Το Σάββατο 11 Μαρτίου 2023, οι Γυναίκες στην Ογκολογία πραγματοποιήσαμε μια ιδιαίτερη και διαφορετική  συνάντηση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Στο φιλόξενο χώρο του Athens Capital Center Hotel – Mgallery Collection που υποστηρίζει πάντα με θέρμη τις δράσεις μας, καλέσαμε μέλη και φίλους σε ένα brainstorming brunch με στόχο τη συνένωση των φωνών μας για ιδέες, συνεργασίες, προτάσεις, αλλά και μια συζήτηση για τις ανάγκες και προκλήσεις της γυναίκας επαγγελματία στο χώρο της υγείας.

Η ιδέα μιας ανοικτής συζήτησης γεννήθηκε στο Forum Γυναικών στην Ογκολογία που διεξήχθη στα πλαίσια του 8ου Πανελλήνιου Forum μας (8-10 Δεκεμβρίου, Εθνική Πινακοθήκη). Η ανάγκη υποστήριξης ασθενών, αλλά και των επαγγελματιών στο χώρο της υγείας, μάς οδήγησε να ενώσουμε τη φωνή μας με τα μέλη μας για εύρεση τρόπων υποστήριξης, προσφοράς και αλληλεγγύης.

Οι W4O Hellas, εξάλλου, εκτός από τον πυρήνα της Συντονιστικής Επιτροπής που ενωθήκαμε για την ίδρυση του δικτύου (Σοφία Αγγελάκη, Ελένη Γαλάνη, Έλενα Λινάρδου, Ζένια Σαριδάκη-Ζώρα, Αθηνά Χριστοπούλου, Αμάντα Ψυρρή), έχουμε συνοδοιπόρους στο έργο μας τις επιτροπές μας και τα μέλη μας. Η Επιστημονική Επιτροπή από γυναίκες στο χώρο της ιατρικής και της έρευνας που ενισχύουν το έργο μας, ενώ η δυναμική Κοινωνική Επιτροπή από γυναίκες που δραστηριοποιούνται σε διάφορους κοινωνικούς χώρους (τέχνης, πολιτικής, δημοσιογραφίας κ.λπ), μας πλαισιώνει και μας ενισχύει ουσιαστικά. Σημαντικοί αρωγοί μας είναι και τα μέλη μας (άνδρες και γυναίκες) που μας επιτρέπουν να διαδίδουμε το μήνυμα για σύμπραξη με τον άνθρωπο στο επίκεντρο.   Η διαφορετική αυτή συνάντηση  είχε στόχο να ακούσουμε τις φωνές των μελών μας για να προγραμματίσουμε τις μελλοντικές μας δράσεις.

Ένα θέμα που επανέρχεται στις συναντήσεις είναι η μέριμνα για ενημέρωση και πρόληψη σε παιδιά και εφήβους για τα ζητήματα του εμβολιασμού έναντι των HPV σχετιζόμενων καρκίνων, αλλά και του υγιεινού τρόπου ζωής. Η πρόταση για σύμπραξη για τον εμβολιασμό ευάλωτων κοινωνικών ομάδων με έναν τρόπο ορθής πρακτικής και σε συνεργασία με θεσμούς, αναδεικνύει την ανάγκη μιας κοινωνικής συμμαχίας που χρειάζεται τη συσπείρωση δυνάμεων, αλλά ανοίγει και το δρόμο για διάλογο και συνέργεια με στόχο την υλοποίηση.

Αξίζει να σημειώσουμε πόσο τιμητική ήταν για τις W4O Hellas η συνεισφορά των μελών και υποστηρικτών μας στη συζήτηση που έριξε φως στις δυσκολίες αλλά και ευκαιρίες  δράσης που ενέχει ένα τέτοιο εγχείρημα. Η πρόταση του δικηγόρου Απόστολου Πόντα, η εμπειρία της κ. Α. Πασακοπούλου ως προέδρου του ομίλου εθελοντών ΑγκαλιάΖΩ, η δράση της κ. Ι. Δέμου ως αναπληρώτριας Διευθύνουσας Συμβούλου της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας DEMO ΑΒΕΕ, της κ. Π. Πετροπούλου, χειρούργου οδοντιάτρου και Αντιπροέδρου της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας (ΕΓΕ) Αθήνας, μέλους του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, η θεσμική ενημέρωση από την κ. Πόπη Καλαϊτζή, Υπ. Δρ. Ε.Κ.Π.Α.,  Lifestyle Medicine and Culinary Medicine Certified, ή η ερευνητική ματιά της δημοσιογράφου κ. Ανθής Αγγελοπούλου, ήταν μερικές από τις συνεισφορές που φώτισαν τις περίπλοκες διαστάσεις για την ανάληψη μιας δράσης, αλλά και το δρόμο που έχουμε να διανύσουμε ως χώρα για την προαγωγή της υγείας, αλλά και την αντιμετώπιση των διαπολιτισμικών διαφορών και των ανισοτήτων.

Η συνάντησή μας, όμως, έβαλε και το σπόρο για τις νέες συνεργασίες και προγράμματα.             Αποδεικνύεται ότι η εξωστρέφεια και ο διάλογος οδηγούν σε συνέργειες με γνώμονα τον άνθρωπο επιστήμονα, τη γυναίκα ασθενή.

Η κ. Δήμητρα Ερμείδου, συνιδρύτρια και Υπ/νη προγραμμάτων του eyes of light – φορέα τέχνης στην υγεία, ανέδειξε τη δυναμική της συμμετοχικής δράσης και της τέχνης στο χώρο της υγείας και πώς η τέχνη είναι σημαντική σε χώρους υγείας για τους ασθενείς, αλλά και για τους επαγγελματίες υγείας. Η τέχνη είναι μέσο που βοηθά στο βίωμα και επιτρέπει την έκφραση και άρα είναι σημαντικό εργαλείο για την αντιμετώπιση του ασθενή.

Ο Σύλλογος Θυάτειρα ήταν δυναμικά παρών, παρά την έκτακτη απουσία της κ. Μαρίας Τσίφτη, Coordination Director δηλώντας με θέρμη την ανάγκη στρατηγικής συνεργασίας με τον άνθρωπο στο επίκεντρο και στο μέλλον θα έχουμε την ευκαιρία για κοινές δράσεις.

Η πρόσφατη σύμπραξη με τον πολιτιστικό οργανισμό ARTE εγκαινιάζει σύντομα το νέο πρόγραμμα γονιδιακών ελέγχων, επιτρέποντας μας από κοινού να υποστηρίξουμε γυναίκες που το έχουν ανάγκη. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2015 οι Γυναίκες στην Ογκολογία έχουμε πραγματοποιήσει πάνω από 300 τεστ γονιδιακού ελέγχου, μέσα από δωρεές και χορηγίες στο κοινωνικό μας ταμείο, ενώ έχουμε ολοκληρώσει ήδη πρόγραμμα HPV-cotest για προληπτικό έλεγχο καρκίνου τραχήλου μήτρας.

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με το γόνιμο διάλογο που ανέδειξε τις προκλήσεις για τη σφαιρική υποστήριξη που έχουν ανάγκη σήμερα επαγγελματίες και ασθενείς. Οι νέες ογκολόγοι συζήτησαν για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στο χώρο, γυναίκες επαγγελματίες στο χώρο της υγείας σε ποικίλους τομείς μοιράστηκαν τις προσωπικές εμπειρίες τους.

Σημαντικές, όμως, ήταν και οι μαρτυρίες μελών μας που αντιμετώπισαν την πρόκληση του καρκίνου είτε οι ίδιες, είτε στην οικογένεια τους, καταδεικνύοντας την αναγκαιότητα δράσεων με το διάλογο στο επίκεντρο, και σύνδεση του ασθενή ή του φροντιστή με την επιστημονική κοινότητα. Τονίστηκε εκ νέου η ανάγκη ενημέρωσης σε όλα τα βήματα για την αντιμετώπιση του φόβου, και η ενίσχυση της μάχης ενάντια σε προκαταλήψεις και ταμπού.

Οι προκλήσεις δεν τελειώνουν με τη θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου, αλλά αφορά και τις survivors. Αυτή τη διάσταση τόνισε η Μιμή Μαρσέλλου, αντιπρόεδρος της Europa Donna και φυσικοθεραπεύτρια αναδεικνύοντας θέματα ταμπού όπως η σεξουαλική δυσλειτουργία ή και διαταραχές πυελικού εδάφους, και η έλλειψη εκστρατειών και επαρκούς ενημέρωσης από υπηρεσίες υγείας για τους τρόπους αντιμετώπισης, όπως φυσικοθεραπεία πυελικού εδάφους.

Την οπτική της survivor και τις προκλήσεις της επαρχίας μετέφερε η κ. Κούλα Κεχαΐδου ειδικός Δημόσιας και Ενιαίας Υγείας, και συγκίνησε με την προσωπική της διαδρομή και πώς κατάφερε τα εμπόδια να γίνουν έναυσμα για μια νέα ζωή με γνώμονα την προσφορά.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας ήταν για εμάς αφορμή για εξωστρέφεια και επικοινωνία, και τα όσα συζητήθηκαν αποτελούν οδηγό δράσης για το μέλλον. Ευχαριστούμε όλες και όλους για τη συμμετοχή σας και περιμένουμε τη συμπόρευσή σας για να γίνουμε όλοι πιο δυνατοί με γνώμονα πάντα την αλληλεγγύη και τον ανθρωπισμό.

 

#########