Το τεράστιο αυτό Ιατροκοινωνικό πρόβλημα, που ανέκαθεν βρισκόταν στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού, σήμερα φαίνεται ότι μπορεί να καταπολεμηθεί δραστικά, προσφέροντας ανακούφιση σε εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως.Τις μεγάλες αυτές ελπίδες για δραστική ανακούφιση από το δυσβάσταχτο πρόβλημα της επιληψίας , γεννά μια πρωτοποριακή πειραματική μελέτη της εταιρίας Medtronic, η οποία βασίζεται στη διέγερση μέσο εμφυτεύσιμων ηλεκτροδίων εκείνων των κέντρων του εγκεφάλου που ευθύνονται για τις επιληπτικές κρίσεις! Πρόκειται για τη μελέτη Εν τω Βάθει Εγκεφαλικής Διέγερσης στη Θεραπεία της Επιληψίας (DBS), η οποία ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνάντησης της Αμερικανικής Εταιρείας Επιληψίας, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Βοστόνη

.

 

Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι ο συνδυασμός της επαναστατικής αυτής θεραπείας και της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής μειώνουν την εμφάνιση επιληπτικών κρίσεων σε ποσοστό 41% κατά μέσο όρο για τον πρώτο χρόνο θεραπείας, 56% μετά από 2 χρόνια θεραπείας και 68% στην τριετία!

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί ότι από τους 110 ασθενείς που συμπεριελήφθησαν στη μελέτη, οι 91 παραμένουν στη μελέτη ακόμα και σήμερα. Κατά την στιγμή ανάλυσης των δεδομένων, 102 ασθενείς είχαν συμπληρώσει 2 χρόνια θεραπείας και 57 ασθενείς 3 χρόνια. Επιπλέον, 14 ασθενείς είχαν απαλλαχτεί από επιληπτικές κρίσεις για διαστήματα από 6 μήνες έως και περισσότερο από 4 χρόνια.

Η μελέτη, γνωστή με το όνομα SANTE (Stimulation of the Anterior Nucleus of the Thalamus in Epilepsy) είναι μια προοπτική, τυχαιοποιημένη, διπλή τυφλή μελέτη που αξιολογεί τη χρήση της νευροδιέγερσης του εγκεφάλου σε ασθενείς με μια μορφή επιληψίας που δεν ανταποκρίνεται καλά στα αντιεπιληπτικά φάρμακα. Η Medtronic INC. έχει ήδη καταθέσει αίτηση στον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) προκειμένου να λάβει έγκριση για την επαναστατική νέα θεραπεία στις ΗΠΑ.

Η μελέτη βασίζεται στη διέγερση τόσο του αριστερού όσο και του δεξιού πρόσθιου πυρήνα του θαλάμου, δηλαδή του κέντρου μηνυμάτων του εγκεφάλου. Στη μελέτη συμπεριελήφθησαν 110 ασθενείς οι οποίοι κατά μέσο όρο έπασχαν από επιληψία 22 χρόνια. Το 54% των ασθενών αυτών είχε στο παρελθόν υποβληθεί σε επέμβαση, Vagal Nerve Stimulation Therapy ή και τα δυο.  Η βελτίωση άφορα τόσο τους ασθενείς αυτούς όσο και εκείνους  χωρίς παρόμοιο ιστορικό.

«Στο τέλος της τυφλής φάσης της μελέτης, οι ασθενείς που υποβλήθηκαν στη θεραπεία εμφάνισαν μια πολύ σωματική μείωση στη συχνότητα των επιληπτικών κρίσεων σε σχέση με τους υπόλοιπους ασθενείς», τόνισε ο καθηγητής νευρολογίας και διευθυντής του κέντρου Επιληψίας στο Πανεπιστήμιο Stanford Dr. Robert Fiser, ο οποίος είναι ο επικεφαλής ερευνητής της  μελέτης  SANTE. Το ποιο ενθαρρυντικό όμως, επεσήμανε ο καθηγητής, είναι ότι το όφελος για τους ασθενείς αυξάνεται με το χρόνο, φτάνοντας το 56% και 68% μείωση των επιληπτικών κρίσεων μετά από 2 και 3 χρόνια εγκεφαλικής νευροδιέγερσης αντίστοιχα.

«Η μελέτη SANTE μας γεμίζει με μεγάλη αισιοδοξία για την ανακούφιση εκατομμυρίων ασθενών με ένα σοβαρό χρόνιο νόσημα που καταστρέφει την ποιότητα της ζωής τους», ανέφερε ο Τομ Τεφτ, επικεφαλής του τμήματος νευροδιέγερσης και αρχαιότερος αντιπρόεδρος της Medtronic. Όπως τόνισε ο κύριος Τεφτ, τόσο η μελέτη SANTE όσο και οι υπόλοιπες ερευνητικές προσπάθειες της Medtronic καταδεικνύουν την αφοσίωση της εταιρίας στην ανακούφιση των ασθενών.

Όπως είναι γνωστό, η επιληψία αποτελεί μια ιδιοπαθή νευρολογική πάθηση η οποία βασανίζει εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο με κρίσεις των οποίων η συχνότητα δεν μπορεί να προβλεφθεί. Μάλιστα, περίπου το 1/3 των ασθενών με επιληψία δεν μπορούν να ελέγξουν φαρμακευτικά τις κρίσεις τους.

#########