Θα μπορούσαμε άραγε να χαρακτηρίσουμε τη γιόγκα θεραπευτικό σύστημα; Είναι μόνο ένα είδος γυμναστικής ή μία πόρτα για new age πρακτικές; Πολλές διαφορετικές απόψεις ακούγονται και πολλά διαφορετικά συστήματα παρουσιάζονται, όλα κάτω από το ίδιο πλαίσιο, αλλάζοντας την οπτική γωνία κατά το δοκούν. Πώς λοιπόν, θα μπορούσαμε να κατανοήσουμε καλύτερα τη γιόγκα; Ο όρος γιόγκα χρησιμοποιείται  για να καλύψει ένα ευρύ φάσμα τεχνικών που προσεγγίζουν πολύπλευρα το άτομο. Υπάρχουν διάφορα συστήματα γιόγκα που εστιάζουν μεμονωμένα σε συγκεκριμένα επίπεδα της ανθρώπινης ύπαρξης κι άλλα που έχουν μία πιο ολιστική αντιμετώπιση. Ο κοινός στόχος είναι η επίτευξη μίας πιο υγιούς και ολοκληρωμένης ζωής.

Διάφορες σχολές γιόγκα παρουσιάζουν ένα συνδυασμό τεχνικών οι οποίες αποσκοπούν στην εξισορρόπηση όλων των λειτουργιών του οργανισμού ως ενιαίο σύνολο. Η διδασκαλία περιλαμβάνει σωματικές και αναπνευστικές ασκήσεις, καθώς και τεχνικές χαλάρωσης και νοητικής συγκέντρωσης. Πολλές φορές δίνεται η δυνατότητα παρακολούθησης πιο εξειδικευμένων προγραμμάτων ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του ατόμου και το επίπεδο που θα ήθελε να εστιάσει: προγράμματα για εγκύους και διευκόλυνση του τοκετού, τάξεις διαλογισμού για νοητική ηρεμία, συγκέντρωση και διεύρυνση. Μέσω της συντονισμένης δράσης σε σωματικό, νοητικό και πνευματικό επίπεδο επιχειρείται η εναρμόνιση των ψυχοσωματικών διαδικασιών, με άμεσα θετικά αποτελέσματα στην υγεία του ανθρώπου.
Η άσκηση στη γιόγκα συνιστάται από γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, ως συμπληρωματική αγωγή ήπιας δράσης για διάφορες παθήσεις κυρίως του μυοσκελετικού συστήματος, για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας, αλλά και στην προληπτική ιατρική, εστιάζοντας σε τεχνικές αποτοξίνωσης του οργανισμού.
Τα οφέλη της γιόγκα αρχίζουν να φαίνονται σε μικρό χρονικό διάστημα: το σώμα γίνεται πιο ευλύγιστο και πιο υγιές, οι αρθρώσεις πιο εύκαμπτες, τα άλατα διαλύονται, οι μυϊκοί πόνοι ανακουφίζονται, η στάση του σώματος βελτιώνεται, οι λειτουργίες του ενδοκρινικού συστήματος εναρμονίζονται, το άγχος και η νοητική κούραση μειώνονται. Το πιο άμεσο επίτευγμα της γιόγκα είναι η σωματική ευεξία, και η νοητική αποφόρτιση. Έτσι τίθενται οι βάσεις για έναν ισορροπημένο νου που έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει το πλήρες δυναμικό του (Νους υγιής εν σώματι υγιει). Ο άνθρωπος αποκτά όρεξη για τη ζωή, την απαιτούμενη διαύγεια να θέτει ρεαλιστικούς στόχους, οι οποίοι είναι σε συμφωνία με τις εσωτερικές του τάσεις, καθώς και την ενέργεια που χρειάζεται για να τους πραγματοποιήσει. Στον ασκούμενο στη γιόγκα δίνεται η ευκαιρία να λάβει ενεργό ρόλο στην αποκατάσταση και διατήρηση της ψυχοσωματικής του υγείας και ν’ αρχίσει ένα ταξίδι εσωτερικής αναζήτησης (γνώθι σεαυτόν) που θα του αποκαλύψει το κρυμμένο του δυναμικό, το οποίο θα μπορέσει να αναπτύξει και να διευρύνει.

 

 

Έλλη Καραμόσχου
Πτυχιούχος ιατρικής βιοχημείας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας – Ομοιοπαθητικός, μέλος του συλλόγου Ομοιοπαθητικών Ελλάδος.
Τον Οκτώβρη του 2008 ίδρυσε και έκτοτε διευθύνει το Κέντρο Ολιστικής στο Χολαργό, όπου και ασκεί την ομοιοπαθητική.
Στο παρελθόν είχε εργαστεί με τον ολιστικό ιατρό και γυναικολόγο Ευάγγελο Γκικόντες, στο ιατρείο του «Διαγνωστική έρευνα»,
με το οποίο εξακολουθεί να συνεργάζεται.Ασχολείται σε βάθος με τη γιόγκα από το 1998.
Από νωρίς έχει έρθει σε επαφή με διάφορες θεραπευτικές προσεγγίσεις που αποσκοπούν στην ψυχοσωματική εξισορρόπηση του οργανισμού. Ενδιαφέρεται για τη συνδυασμένη δράση έγκυρων θεραπευτικών μεθόδων.
www.holistictherapies.gr.

#########