Η υπογεννητικότητα έχει χτυπήσει για τα καλά την πόρτα της Ελλάδας. Δεν καταφέρνουμε ούτε την αντικατάσταση των γενεών. Με θέμα οικογένεια και καριέρα προκλήσεις και λύσεις για την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε ημερίδα από τη Hope Genesis.

Όπως ανέφερε στον χαιρετισμό της η κα Μαριάννα Βαρδινογιάννη η γυναίκα με το που βγήκε στην παραγωγική διαδικασία ανέβαλε για καιρό την δημιουργία οικογένειας και αυτό συνδέθηκε άμεσα με την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα. Η ίδια πιστεύει ότι η μεγάλη οικογένεια είναι ευλογία και πως δεν ζήτησε τίποτα άλλο στη ζωή της παρά μόνο μια μεγάλη και υγιή ευτυχισμένη οικογένεια. Ωστόσο λέμε ναι στη χειραφέτηση της γυναίκας αλλά και στην εσωτερική της ολοκλήρωση. Οικογένεια και καριέρα είναι όψεις του ίδιου νομίσματος και όχι αντίθετες πορείες. Η πανδημία και η έλλειψη παιδείας δύο στόχους θα έχουν. Τα παιδιά και τις γυναίκες τις πιο ευάλωτες πληθυσμιακά κατηγορίες. Γι αυτό πρέπει να δοθούν κίνητρα για τη δημιουργία της οικογένειας και τη στήριξή της.

Ο κ. Στέφανος Χανδακάς ιδρυτής του Hope Genesis είπε ότι τα νούμερα της υπογεννητικότητας είναι αμείλικτα. Μέχρι το 2033 θα έχουμε αλλαγή του λεγόμενου όρου της μέσης ηλικίας. Ενώ παλαιότερα ήταν τα 40 έτη τώρα θα είναι τα 50 ίσως και τα 55. Το 2011 είχαμε μείωση του πληθυσμού κατά 0,4%,αγγίζοντας τα 10,7 εκατομμύρια. Ενώ το 2050 δεν θα ξεπερνάμε τα 8,5 εκατομμύρια το αισιόδοξο σενάριο και τα 6,5 εκατομμύρια το πιο απαισιόδοξο.  Ενώ το 1975 οι άνω των 65 ετών ήταν το 7% του πληθυσμού, τώρα είναι το 20% και το 35 θα είναι το 63%. Ενώ πρώτα μια ελληνίδα έκανε το πρώτο της παιδί στα 28 χρόνια της στις μέρες μας αρχίζει στα 31,5 και σε λίγα χρόνια κοντά στα 40.

Τα γιατί είναι πολυάριθμα καθώς το κόστος της υπογεννητικότητα μετακυλίεται στο κόστος προγεννητικού ελέγχου, το κόστος του τοκετού, το κόστος των εξετάσεων και τέλος στην ανυπαρξία δομών όπως οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί όπου η μητέρα θα αφήσει το παιδί της για να βγει στην παραγωγική διαδικασία. Αυτό κυρίως είναι το πρόβλημα στην επαρχία, γιατί στα αστικά κέντρα που έχουν αυτές τις δομές, πρόβλημα παραμένει το υψηλό ποσοστό ανεργίας. Η μητρότητα πρέπει να πηγαίνει παράλληλα με την εργασία.

Η Δρ. Άννα Τριανταφύλλου, ανέφερε ότι η μείωση των γεννήσεως είναι παγκόσμιο πρόβλημα και ειδικά στην Ευρώπη η οποία γηράσκει με γοργούς ρυθμούς. Ο αγώνας για τη διατήρηση του πληθυσμού αγγίζει το 2,1 ενώ η Ευρώπη έχει μόλις 1,5 και δυστυχώς η Ελλάδα μόλις 1,3.Όσο πλουσιότεροι και μορφωμένοι είναι οι πολίτες τόσο λιγότερα παιδιά κάνουν. Ένα καλύτερο εισόδημα σημαίνει και μικρότερη οικογένεια.

Άλλα είναι τα αγαθά και ο τρόπος κατάκτησής τους όταν δεν υπάρχουν παιδιά. Τα οφέλη όμως από την απόκτηση παιδιών είναι άυλα και δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Η αναβολή οικογένειας επηρεάζει τις αποφάσεις καριέρας και οι σύντροφοι που επιλέγονται πλέον είναι μεγαλύτερης ηλικίας. Όμως όσο πιο μεγάλης ηλικίας είναι οι εργαζόμενοι τόσο λιγότερες είναι οι καινοτόμες ιδέες που φέρνουν οι νέοι. Για το λόγο αυτό πρέπει να αναμορφωθεί η κοινωνική ασφάλιση αλλιώς χωρίς νέους να γίνουν οι νέοι εργαζόμενοι άρα οι τροφοδότες των ταμείων το ασφαλιστικό σύστημα δεν θα επιβιώσει μόνο με συνταξιούχους. Ο ιδιωτικός τομέας θα σημάνει την εξέλιξη τη βελτίωση την ανάπτυξη την καινοτομία και την υψηλή επιχειρηματικότητα. Πρέπει όμως να έχουμε αισιοδοξία ότι μπορούμε να νικήσουμε την υπογεννητικότητα.

#########