Κρατάνε όλο μας το βάρος και η δουλειά που κάνουν είναι σπουδαία. Όμως τα γόνατα είναι ένα μάλλον παραμελημένο σημείο του σώματος, που μπορεί να απογειώσει ή να καταστρέψει τη συνολική εικόνα των ποδιών και όχι μόνο.

Ακόμη και στις περιπτώσεις που τα πόδια είναι σε πολύ καλή κατάσταση λόγω άσκησης, τα σημάδια του χρόνου προδίδουν την αναπόφευκτη φυσική φθορά στις πιο ώριμες ηλικίες…

Η πλαστική χειρουργική ευτυχώς δίνει λύσεις για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Έτσι, αν εμφανίζετε στην εσωτερική πλευρά των γονάτων σας κάτι σαν «μαξιλαράκια λίπους», που χαλάνε την αισθητική των ποδιών σας και μαρτυρούν αισθητή χαλάρωση της περιοχής, τότε η εικόνα αυτή μπορεί να διορθωθεί με την βοήθεια της πλαστικής και αισθητικής ιατρικής.

Ο πλαστικός χειρουργός Απόστολος Γαϊτάνης MD CCST, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής & της Διεθνούς Ένωσης Πλαστικών Χειρουργών ISAPS, συνεργάτης του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών (www.agaitanis.gr), εξηγεί όλους τους πιθανούς τρόπους, με τους οποίους τα γόνατα ξανανιώνουν, απογειώνοντας την εμφάνιση.

Λιποαναρρόφηση στα γόνατα

«Τα γόνατα είναι μια δύσκολη περιοχή και παρόλο που μπορεί να προσέχουμε τη διατροφή μας και να αθλούμαστε τακτικά, το λίπος παραμένει και η εικόνα τους δεν μπορεί να βελτιωθεί. Η λιποαναρρόφηση μπορεί να δώσει τη λύση, σε όσους και σε όσες επιθυμούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα αποτελεσματικά και μία για πάντα», διασαφηνίζει ο κύριος Γαϊτάνης.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση μπορεί να γίνει λιποαναρρόφηση ακόμη και με τοπική αναισθησία. Πραγματοποιείται μια μικρή τομή στην εσωτερική πλευρά των γονάτων, από όπου αφαιρείται το λίπος με τη βοήθεια μιας πολύ λεπτής κάνουλας. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αφαιρεθεί το λίπος από την περιοχή αυτή, σε συνδυασμό με αφαίρεση λίπους από την εξωτερική ή από την εσωτερική πλευρά των μηρών.

Μετά την επέμβαση θα υπάρξει ένα ελαφρύ πρήξιμο και μελάνιασμα στην περιοχή. Οι ασθενείς θα χρειαστεί να φορούν έναν ελαστικό επίδεσμο λίκρα για περίπου δέκα μέρες μετά το χειρουργείο.

Η λιποαναρρόφηση στα γόνατα μπορεί να αποτελεί κομμάτι και μιας συνολικής λιποαναρρόφησης για καλλίγραμμα πόδια. Ο πλαστικός χειρουργός μπορεί, δηλαδή, να αφαιρέσει λίπος και από το σημείο που βρίσκεται ακριβώς πάνω από το γόνατο, έτσι ώστε να βελτιώσει τη γραμμή του ποδιού, προσδίδοντας παράλληλα μια πιο καλή εμφάνιση στην περιοχή. Η ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι της ακόμη και την ίδια μέρα και στην εργασία της μετά από 3-4 μέρες.

Ραδιοσυχνότητες RF για τοπικό πάχος και χαλάρωση

Με το πέρασμα του χρόνου εμφανίζεται χαλάρωση τόσο στο εσωτερικό των μηρών, όσο και στη περιοχή γύρω και πάνω από το γόνατο. Η θεραπεία και η σύσφιξη αυτών των περιοχών είναι μια πρόκληση, ειδικά όταν πρέπει να αντιμετωπιστούν μη επεμβατικά στο ιατρείο.

Οι ραδιοσυχνότητες έχουν στόχο τη λείανση, αλλά και τη σμίλευση του χαλαρωμένου δέρματος, σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος.

«Τα αποτελέσματα της μεθόδου προκύπτουν από τη θερμότητα, που διαχέεται στους ιστούς, η οποία έχει σαν αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των λιποκυττάρων, ενώ παράλληλα ενεργοποιούνται οι ινοβλάστες για την παραγωγή κολλαγόνου. Έτσι βελτιώνεται η ποιότητα του δέρματος και επιτυγχάνεται η βελτίωση της κυκλοφορίας και σύσφιξη», μας λέει ο πλαστικός χειρουργός κύριος Γαϊτάνης.

Συνήθως χρειάζονται συνολικά 4-6 συνεδρίες (ανάλογα με τον βαθμό του προβλήματος), οι οποίες επαναλαμβάνονται περίπου κάθε δέκα μέρες. Τα αποτελέσματα είναι άμεσα, αλλά επέρχεται περισσότερη βελτίωση κατά τους 3-4 πρώτες μήνες μετά την εφαρμογή.

Νήματα για ανόρθωση

Χάρη στα νήματα PDO μπορούμε πλέον να πετύχουμε πλήρη ανόρθωση του δέρματος χωρίς παρενέργειες. Με την ένθεση των βιοαπορροφήσιμων νημάτων PDO (υποδερμικά) ενεργοποιούνται οι ινοβλάστες για την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, με αποτέλεσμα την αναζωογόνηση του δέρματος.

Ανάμεσα στα πολλά πλεονεκτήματα της θεραπείας είναι η σύντομη διάρκεια της εφαρμογής, το ότι δεν αφήνει τομές ή ουλές, ότι δεν χρειάζεται νοσηλεία, ότι το αποτέλεσμα είναι άμεσο και έχει διάρκεια. Επίσης το υλικό, που χρησιμοποιείται, είναι πλήρως απορροφήσιμο και απόλυτα ασφαλές.

Σύμφωνα με τον ειδικό: «Τα νήματα PDO είναι απορροφήσιμα και αποτελούνται από συνθετικό, βιοαπορροφήσιμο υλικό. Όταν αποδομούνται, βοηθούν τον ιστό να αυτοεπιδιορθωθεί, στηρίζοντάς τον ταυτόχρονα, ώστε ν’ ανορθωθεί και να σταθεροποιηθεί στο σωστό σημείο, ενάντια στην βαρύτητα. Οι ποσότητες και οι διαστάσεις των νημάτων, που θα χρησιμοποιηθούν, διαφοροποιούνται και εξατομικεύονται ανάλογα την περίπτωση. Μετά την εφαρμογή με τα νήματα PDO βλέπουμε ένα ποσοστό του τελικού αποτελέσματος, ενώ, καθώς περνάει ο καιρός, αυτό συνεχώς βελτιώνεται, με συνολική διάρκεια που υπολογίζεται περίπου στα δύο χρόνια».

 

 

 

#########