Σε συνεργασία με τον καρδιολόγο και την υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής, η σταθερή στηθάγχη αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά και οι ασθενείς μπορούν να συνεχίσουν να χαίρονται τις αγαπημένες τους καθημερινές δραστηριότητες. Το παραπάνω μήνυμα μεταφέρει στους ασθενείς και το ευρύτερο κοινό, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (ΕΚΕ), υλοποιώντας την Εκστρατεία Ενημέρωσης για τη Σταθερή Στηθάγχη «Απόλαυσε τη ζωή… με την καρδιά σου!». Την πρωτοβουλία στηρίζουν με τη συμμετοχή τους οι γνωστοί ηθοποιοί Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, Κώστας Αρζόγλου, Φωτεινή Ντεμίρη και Κάρμεν Ρουγγέρη.
Φανταστείτε ότι έχετε διαγνωστεί με αθηροσκλήρωση ή Στεφανιαία Νόσο. Ανεβαίνοντας τις σκάλες του σπιτιού σας, αρχίζετε να νιώθετε πόνο ή σφίξιμο στο στήθος, ο οποίος επιδεινώνεται με την ένταση της σωματικής δραστηριότητας. Η πρώτη σας σκέψη είναι ότι βιώνετε ένα καρδιακό επεισόδιο (έμφραγμα) και σας καταβάλλει ο φόβος. Αν όμως ηρεμήσετε και αναπαυτείτε, μετά από λίγη ώρα ο πόνος υποχωρεί. Τι συνέβη; Μόλις βιώσατε ένα τυπικό επεισόδιο σταθερής στηθάγχης.
Η σταθερή στηθάγχη είναι λοιπόν, μία συχνή εκδήλωση της Στεφανιαίας Νόσου, η οποία προκαλείται από τη μειωμένη ροή οξυγόνου στην καρδιά λόγω της στένωσης των στεφανιαίων αρτηριών και δεν θα πρέπει να συγχέεται με το οξύ ισχαιμικό καρδιακό επεισόδιο (έμφραγμα). Ένα στηθαγχικό επεισόδιο εκδηλώνεται με αδιαθεσία, δυνατό πόνο, ή σφίξιμο στο στέρνο που εμφανίζονται ύστερα από σωματική κόπωση, συναισθηματική φόρτιση (στρες) ή ακόμη και ένα βαρύ γεύμα – όταν δηλαδή αυξάνονται οι ανάγκες της καρδιάς σε οξυγόνο. Ο πόνος μπορεί να αντανακλά επίσης στο λαιμό, την πλάτη, το σαγόνι και τα δόντια, τον αριστερό ώμο, το αριστερό χέρι ή στο άνω μέρος της κοιλιάς. Μπορεί επίσης να συνοδεύεται από δύσπνοια, αδυναμία, ναυτία ή έντονες ερυγές (ρεψίματα). Η πάθηση εμφανίζεται και στα δύο φύλα, ενώ η συχνότητά της αυξάνεται με την πάροδο της ηλικία.
Με αφορμή την έναρξη της καμπάνιας, ο Ιωάννης Κανακάκης, Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και Διευθυντής Καρδιολογίας στη Θεραπευτική Κλινική του Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αθηνών «Αλεξάνδρα» δήλωσε: «Έχουμε διαπιστώσει ότι η ανεπαρκής πληροφόρηση οδηγεί πολλούς ασθενείς να προσπαθούν να αποτρέψουν την εκδήλωση των συμπτωμάτων της σταθερής στηθάγχης, περιορίζοντας τις καθημερινές τους δραστηριότητες και αποφεύγοντας τις εξόδους από το σπίτι. Με αυτόν τον τρόπο όμως, στερούνται πολλές από τις στιγμές που παλαιότερα ομόρφαιναν την καθημερινότητά τους, αλλά και τα οφέλη της άσκησης. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν ότι σήμερα έχουμε στη διάθεσή μας αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση της σταθερής στηθάγχης, οι οποίες τους βοηθούν να παραμείνουν δραστήριοι και ευδιάθετοι».
Στο πλαίσιο αυτό, στόχος της εκστρατείας «Απόλαυσε τη ζωή… με την καρδιά σου!» είναι να ενημερώσει τους ασθενείς για τη σταθερή στηθάγχη και να τους παρακινήσει να υιοθετήσουν περισσότερο «φιλικές προς την καρδιά» συνήθειες, ώστε σε συνεργασία με τον καρδιολόγο και τη λήψη της κατάλληλης θεραπείας, να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους. Ταυτόχρονα, η καμπάνια επιδιώκει και την ενημέρωση του γενικού πληθυσμού σχετικά με την αναγνώριση των συμπτωμάτων, προκειμένου να αυξηθεί το ποσοστό των ανθρώπων που λαμβάνουν έγκαιρα διάγνωση και θεραπεία.
Για την προβολή των μηνυμάτων της εκστρατείας προβάλλεται τηλεοπτικό σποτ ως «κοινωνικό μήνυμα», όπου οι Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, Κώστας Αρζόγλου, Φωτεινή Ντεμίρη και Κάρμεν Ρουγγέρη, περιγράφουν ένα στηθαγχικό επεισόδιο και ενημερώνουν τους τηλεθεατές ότι η λύση δεν είναι να περιορίζουν τις δραστηριότητές τους, αλλά να συμβουλευτούν τον γιατρό τους για την αποτελεσματική αντιμετώπισή της πάθησης. Επιπρόσθετα, δημιουργήθηκε η ιστοσελίδα www.metinkardiasou.gr, η πρώτη στη χώρα μας ενημερωτική ιστοσελίδα αφιερωμένη στη σταθερή στηθάγχη. Η ιστοσελίδα περιλαμβάνει αναλυτικές πληροφορίες για την πάθηση (αιτιολογία, συμπτώματα, διάγνωση, θεραπευτική αντιμετώπιση), συμβουλές για τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς, πληροφορίες για τις εκδηλώσεις που πλαισιώνουν την καμπάνια, καθώς και τρέχουσες ειδήσεις σχετικά με τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Σύντομα επίσης αναμένεται η λειτουργία ειδικής ενότητας για τους Επαγγελματίες Υγείας, με επιστημονικό περιεχόμενο σχετικά με τη θεραπεία και τη διαχείριση των ασθενών με σταθερή στηθάγχη. Η καμπάνια υποστηρίζεται τέλος, από σελίδα Facebook και προβολή στο YouTube.