• Βελτίωση της ζωής των 170 περιθαλπόμενων του Ασύλου Ανίατων
  • Το Σωματείο ανακάμπτει οικονομικά παρόλο που δεν λαμβάνει καμία κρατική επιχορήγηση 
  • Η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Ασύλου Ανιάτων θα γίνεται σύντομα μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας διαχείρισης

Το σημαντικό έργο του Ασύλου Ανιάτων την τελευταία οκταετία, αλλά και την εξέλιξη των οικονομικών του στοιχείων, παρουσίασαν την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020 σε συνέντευξη τύπου η πρόεδρος του Ασύλου, κυρία Ιωάννα Ηλιάδη και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου, Δρ. Δημήτρης Ντζανάτος.

Μέχρι σήμερα το χωρίς κρατική επιχορήγηση παλεύει να τα φέρει βόλτα να πληρώσει κυρίως τον ΕΝΦΙΑ που του αναλογεί και να κλείσει ανοιχτούς λογαριασμούς. Μία από τους τεράστιους φόρους που του αναλογούν λόγω των κληρονδοτημάτων μία από την μείωση στο μισό του ημερήσιου νοσηλίου από τον ΕΟΠΥΥ και από την άλλη να μην μπορεί να διεκδικήσει άμεσα τουλάχιστον το όποιο βοήθημα παίρνουν ως σύνταξη από την πολιτεία οι τρόφιμοί του λόγω του ότι αυτά τα χρήματα τα καρπώνονται οι οικογένειές τους.

Η κυρία Ηλιάδη ανέφερε ότι στόχοι της διοίκησης είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των περιθαλπόμενων, η αναβάθμιση των υποδομών, η διεύρυνση των πηγών χρηματοδότησης του Ασύλου, η ανάπτυξη υποστηρικτικού δικτύου και η διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων μέσω της υιοθέτησης πρακτικών ορθής εταιρικής διακυβέρνησης.

 

Ειδικότερα, η κυρία Ηλιάδη μίλησε για την αναβάθμιση της δυνατότητας του Ασύλου Ανιάτων, σε επίπεδο προσωπικού αλλά και υποδομών, να προσφέρει καλύτερη αποκατάσταση στους περιθαλπόμενους: Με τη αύξηση των φυσικοθεραπειών, τουλάχιστον 60 μέχρι πρότινος πλήρως κατάκοιτοι ασθενείς, μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν αμαξίδιο.

 

Η πρόεδρος μίλησε για τη στήριξη που παρέχουν στο άσυλο επιφανείς χρηματοδότες, απλοί πολίτες, αλλά και μέλη τοπικών συλλόγων κι οργανώσεων. Αποτέλεσμα αυτής της στήριξης ήταν, μεταξύ άλλων, η ανακαίνιση της Γιαγλοπουλείου Πτέρυγας του Ασύλου Ανιάτων και ο πλήρης εξοπλισμός της με υγειονομικό υλικό, ιματισμό  και αναλώσιμα υλικά, καθώς και η αγορά ΒΑΝ με προδιαγραφές μεταφοράς ΑΜΕΑ, που επιτρέπει τη συμμετοχή των περιθαλπόμενων σε εξωτερικές εκδηλώσεις και εκδρομές. Επιπλέον, η κυρία Ηλιάδη ανέφερε ότι πάνω από 250 εθελοντές προσφέρουν υπηρεσίες στο Άσυλο Ανιάτων, που αφορούν στην περίθαλψη και την κοινωνικοποίηση των ασθενών.

 

Η κυρία Ηλιάδη ανέφερε: «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς να επικοινωνούμε και να ενημερώνουμε τακτικά τα ΜΜΕ και μέσω αυτών την κοινωνία, για την αποστολή και το κοινωνικό έργο του Ασύλου Ανιάτων. Μέσω αυτής της επαφής ενισχύουμε τη διαφάνεια στη δραστηριότητά μας και προωθούμε το στρατηγικό μας στόχο να δημιουργήσουμε περισσότερες γέφυρες μεταξύ του Ιδρύματος και της κοινωνίας, με περισσότερη εξωστρέφεια στη δράση μας, προς όφελος των περιθαλπόμενων μας.

 

Στο πλαίσιο της Συνέντευξης Τύπου, ο κύριος Δημήτρης Ντζανάτος, μέλος της Διοίκησης του Ασύλου, πρώην Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ελεγκτικής εταιρίας Grant Thornton, παρουσίασε τα βασικά οικονομικά μεγέθη του Σωματείου.

Από το 2012 έως το 2019 οι δωρεές που δέχτηκε ήταν 772.969 ευρώ και οι ειδικές χορηγίες που βοήθησαν στην αναστήλωση των πτερύγων έφτασαν τις 450.000 ευρώ. Ομως το 2012 τα έσοδα ήταν 7,1 εκατ ευρώ και το 2018 μόλις 3,9 εκατ ευρώ. Και το 2018 τα έξοδα 7,8 εκατ ευρώ και τα έσοδα 3,8 εκατ ευρώ. Η Μείωση των εσοδων στο 54% η μείωση των εισπραττόμενων ενοικίων στο 63% και η μείωση του ποσού που δίνει ο ΕΟΠΥΥ κατά 48%.Από την άλλη τα έξοδα μειώθηκαν 51% λόγω της μείωσης των μισθών του προσωπικού παρά τις αντιρρήσεις και διαφωνίες που είναι φυσικό. Στην ενίσχυση της διατροφής των τροφίμων συνέβαλαν πολύ η εκκλησία και ο δήμος αλλά και πολλοί ιδιώτες. Τώρα σκεφτείτε τι μπορείτε να κάνετε εσείς για το άσυλο ανιάτων.

Μια δωρεά μικρή όσο ένα μνημόσυνο στην μνήμη των δικών σας, ένα μικρό ποσό από τα δώρα γάμου και βάφτισης. Μια μικρή ελπίδα για τους ανθρώπους στην θέση των οποίων μπορεί να βρεθούμε όλοι εμείς κάποια μέρα. Σκεφτείτε το. Μιλήστε με τους υπεύθυνους στο 19809 και μάθετε τι έχουν ανάγκη οι τρόφιμοι.

Όλα τους λείπουν από νοσοκομειακά κρεβάτια μέχρι λευκά΄κλινοσκεπάσματα και πετσέτες από αναπηρικά καροτσάκια μέχρι πάνες μιας χρήσης.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε ότι το Άσυλο ανακάμπτει σήμερα από μία ιδιαίτερα δυσμενή οικονομική κατάσταση στην οποία περιήλθε λόγω της μείωσης των εσόδων του από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, με την ταυτόχρονη αύξηση των πάσης φύσεως φορολογικών του υποχρεώσεων και τη μείωση των νοσηλίων που καταβάλει ο ΕΟΠΠΥ για τους περιθαλπόμενους. Οι τρεις αυτοί παράγοντες σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το Άσυλο Ανιάτων δεν λαμβάνει κανενός είδους κρατική επιχορήγηση, προκάλεσαν ζήτημα οικονομικής βιωσιμότητας, το οποίο αντιμετωπίστηκε με έσοδα από πωλήσεις ακινήτων, προκειμένου να καλυφθούν οι τρέχουσες υποχρεώσεις του Σωματείου.

 

Ο κύριος Ντζανάτος ανέφερε ότι η διαφανής αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Ασύλου Ανιάτων, μέσα από την αξιοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας διαχείρισης, θα αυξήσει μακροπρόθεσμα τα έσοδα του Ασύλου, ώστε να συνεχίσει να χρηματοδοτεί την κοινωνική του αποστολή. Επιπρόσθετα διατύπωσε το αίτημα του Σωματείου για κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ και αύξηση των νοσηλίων που καταβάλει ο ΕΟΠΠΥ, στα επίπεδα που ισχύουν για άλλες παρόμοιες δομές πρόνοιας.

 

Τη συνέντευξη τύπου συντόνισε η Δημοσιογράφος Έλενα Παπαδημητρίου.