Οι μαύροι κύκλοι ή τα πρηξίματα κάτω από τα μάτια, συχνά μας κάνουν να δείχνουμε μεγαλύτεροι σε ηλικία, μιας και η εικόνα των «κουρασμένων» ματιών, εύκολα προσθέτει χρόνια. Η επιδερμίδα κάτω από τα μάτια είνα πολύ λεπτή και διάφανη(το κανονικό δέρμα έχει πάχος περίπου 2 χιλιοστά, ενώ το δέρμα των βλεφάρων μόνο 0,5) με αποτέλεσμα να γίνονται ορατές οι φλέβες και τα αγγεία δίνοντας στην περιοχή ένα πιο σκούρο χρώμα.
Ποιοι είναι όμως οι λόγοι οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν μία τέτοια εξέλιξη;


Οι πιθανότεροι  είναι οι εξής:

α) Γενετικοί
Η κληρονομικότητα ενός τύπου δέρματος που είναι επιρρεπές στη δημιουργία τέτοιων σχηματισμών.
β) Κατακράτηση υγρών
Εάν το υγρό διατηρηθεί στο σώμα, οι σακούλες ίσως γίνουν μεγαλύτερες, καθώς κινούνται προς τα κάτω, λόγω βαρύτητας.

γ) Γήρανση
Καθώς το σώμα γηράσκει, το δέρμα γύρω από τα μάτια λεπταίνει και ίσως να κρεμάσει προκαλώντας τις σακούλες

δ) Διατροφή
Οι μαύροι κύκλοι, μπορεί να προκληθούν από έλλειψη Βιταμίνης Κ, σιδήρου, νερού ή και λίπους από τη διατροφή μας.
Το μπαλόνι…

Αν το κύριο πρόβλημά σας είναι το πρήξιμο, η πλαστική δε θεωρείται μόνιμη λύση, αφού αποτελεί παροδική κατάσταση. Προτιμήστε προϊόντα με ενεργά συστατικά στη σύνθεσή τους, όπως καφεΐνη και χαμομήλι, κι ενυδατικά όπως βιταμίνη Ε. Συμπληρωματικά, χρησιμοποιήστε κρύες κομπρέσες λίγο πριν κοιμηθείτε, οι οποίες ενισχύσουν άμεσα το καλό αποτέλεσμα.

Μαύρα στεφανάκια…
Επιλέξτε προϊόντα με βιταμίνη Κ που καταπολεμούν τις φλεγμονές ή με βιταμίνη Α που ενθαρρύνει την ανάπτυξη του κολλαγόνου. Άλλες εναλλακτικές είναι το laser ή το χημικό peeling κατόπιν καθοδήγησης ειδικών. Σας απαλλάσσουν από το πρόβλημα χαρίζοντας καθαρό και λαμπερό δέρμα. Σε αυτήν την περίπτωση μπορείτε επίσης να ακολουθήσετε θεραπείες με ενέσεις υαλουρονικού οξέως, που βελτιώνουν δραστικά την περιοχή μειώνοντας τους μαύρους κύκλους.
Και στις δύο περιπτώσεις βεβαιωθείτε ότι κοιμάστε αρκετές ώρες την ημέρα προσπαθώντας να έχετε το κεφάλι ελαφρώς σηκωμένο, ενώ μην ξεχνάτε να πίνετε πολύ νερό, να τρώτε φρούτα και λαχανικά και να μειώσετε το αλάτι στο ελάχιστο.

 

 

 

 

Άννα Καλύβα Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc
Μέλος Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων – Τεχνολόγων Διατροφής