• Η συνεργασία με την αμερικανική Αρχή Προηγμένης Έρευνας και Ανάπτυξης στη Βιοϊατρική (BARDA) θα βασιστεί στην καθιερωμένη πλατφόρμα τεχνολογίας ανασυνδυασμού της Sanofi με στόχο την επιτάχυνση της ανάπτυξης ενός δυνητικού εμβολίου κατά του κορωνοϊού COVID-19
  • Η Sanofi Pasteur, η παγκόσμια επιχειρησιακή μονάδα εμβολίων της Sanofi, θα αξιοποιήσει προγενέστερη εργασία που αφορούσε στην ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του SARS, η οποία ενδέχεται να οδηγήσει ταχύτερα στην ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του κορωνοϊoύ, COVID-19. Η Sanofi θα συνεργαστεί με την αμερικανική Αρχή Προηγμένης Έρευνας και Ανάπτυξης στη Βιοϊατρική (BARDA), που υπάγεται στο Γραφείο του Υφυπουργού αρμόδιου για θέματα Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης, διευρύνοντας τη μακρόχρονη συνεργασία της εταιρείας με την BARDA.

 

Ο κορωνοϊός COVID-19 ανήκει σε μια οικογένεια κορωνοϊών οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν λοίμωξη του αναπνευστικού. Στα τέλη του 2002 εμφανίστηκε ο κορωνοϊός SARS (σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο), ο οποίος σε μεγάλο βαθμό εξαφανίστηκε έως το 2004. Η Sanofi σχεδιάζει να ερευνήσει περαιτέρω ένα προηγμένο δυνητικό εμβόλιο κατά του SARS, που βρίσκεται σε προκλινικό στάδιο ανάπτυξης και θα μπορούσε να προσφέρει προστασία απέναντι στον κορωνοϊό COVID-19.

 

«Απαιτείται συλλογική προσπάθεια προκειμένου να αντιμετωπιστεί μια παγκόσμια υγειονομική απειλή, όπως ο συγκεκριμένος νέος κορωνοϊός. Γι’ αυτό το λόγο συνεργαζόμαστε με την BARDA με στόχο την ταχεία ανάπτυξη ενός πιθανού δυνητικού εμβολίου» δήλωσε ο David Loew, Global Head of Vaccines της Sanofi. «Δανείζοντας την τεχνογνωσία μας όπου κρίνεται απαραίτητο, θεωρούμε και ότι η συνεργασία με την BARDA ενδέχεται να αποφέρει ουσιαστικά αποτελέσματα για την προστασία του κοινού από την πρόσφατη επιδημία».

Η Sanofi θα χρησιμοποιήσει μια καινοτόμο πλατφόρμα τεχνολογίας ανασυνδυασμού

 

Η Sanofi θα χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα ανασυνδυασμένου DNA της εταιρείας για την παραγωγή ενός νέου δυνητικού εμβολίου κατά του κορωνοϊού (COVID-19). Η τεχνολογία ανασυνδυασμού παράγει ένα ακριβές γενετικό αντίγραφο των πρωτεϊνών που εντοπίζονται στην επιφάνεια του ιού. Η αλληλουχία DNA που κωδικοποιεί αυτό το αντιγόνο θα συνδυαστεί με το DNA της πλατφόρμας έκφρασης των βακιλοϊών [baculovirus], τη βάση του αδειοδοτημένου ανασυνδυασμένου αντιγριπικού εμβολίου της Sanofi, και θα χρησιμοποιηθεί για την ταχεία παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων του αντιγόνου του κορωνοϊού το οποίο θα συντεθεί ώστε να διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα για να προσφέρει προστασία απέναντι στον ιό.

«Οι αναδυόμενες παγκόσμιες υγειονομικές απειλές, όπως ο νέος κορωνοϊός (COVID-19), απαιτούν ταχεία αντιμετώπιση», δήλωσε ο Διευθυντής της BARDA, Rick A. Bright, Ph.D. «Διευρύνοντας τη συνεργασία μας με τη Sanofi Pasteur και αξιοποιώντας μια αδειοδοτημένη πλατφόρμα ανασυνδυασμένων εμβολίων, ευελπιστούμε να επιταχύνουμε την ανάπτυξη ενός υποψήφιου εμβολίου που θα παρέχει προστασία απέναντι σε έναν νέο ιό».

 

Η Sanofi διαθέτει μοναδική τεχνογνωσία για την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του κορωνοϊού

 

Σε μη κλινικές μελέτες, το υποψήφιο εμβόλιο κατά του SARS ήταν ανοσογονικό και πρόσφερε μερική προστασία, όπως αξιολογήθηκε βάσει πειραματικών μοντέλων σε ζώα. Το έργο ανάπτυξης που έχει ήδη πραγματοποιηθεί από την Protein Sciences (η οποία εξαγοράστηκε από τη Sanofi το 2017) προσφέρει ένα αρχικό πλεονέκτημα για την επιτάχυνση της ανάπτυξης ενός εμβολίου για τον κορωνοϊό COVID-19. Επιπλέον, καθώς υπάρχει ένα εμβόλιο με άδεια κυκλοφορίας το οποίο βασίστηκε στη συγκεκριμένη πλατφόρμα, η έρευνα και η παραγωγή υλικών θα προχωρήσουν με σχετικά γρήγορους ρυθμούς ώστε να ξεκινήσουν οι κλινικές δοκιμές. Η πλατφόρμα της Sanofi έχει επίσης τη δυνατότητα να παράγει μεγάλες ποσότητες του υποψήφιου εμβολίου.

 

Η μακροχρόνια δέσμευση της Sanofi για την προστασία της δημόσιας υγείας

 

Η εν λόγω συμφωνία με την BARDA αποτελεί ένα ακόμα ορόσημο στο πλαίσιο της συνεχούς συνεισφοράς της Sanofi στην καταπολέμηση απειλών για τη δημόσια υγεία. Η Sanofi συνεχίζει σταθερά να διερευνά πιθανές ευκαιρίες όπου η μακρά εμπειρία της στο πεδίο των εμβολίων και οι καινοτόμες τεχνολογίες της ενδέχεται να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος που δημιουργεί ο νέος κορωνοϊός για τη δημόσια υγεία, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η μεταλαμπάδευση της εμπειρίας που διαθέτει η Sanofi στην έρευνα και ανάπτυξη εμβολίων με τη διεθνή οργάνωση Coalition for Epidemic Preparedness Innovations.

Επιπλέον, τον Δεκέμβριο του 2019, η Sanofi εισήλθε σε συμφωνία με την BARDA για τη δημιουργία υπερσύγχρονων εγκαταστάσεων στις ΗΠΑ για τη βιώσιμη παραγωγή ενός ανοσοενισχυμένου, ανασυνδυασμένου εμβολίου για χρήση στην περίπτωση μιας πανδημίας γρίπης, το οποίο βασίζεται στην ίδια πλατφόρμα τεχνολογίας που θα χρησιμοποιηθεί για το πρόγραμμα του COVID-19.