Αρχική Ουρολόγος Φίμωση , βραχύς χαλινός και αποκατάσταση με Laser

Φίμωση , βραχύς χαλινός και αποκατάσταση με Laser

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ένα θέμα που αφορά τον χώρο της ανδρολογίας είναι και η φίμωση του πέους. Φίμωση είναι η κατάσταση εκείνη κατά την οποία δεν είναι δυνατή η αποκάλυψη της βαλάνου ή αποκαλύπτεται μερικώς ή με δυσκολία έλκοντας προς τα πίσω την ακροποσθία.

Ένα από τα πιο συχνά αίτια δημιουργίας φίμωσης είναι ο βραχύς χαλινός του πέους που όσο πιο σύντομα διενεργηθεί η αποκατάστασή του ,τόσο λιγότερες θα είναι και οι πιθανότητες να χρειασθεί μελλοντικά να υποσθεί ο άντρας την περιτομή , λόγω δημιουργίας φίμωσης ή στενωμένου δακτυλίου του δέρματος της ακροποσθίας.

Η περιτομή αποτελεί τον ενδεδειγμένο τρόπο αποκατάστασης της φίμωσης. Υπάρχουν δύο τρόποι αντιμετώπισης, κατά τον πρώτο προβαίνουμε στη χρήση της κλασσικής μεθόδου ενώ κατά τον δεύτερο χρησιμοποιούμε τη συσκευή Laser.

Ο άντρας προσέρχεται στην κλινική και υπό τοπική αναισθησία υποβάλλεται στην άμεση αποκατάσταση του προβλήματος της φίμωσης. Ο χρόνος παραμονής στην κλινική είναι ελάχιστος,η διαδικασία τελείως ανώδυνη και φυσικά αναίμακτη. Ο άντρας φεύγει και συνεχίζει άμεσα τις δραστηριότητές του.

Καθαρός χρόνος αποκατάστασης 15 λεπτά.

Βραχύς χαλινός

Ο χαλινός είναι ένας σύνδεσμος, γέφυρα δέρματος, που «ενώνει» τη βάλανο με το δέρμα της ακροποσθίας, το δέρμα εκείνο που καλύπτει τη βάλανο. Ονομάζεται βραχύς χαλινός λόγω του μικρού μήκους που έχει «κοντό πετσάκι» και έχει σαν αποτέλεσμα να εμποδίζει την αποκάλυψη της βαλάνου κατά τη στύση ή σε περίπτωση που η βάλανος αποκαλύπτεται να κάνει μία ήπια κάμψη λόγω έλξης συνεπεία του βραχέως χαλινού ή και να δημιουργεί διάφορες πτυχώσεις του δέρματος.

Ο βραχύς χαλινός προκαλεί αυξημένη τάση στη βάλανο και το δέρμα.

Κατά την επαφή ή τον αυνανισμό και λόγω του βραχέως χαλινού, ασκείται μεγάλη τάση στο σημείο αυτό οπότε και προκαλούνται φλεγμονές της ακροποσθίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή του δέρματος με το οποίο συμφύεται ο χαλινός,που είναι η ακροποσθία, δηλαδή η άκρη του δέρματος συνήθως περιμετρικά με τη δημιουργία δακτυλίου. Επίσης μπορεί να παρατηρηθεί μεγαλύτερο άνοιγμα του έξω στομίου της ουρήθρας λόγω του τραβήγματος «σκισίματος» που προκαλείται από τον βραχύ χαλινό.

Πολλές φορές αυτή η τάση που ασκείται από το βραχύ χαλινό δε γίνεται αντιληπτή.

Ο άνδρας όπως είναι γνωστό, δίνει μεγάλη έμφαση στην εύρυθμη σεξουαλική του λειτουργία, η οποία αντανακλά την ψυχική αλλά και τη σωματική του υγεία. Έτσι, λοιπόν, μία ανατομική βλάβη, όπως είναι ο βραχύς χαλινός, θα μπορούσε να επηρεάσει και τη σεξουαλική του ζωή. Ένα από τα πιο συχνά αίτια που σε βάθος χρόνου μπορεί να προκαλέσει φίμωση είναι ο βραχύς χαλινός. Είναι λάθος να δίδονται συνεχώς αλοιφές σε ερεθισμούς της βαλάνου και επί μακρόν , θα πρέπει να αναζητηθεί το αίτιο που προκαλεί την κατάσταση αυτή , ένα από τα οποία αποτελεί και ο βραχύς χαλινός.

Η αποκατάσταση του βραχέως χαλινού μπορεί και γίνεται στον χώρο του ιατρείου, με τοπική αναισθησία και την χρήση Laser ως επιλογή και εφόσον υπάρχει η τεχνική υποστήριξη. Η διαδικασία είναι τελείως ανώδυνη, αναίμακτη με άριστο αποτέλεσμα και άμεση ανακούφιση των συμπτωμάτων  ενώ ο άντρας συνεχίζει άμεσα τις δραστηριότητές του.

Διάρκεια αποκατάστασης πέντε 5 λεπτά.

Dr.Πέτρος Θάνος χειρουργός ουρολόγος – ανδρολόγος

Rate it