Αθήνα, 18 Νοεμβρίου 2010 – Ως θετική εξέλιξη χαρακτηρίζει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας την πρόθεση του Υπουργού Υγείας κ. Λοβέρδου για ενίσχυση της χρήσης επώνυμων γενόσημων φαρμάκων, όπως αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα των χθεσινών εφημερίδων, μετά την παρουσίαση του Υπουργού Υγείας στους επιθεωρητές της «τρόικας».

 

 

Η εξέλιξη αυτή, αποτελεί συνέχεια δηλώσεων και εγκυκλίων στο ίδιο πνεύμα και κατεύθυνση. Είναι δεδομένο ότι τα ουσιωδώς όμοια φάρμακα (γενόσημα) μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν ένα σημαντικό «εργαλείο» στο μείγμα πολιτικών που πρέπει να εφαρμοστούν για την μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, αφού τα επώνυμα γενόσημα (brand generics) είναι τα φθηνότερα στη κατηγορία τους. Όμως:

 

1.        Η προσπάθεια εφαρμογής σχετικών εγκυκλίων του Υπουργείου Υγείας, για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης στα νοσοκομεία, δεν φαίνεται ότι θα έχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Παράλληλα, η έλλειψη συγκεκριμένου κανονιστικού πλαισίου οδηγεί τις διοικήσεις των νοσοκομείων στην υιοθέτηση διαφορετικών διαδικασιών, πολλές από τις οποίες δημιούργησαν αναστάτωση στην φαρμακευτική αγορά.

2.         Οι μέχρι τώρα αποφάσεις της Πολιτείας επικεντρώνονται στις μειώσεις των τιμών, με μόνη εξαίρεση την πιλοτική εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Επιπλέον τα μέτρα εστιάζονται μονοδιάστατα και αδικούν τα παλιά φθηνά επώνυμα γενόσημα φάρμακα που παράγονται στη χώρα μας, υπονομεύοντας την προσπάθεια ουσιαστικού ελέγχου της δαπάνης μέσω των μηχανισμών απαξίωσης και υποκατάστασής τους από νεώτερα ακριβότερα εισαγόμενα.

 

Οι Ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες συνεχίζουν να τηρούν υπεύθυνη στάση μέχρι σήμερα, χωρίς να προχωρούν σε μείωση του προσωπικού ή αναστολή των επενδύσεων. Και αυτό παρότι  η διατήρηση των παραγωγικών μονάδων προϋποθέτει σημαντικές ανελαστικές δαπάνες και εξυπηρέτηση δανειακών υποχρεώσεων,  που σε συνδυασμό με τα υπέρογκα χρέη των νοσοκομείων και το μικρό μερίδιο αγοράς της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας απειλεί την εύρυθμη λειτουργία τους.

 

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΠΕΦ κ. Θεόδωρος Κωλέτης, «..έχουμε διατυπώσει επανειλημμένως την πρόθεση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας για συνεισφορά στη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης. Σίγουρα οι εξαγγελίες του Υπουργού για ενίσχυση των επώνυμων γενόσημων αποτελούν ένα βήμα μπροστά, εντούτοις εάν οι αποφάσεις δεν ενταχθούν σε ένα συνολικό πλαίσιο φαρμακευτικής πολιτικής θα μας φέρουν δύο βήματα πίσω. Η εγχώρια παραγωγική βάση πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα κάθε υπεύθυνης πολιτικής στο χώρο του φαρμάκου, ιδιαίτερα σήμερα που το περιβάλλον προδιαγράφεται απειλητικό για τη βιωσιμότητα των περισσοτέρων Ελληνικών επιχειρήσεων. Δηλώνουμε ακόμη μια φορά έτοιμοι να συνεργαστούμε με την κυβέρνηση για την υλοποίηση μιας συνολικής δίκαιης και διαφανούς πολιτικής για το φάρμακο».