Η Επαναχρησιμοποιούμενη Ιατρική Μάσκα Προσώπου με οξείδιο του χαλκού είναι πλέον διαθέσιμη στην Ελλάδα και φέρνει επανάσταση στην προστασία, χάρη στις ισχυρές αντιιικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες του χαλκού ο οποίος αναχαιτίζει αποτελεσματικά και τον ιό SARS-CoV-2

Πρόκειται για την πρώτη μάσκα εμποτισμένη με μικροσωματίδια οξειδίου του χαλκού παγκοσμίως, η οποία αναπτύχθηκε από Ισραηλινούς επιστήμονες (εταιρεία MedCu). Είχε προηγηθεί 15ετής έρευνα, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η παραγωγή ειδικής γάζας εμποτισμένης με οξείδιο του χαλκού για επούλωση τραυμάτων, εγκεκριμένη από τον FDA (Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ) το 2018, η οποία αποδείχθηκε ασφαλής και αποτελεσματική κατά ιών και βακτηρίων. Με την εμφάνιση της πανδημίας αξιοποιήθηκε η (πατενταρισμένη και αδειοδοτημένη) τεχνογνωσία και εφαρμόστηκε με επιτυχία μία νέα ειδική τεχνολογία  εφαρμογής οξειδίου του χαλκού σε μη υφασμάτινο υλικό (Copper Oxide impregnated in Polypropylene non-woven spun bond) και το αποτέλεσμα ήταν η καινοτόμος επαναχρησιμοποιούμενη μη υφασμάτινη ιατρική μάσκα προσώπου.

Εδώ και πολλά χρόνια πολλαπλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι ο χαλκός μειώνει τις μολύνσεις καθώς εξουδετερώνει ιούς, βακτήρια και μύκητες και αυτός είναι ο λόγος που συχνά πολλά υλικά σε Νοσοκομεία όπως οι κουπαστές των κρεβατιών, τα τραπέζια, οι διακόπτες κλήσης προσωπικού, οι χειρολαβές, τα πόμολα, τα υλικά της τουαλέτας κ.α. είναι κατασκευασμένα από κράματα χαλκού.

Στις μάσκες χαλκού, τα μικροσωματίδια οξειδίου του χαλκού που έχουν ενσωματωθεί στο υλικό εξουδετερώνουν ιούς και βακτήρια, τροποποιώντας βασικές λειτουργικές πρωτεΐνες τους και καταστέλλοντας το βιολογικό μηχανισμό της δράσης τους,  παρέχοντας 99.9% αποτελεσματικό φιλτράρισμα βακτηρίων.

Διευκρινίζεται ότι τα μικροσωματίδια οξειδίου του χαλκού παραμένουν ισχυρά καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής της μάσκας και η ικανότητά τους να απωθούν τους ιούς δε μειώνεται με το πέρασμα του χρόνου, ενώ η μοναδική δράση του χαλκού δεν αλλοιώνεται λόγω της αναπνοής, του ιδρώτα ή των σταγονιδίων του σάλι

Τεχνολογία:

Η μάσκα αποτελείται από 3 επιστρώσεις. Η εξωτερική επίστρωση προλαμβάνει την είσοδο σταγονιδίων και περιέχει μικροσκοπικά πολυμερή οξειδίου του χαλκού. Η μεσαία επίστρωση συγκρατεί μικροσωματίδια που ενδέχεται να διαπεράσουν την εξωτερική επίστρωση και επιπλέον προλαμβάνει τη μετάδοση υγρών/σταγονιδίων. Η εσωτερική επίστρωση εφάπτεται στη μύτη και το στόμα και σχεδιάστηκε ώστε να απορροφά την υγρασία.

Ασφάλεια:

Η ιατρική μάσκα προσώπου με οξείδιο του χαλκού είναι καταχωρημένη στο Εθνικό Μητρώο Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων του ΕΟΦ και είναι πλήρως εναρμονισμένη με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία για Ιατρικές Μάσκες Προσώπου. Διαθέτει σήμανση CE και είναι πλήρως εναρμονισμένη με τα πρότυπα ασφαλείας.

#########