Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου και επισήμων έγιναν τα εγκαίνια της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (Σ.Υ.Δ.) «ΤΟ ΣΠΙΤΙΚΟ» στην Αργυρούπολη την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου, 2023.

Η ίδρυση και λειτουργία μιας Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (Σ.Υ.Δ.) είναι μια διαδικασία πολύπλοκη, τεχνοκρατική, απαιτεί χρόνο, χρήμα και αρκετή προετοιμασία με βάση τις προϋποθέσεις της σχετικής ελληνικής νομοθεσίας.

Είμαστε περήφανοι εμείς οι γονείς και οι κηδεμόνες ενήλικων ατόμων με νοητική αναπηρία – στην πραγματικότητα : αιώνια παιδιά – που με πολλές θυσίες καταφέραμε την ίδρυση αυτής της  Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (Σ.Υ.Δ.) «ΤΟ ΣΠΙΤΙΚΟ»:

  • 1ης του Σωματείου ΑμεΑ ΕΡΜΗΣ
  • 1ης στο δήμο Ελληνικού- Αργυρούπολης
  • Μιας από τις ελάχιστες στο Νότιο Τομέα στην Περιφέρεια Αττικής

Η ίδρυση και λειτουργία της Σ.Υ.Δ. εντάσσεται στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών κάλυψης των αναγκών αυτών των ενήλικων και την αποφυγή της ασυλοποίησης.  Είναι αναγκαία και επιβεβλημένη, δεδομένου ότι οι υπάρχουσες αντίστοιχες δομές, ιδιαίτερα στην περιοχή αυτή, είναι ελάχιστες και δεν επαρκούν για την κάλυψη των μεγάλων αναγκών που υπάρχουν.

Οι ωφελούμενοι στη Σ.Υ.Δ. μέσα σε ένα άρτια εξοπλισμένο χώρο, απολαμβάνουν σε 24ωρη βάση υπηρεσίες ποιότητας με το κατάλληλο υποστηρικτικό προσωπικό. Μέσα στο ΣΠΙΤΙΚΟ τους θα έχουν την ευκαιρία να ζουν σε ένα ασφαλές, όμορφο, ζεστό περιβάλλον, να χαίρονται την παρέα των φίλων τους με ενδιαφέρουσες δράσεις. Αυτά τα αιώνια παιδιά επιδιώκουν να τα αγκαλιάσει η τοπική κοινότητα και ότι αγάπη πάρουν την επιστρέφουν πολλαπλά. Θα γίνουν συντονισμένες δράσεις με τους συνοδούς να επιτύχουν κοινωνική ενσωμάτωση στη γειτονιά και στην ευρύτερη περιοχή. Ζητάνε λίγο χρόνο και πολύ αγάπη για κοινές δράσεις εθελοντών με αυτά τα παιδιά, όπως μαγείρεμα, βόλτα, χειροτεχνίες, μουσική, πάρτι και τόσες άλλες ιδέες. Στόχος είναι η εκμετάλλευση των ευκαιριών που προσφέρει η κοινότητα, για μια ισότιμη και αξιοπρεπή ζωή στους ενοίκους.

Στα εγκαίνια τιμήσαν με την παρουσία τους η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής Και Οικογένειας κα Μαρία – Αλεξάνδρα Στεφάνου Κεφάλα, ,βουλευτές ,εκπρόσωποι κομμάτων, ο δήμαρχος Ελληνικού Αργ/λη Γιάννης Κωνσταντάτος, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής Γιώργος Δημόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Νότιου Τομέα Αθηνών Χρήστος Θεοδωρόπουλος, η Αντιδήμαρχος  Ειρήνη Στελλάκη, Εντεταλμένη Σύμβουλος Οικολογίας και Κλιματικής Αλλαγής Αλεξίου Ελίνα, ο Πρόεδρος της ΠΟΣΓΚΑμεΑ  Γιάννης Μοσχολιός, εκπρόσωπος της Εθνικής αθλητικής ομοσπονδίας ατόμων με αναπηρίες.Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που όπως πάντα ήταν μαζί μας ο Καθηγητής και Αντιπρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Κων/νος Δράκος Υπεύθυνος Κοινωνικής Ευθύνης και Προσφοράς του ΟΠΑ και όλη η υπέροχη ομάδα του ΟΠΑ.

Αυτή η προσπάθεια δε θα είχε γίνει πραγματικότητα χωρίς τη στήριξη των δωρητών & χορηγών μας που επισης μας τίμησαν με την παρουσία τους.

#########