στην Καθημερινή Κλινική Πράξη». Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013 και είχε τεθεί υπό την αιγίδα του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τριχωνίδας, με χορηγούς τις εταιρείες Biomarin, Genzyme και Shire Hellas. 

Οι σύνεδροι, νοσοκομειακοί και ιδιώτες ιατροί, καθώς και άλλοι επιστήμονες υγείας από την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον όλες τις ομιλίες, ενώ παραβρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου κος Παντελής Παπαθανάσης και ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τριχωνίδας, κος Ευάγγελος Παπαθανασόπουλος. 

Τους συνέδρους καλωσόρισε ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Σπανίων Παθήσεων & Ορφανών Φαρμάκων (ΕΕΣΠΟΦ) κος Δημοσθένης Μπούρος, Καθηγητής Πνευμονολογίας Δ.Π.Θ.,  Διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής Ιατρικής Σχολής Δ.Π.Θ., Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης. Ο κος Μπούρος πραγματοποίησε εισαγωγική ομιλία σχετικά με τις Σπάνιες Παθήσεις και τα Ορφανά Φάρμακα, ενώ παρουσίασε τους σκοπούς της ΕΕΣΠΟΦ, η οποία αποτελούμενη από επιστήμονες με ειδικό ενδιαφέρον και εμπειρία στις σπάνιες παθήσεις, εστιάζει τις προσπάθειές της στην ενημέρωση των Ελλήνων επιστημόνων υγείας στο δύσκολο αυτό πεδίο. 

Στόχος οι έγκυρες και έγκαιρες διαγνώσεις ώστε οι ασθενείς που πάσχουν από κάποιο σπάνιο νόσημα να λαμβάνουν τη σωστή θεραπεία ή να κατευθύνονται στα ειδικά κέντρα χωρίς να χάνεται πολύτιμος χρόνος. 

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν συγκεκριμένα σπάνια νοσήματα από εξειδικευμένους επιστήμονες. Αναλυτικότερα:

Αργύρης Συμεωνίδης, Αιματολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, διευθυντής Αιματολογικού Τμήματος, Παθολογική Κλινική Πανεπιστημίου Πατρών, ο οποίος ανέπτυξε τη Νόσο Gaucher.

Αθηνά Ξαϊδάρα, Παιδίατρος, Διευθύντρια Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ», Μέλος ΕΕΣΠΟΦ, για τη Διαφορική Διάγνωση των Βλεννοπολυσακχαριδώσεων στην Παιδιατρική

Δημοσθένης Μπούρος, Καθηγητής Πνευμονολογίας Δ.Π.Θ., Διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής Ιατρικής Σχολής Δ.Π.Θ., Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης, Πρόεδρος ΕΕΣΠΟΦ, για την Πνευμονική  Ίνωση

Νικόλαος Κουτσοστάθης, Αλλεργιολόγος, Νοσοκομείο «ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ», για το Κληρονομικό Αγγειοοίδημα 

Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση μεταξύ των συνέδρων και των ομιλητών. 

Πληροφορίες:  Επιστημονική Εταιρεία Σπανίων Παθήσεων & Ορφανών Φαρμάκων

Τηλ.: 210 6516988, 210 6533770,  Υπεύθυνη Επικοινωνίας: κ. Ανδριάνα Βαρύγιαννη

#########