Πόσο ποιοτικά τρέφονται σήμερα οι Έλληνες;

Σύμφωνα με έρευνα της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο Έλληνες εμφανίζουν υπέρταση, το 40% του ελληνικού πληθυσμού παρουσιάζει τιμές χοληστερόλης επάνω από το φυσιολογικό (200 mg/dl) και ετησίως στην Ελλάδα καταγράφονται 15.000 – 16.000 εμφράγματα. Βάσει των συμπερασμάτων της έρευνας, η οποία διεξήχθη με τη χρήση του δείκτη Med Diet Score, ο βαθμός μη ικανοποιητικής υιοθέτησης των αρχών της υγιεινής και ποιοτικής διατροφής από τους σημερινούς Έλληνες είναι 50,13%, και συγκεκριμένα 51,97% στους άνδρες και 48,9% στις γυναίκες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σχεδόν 1 στους 2 Έλληνες δεν τρώει υγιεινά και ποιοτικά!

Εργαστήρι για την τροφική αυτάρκεια

H ομάδα cob οργάνωσε συνάντηση – εργαστήριο με θέμα την τροφική αυτάρκεια. Οι συμμετέχοντες  πέρασαν στους πρόποδες του Κισσάβου τρεις μέρες προσπαθώντας να σκιαγραφήσουν ένα διατροφικό μοντέλο με γνώμονα την ποιότητα, την αυτάρκεια και το χαμηλό αποτύπωμα.

Ιδανικά συνέλεξαν  κάποια από την τροφή που θα καταναλώσουν, μαγείρεψαν  όλοι μαζί και είδαν  στην πράξη πώς μπορούν να αποθηκεύσουν  για πολύ καιρό το περίσσευμα.

Η διατροφή  χορτοφαγική και  βασίζονταν  σε καθαρά φυσικά προϊόντα.

Στο τέλος μοιράστηκαν  παραδοσιακοί σπόροι

Η παχυσαρκία επιβαρύνει την πίεση των έφηβων κοριτσιών

Η παχυσαρκία έχει σοβαρότερες επιπτώσεις στην αρτηριακή πίεση των εφήβων κοριτσιών απ’ ό,τι στων συνομηλίκων αγοριών, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Παθολογίας. Όπως προέκυψε από τη μελέτη των δεδομένων, τα παχύσαρκα αγόρια είχαν σχεδόν τετραπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν αυξημένη συστολική πίεση, από τα συνομήλικα αγόρια με φυσιολογικό βάρος. Ομοίως, τα παχύσαρκα κορίτσια είχαν 9πλάσιες πιθανότητες να έχουν αυξημένη συστολική αρτηριακή πίεση, από τα κορίτσια με φυσιολογικό βάρος. Οι επιστήμονες εξηγούν ότι η παρατηρούμενη ως προς το φύλο διαφορά αντικατοπτρίζει την εξισορροπιστική επίδραση των οιστρογόνων στην καρδιά αλλά και το ότι τα παχύσαρκα κορίτσια συμμετέχουν κατά 50% έως και 60% λιγότερο σε σωματικές δραστηριότητες, συγκριτικά με τα αγόρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης.

Τι σημαίνει η λέξη «Ελλάς» πάνω στα προϊόντα

Αν και εννέα στους δέκα καταναλωτές θεωρούν «πολύ σημαντική» τη σήμανση χώρας προέλευσης «για εθνικούς λόγους», ωστόσο πανελλαδική έρευνα του ΚΕΠΚΑ σε δείγμα 1.556 ατόμων έδειξε ότι, πρακτικά, δεν γνωρίζουν τι σημαίνει η λέξη «Ελλάς» πάνω σε τρόφιμα όπως το νωπό κρέας. Σύμφωνα με τις σχετικές κοινές υπουργικές αποφάσεις, ελληνικό είναι το κρέας, που προέρχεται, από ζώο, που γεννήθηκε, εκτράφηκε και σφάχτηκε στην Ελλάδα, ή απλά, γεννήθηκε στην Ελλάδα όταν το κρέας είναι βόειο, χοιρινό ή αιγοπρόβειο. Για το κρέας των πουλερικών και των κουνελιών -και μέχρι 31/12/2013- η σήμανση ελληνικό σημαίνει ότι έχουν σφαγεί στην Ελλάδα. Το ίδιο ισχύει, για τα κουνέλια και μετά την 1 Ιανουαρίου 2014. Τα πουλερικά, για να φέρουν σήμανση ελληνικό, μετά την 1/1/2014, πρέπει να έχουν εκτραφεί ή να έχουν γεννηθεί και σφαγεί στην Ελλάδα.

Κομμάτι κομμάτι είναι καλύτερα

Είσαι έτοιμη για την πρώτη μπουκιά στο φρέσκο σαντουιτσάκι σου, αλλά πριν ενδώσεις, πρόσεξε. Καλύτερα να το τεμαχίσεις σε 4-5 κομμάτια και να το απολαύσεις κομμάτι κομμάτι. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Arizona διεξήγαγαν πείραμα με βάση το οποίο οι μισοί εθελοντές έφαγαν bagel με τυρί κρέμα και οι υπόλοιποι την ίδια ποσότητα, αλλά κομμένο σε τέταρτα. Οι τελευταίοι κατανάλωσαν λιγότερο από το bagel τους, αλλά και λιγότερο φαγητό στο επόμενο γεύμα τους. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό συμβαίνει επειδή δημιουργείται η ψευδαίσθηση που μπλοκάρει το μυαλό ότι τρως περισσότερο φαγητό απ’ ό,τι θα έπρεπε και άρα πρέπει να σταματήσεις.

 Ισμήνη Λιβανού , κλινική διαιτολόγος –διατροφολόγος , MSc, με σπουδές στο Τμήμα Διατροφής (BSc Human nutrirtion) του Πανεπιστημίου Manchesrter Metropolitan  στην Αγγλία