Το ΚΕΣΥ με Πρόεδρο τον Καθηγητή Κο Κ. Μάρκου το τελευταίο χρονικό διάστημα σχεδιάζει  σειρά  μεταρρυθμίσεων που αφορα  το σύνολο της μεταπτυχιακής ιατρικής Εκπαίδευσης(Ειδικότητες,Εξειδικεύσεις ,θέσπιση νέων,εκπαιδευτικά κέντρα κλπ).

Προσωπικά μαζί με άλλους  πιστεύω στην αναγκαιότητα του εγχειρήματος ,αναγνωρίζω τις δυσκολίες ,ευχομαι να πετύχει,όμως από τις αποφάσεις που θα ληφθούν  θα κριθει το  τελικό αποτέλεσμα.

Επι τη ευκαιρία η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία (ΕΔΕ) εθεσε στο ΚΕΣΥ αίτημα ολοκληρωμένης πρότασης ,ιδρυσης Εξειδίκευσης ΣΔ,για τους Παθολόγους και Παιδιάτρους.

Το αιτημα είναι πάγιο και διαχρονικό απο 20ετίας και υποστηρίζεται από τις Εταιρείες Εσωτερικής Παθολογίας &Παιδιατρικής.Να σημειωθεί ότι , στο γραφείο του προηγούμενου Υπουργου Υγείας- ιδια πρόταση επεξεργασμένη νομοτεχνικά από τις υπηρεσίες του Υπουργείου ,με τη συμφωνη γνώμη του τότε ΚΕΣΥ ,δεν νομοθετήθηκε λόγω των πολιτικών εξελίξεων.

 Σημειώνεται εδώ ότι στην παραπάνω κατατεθιμένη στο ΚΕΣΥ πρόταση εξειδίκευσης  υπήρχε η σύμφωνη γνώμη του τοτε Προέδρου της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας ,η οποία αργότερα απεσύρθη.Εύλογο το ερώτημα .

Τί άραγε ,μεσολάβησε από τότε και το νέο ΔΣ ( με πρόεδρο κ.Ζαδάλα Μούσλεχ  και Γενική Γραμματέα Καθηγήτρια κ.Διαμάντη –Κανδαράκη)  όχι μόνο άλλαξαν γνώμη  ,αλλα ξεπερνώντας κάθε οριο ευπρέπειας ,συναδελφικότητας και δεοντολογίας συκοφαντούν τους Παθολόγους και Παιδιάτρους με ένα σωρό ανακρίβειες και ψεύδη,Παραποιούν νομοθετήματα που αφορούν την μέχρι τώρα μετεκπαίδευση του ΣΔ, ή μεταφέρουν ψευδώς ευρωπαικά(UEMS)δεδομένα που αναφέρουν συγκεκριμένα ,ότι κάθε χώρα κανονίζει αυτόνομα σχετικά τα αφορούντα  την Εξειδίκευση  του ΣΔ.

Ακόμη περιφρονώντας και αγνοώντας την Ελληνική νομοθεσία  ,ισχυρίζονται ότι δεν δικαιούνται οι Παθολόγοι και οι Παδίατροι Εξειδίκευσης για τον ΣΔ.(αρθρο 21 παρ.5 Β Ν.3580/2007ΚΑΙ ΑΡΘΡΟ 4Ν.1278/19820 ).Τέλος περιφρονώντας τον διάλογο που πάσχισε ο πρόεδρος του ΚΕΣΥ, και αντιδρώντας στην ΟΜΟΦΩΝΗ Απόφαση της Επιτροπής Εκπαίδευσης του ΚΕΣΥ οπου αποδέχθηκαν την Εξειδίκευση για ΣΔ των Παθολόγων και Παδιάτρων ,κήρυξαν «Ανένδοτο αγώνα » με πλακάτ με απαράδεκτα  συνθήματα,«Αφήστε τα συμφέροντα και πιάστε την ουσία Διαβητολογία είναι η Ενδοκρινολογία» έξω και μεσα  στο κτίριο του ΚΕΣΥ  απρόσκλητοι εμπόδισαν την συνεδρίαση της  Ολομέλειας του ΚΕΣΥ  και απέτρεψαν φωνασκούντες την οριστική  λήψη απόφασης τα για την  Εξειδίκευση  ΣΔ για τους Παθολόγους και Παιδιάτρους.(Ανεβλήθη για την 7/7/2017.)

Εικόνα Επιστημόνων και κάποιων Πανεπιστημιακών καθηγητάδων Κρίμα και θλίψη Εμείς ,Δεν τους ακολουθούμε.

Και τώρα ας έλθουμε στις Αλήθειες και τους Μύθους,

1.Το πρόβλημα ΣΔ στην Ελλάδα.

Ο ΣΔ είναι χρόνια νόσος εξελικτική –όχι απλή ενδοκρινοπάθεια ,όπως π.χ τα νοσήματα του θερεοειδούς –αλλα συστηματική μεταβολική νόσος ,αφου έχουμε διαταραχές του  συνόλου Μεταβολισμού (γλυκόζης,λιπων,πρωτείνης ) με βλαπτικές επιδράσεις σε όλα σχεδόν τα όργανα του ανθρώπινου οργανισμού .

Χρόνιες Επιπλοκές-καρδιαγγειακές –Εμφράγματα,Αγγειακά εγκεφαλικά Επεισόδια,διαβητικά ποδια ,χρονια νεφρική ανεπάρκεια ,αμφιβληστροειδιπάθεια-τύφλωσηκλπ.,Οξειες επιπλοκές -(Διαβητικά κώματα, Υπογλυκαιμίες ,λοιμώξεις ,Κατάθλιψη,επιφέρουν αυξημένες νοσηλείες ,αύξηση θανάτων ,κακή ποιότητα ζωής και για την πολιτεία ,τεράστιο κόστος υγείας.Σύμφωνα με μελέτες των τριών Διαβητολογικών Κέντρων ,Λαικού ,Τζανείου ,Νίκαιας και καθ.Οικονοκικών Υγείας Κυριόπουλου &Αθανασάκη ,Ο Ελληνας Διαβητικός στοιχίζει στο σύστημα υγείας 1300ευρώ ετησίως εάν δεν εχει επιπλοκές ,ενώ ο  Διαβητικός με επιπλοκές στοιχίζει 3000 ευρώ.

Οι ίδιες μελέτες εδειξαν ότι οι ρυθμισμένοι διαβητικοί (με HbA1c<7%) kοστίζουν 50% λιγότερο από τους Αρρύθμιστους.

Και το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο ,αφου ο  επιπολασμός του ΣΔ αυξάνει διαχρονικά σχεδόν επιδημικά. Ολες οι μελέτες δείχνουν  σήμερα επιπολασμό >10%,(1-1.500.000 Ελληνες εχουν  ΣΔτ2).

 (1970 Μελέτη Β.Καραμάνος, Π.Χριστακόπουλος, 2,7%,1990 Μελέτη Ν.Κατιλάμπρος Αιγάλεω 4% ,Μελέτη Αττική Χ.Πιτσαβος , θ.Παναγιωτάκος 2002 8% και το 2012, 11%,Μελέτη Λυγουριό Α Μελιδώνης 8%,Μελέτες Σαλαμίνας Σ.Παππάς,Α.Σωτηρόπουλος ,Α.Γκίκας . 2002 8.7%,2006 9.7% και το 2012 11%,Μελέτη ΕΜΕΝΟ Της ΕΔΕ 11% και  Συνταγογραφικά δεδομένα από ΗΔΙΚΑ 10%.)Καθίσταται συνεπώς εκδηλο ,ότι η Διαχείριση του προβλήματος απαιτεί ,συνεχή ιατρική φροντίδα από αρτια εκπαιδευμένους παθολόγους ,ενδοκρινολόγους ,γενικούς γιατρούς και παδιάτρους .

Είναι ανάγκη να γίνει Εθνικό σχέδιο Δράσης με εθνική στρατηγική Πρόληψης και Καλλίτερης αντιμετώπισης των πασχόντων ,για να έχουμε λιγότερους διαβητικούς καλίτερη ρύθμιση και λιγότερες επιπλοκές,με καλλιτερη ποιότητα ζωής ,λιγότερες αναπηρίες και απώλειες ζωής ,με μικρότερο κόστος υγείας. Αυτά χρωστάμε ολοι μας στους Διαβητικούς μας.

2.Τι λέμε Εμείς –Παθολόγοι –Παιδίατροι

-Απορρίπτουμε αντιλήψεις ιδιοκτησιακου χαρακτήρα .Τα συνθήματα

Ενδοκρινολογία =ΣΔ (διαβητολογία)και μάλιστα μη αποδεχόμενοι για αυτή την εξίσωση  – την μετεκπαίδευση μετα την ειδικότητα ουδόλως μας εκφράζουν.

-Εμεις ,Παθολόγοι &Παιδίατροι  Ζητάμε επίμονα την 2ετή μετκπαίδευση  στον ΣΔ μετα την ειδικότητα ,με αξιολόγιση και λήψη του τίτλου , «Εξειδίκευση στον ΣΔ/Διαβητολόγος ,όπως συμβαίνει και σε άλλες Ευρωπαικές χώρες  και στην Αμερική ( Diabetologist,Diabetes specialist). Σημειωτέον στην Αλλοδαπή  ο τίτλος  Diabetologist, συνοδεύει τον Ενδοκρινολόγο ,Παθολόγο ή Παιδίατρο που εχει λάβει μετεκπαίδευση μετα την ειδικότητα.

3.Καμμία νόσος-και φυσικά ούτε ο ΣΔ ανήκει αποκλειστικά  σε μια Ειδικότητα.

Ο ΣΔ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ Των ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ (ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΙΑΣ,ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ,ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΛΗΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ).Υποχρέωση ολων μας η συνεχής επιμορφωσή μας για να μπορέσουμε αποτελεσματικα να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις μιας νοσογονου οντότητας που εξελίσσεται ραγδαία και δραματικά.

4.Γιατί-Παθολόγοι και Παιδίατροι  ζητάμε την Εξειδίκευση?

Νομίζω ότι από τα οσα ήδη ανέφερα θέλουμε την εξειδίκευση για δύο λόγους.α)γιατι απλά η συστηματικότητα και πολυπλοκότητα του ΣΔ,απατεί πολύπλευρη και συγκροτημένη γνώση ,που ξεπερνάει τη εκπαίδευση που αποκτάμε στην ειδικότητα

Ο εξειδικευμένος γιατρός μπορει με επάρκεια να αντιμετωπίσει το Διαβητικό Σύνδρομο.Β)Η αναγκαιότητα της Εξειδίκευσης για τους Παθολόγους επιβάλλεται από την Πραγματικότητα που αφορά την παρεχόμενη καθημερινή φροντίδα και κυρίως περίθαλψη των Διαβητικών ασθενών σήμερα στην Ελλάδα. που κατά κύριο λόγο γίνεται από τους παθολόγους και όχι από τους Ενδοκρινολόγους .

Οι παθολόγοι και οι Παιδίατροι στην Ελλάδα ακολουθήσαμε τις οποιες  Εκπαιδευτικές Πρωτοβουλίες της πολιτείας (Νομοθετήματα ΄

Μετεκπαίδευσης από το 1990,) και σύμφωνα με τις νόμιμες διαδικασίες στελεχώσαμε τις δομές στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ και τα Πανεπιστημιακά ,υπηρετήσαμε -και υπηρετούμε- τους Διαβητικούς ασθενείς στις οργανωμένες μονάδες ,Διαβητολογικά Ιατρεία και Διαβητολογικά Κέντρα –τα οποία εμείς οργανώσαμε,φροντίζοντας χιλιάδες Διαβητικούς και ταυτόχρονα εκπαιδεύσαμε  -και Εκπαιδεύουμε -εκατοντάδες Γιατρούς κυρίως Παθολόγους και Γενικούς Γιατρούς ,αλλα και επαγγελματίες υγείας ,ακόμη και ασθενείς.Σήμερα από  τα  22 Διαβητολογικά Κέντρα –τα 16 λειτουργουν με παθολόγους και μονο 6 από Ενδοκρινολόγους .Το ίδιο συμβαίνει και με τα 62 Διαβητολογικά Ιατρεία ,οπου στα περισσότερα  υπηρετούν  Παθολόγοι.. Οι οξείες επιπλοκές του Διαβήτη (Διαβητική οξέωση,κώματα,Λοιμώξεις ,αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια κλ.π νοσηλεύονται σχεδον ΟΛΑ στις παθολογικές κλινικές.Στην Α’Παθ. Κλινική του ΤΖΑΝΕΙΟΥ ,σε συνολο 840 νοσηλευθέντων του τελευταίου 6μήνου 2016,το 28% ήταν Διαβητικοι και το 52%νοσηλεύθηκαν για τις επιπλοκές(ΑΕΕ,ΧΝΑ,ΛΟΙΜΩΞΙΣ).Σημειώνεται ότι στο ΤΖΑΝΕΙΟ ,Δεν υπάρχει Ενδοκρινολόγος.

Το 2016 στο Διαβητολογικό Κέντρο του Γ.Ν.Νικαιας εγιναν 5.500

Επισκέψεις Διαβητικών ασθενών και 1.500 συμβουλευτικές επισκέψεις  νοσηλευόμενων στις διάφορες Κλινικές του Νοσοκομείου -με τελικές οδηγίες  για τον ΣΔ εξόδου .Το αντίστοιχο Ετος οι συνολικές επισκέψεις-για ολες τις ενδοκρινοπάθειες και τον ΣΔ- στο Ενδικρινολογικό τμήμα του Νοσοκομείου  ,ήταν περίπου 1990 . Αυτή είναι και η συνολική εικόνα σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.Επισημαίνεται ότι σε ολοκληρες υγειονομικές περφέρειες της χώρας δεν υπάρχει Ενδοκρινολόγος σε Κρατικό  Νοσοκομείο.

Δυστυχώς για τους Ενδοκρινολόγους οι αριθμοί είναι αμείληκτα αποκαλυπτικοί και ομολογούν οσα σκοπίμως αυτοί προσπαθούν να αποκρύψουν .

Η απουσία τους από τα μέχρι τώρα δρώμενα   από τις υπηρησίες υγείας των Διαβητικών ασθενών της χώρας ,είναι δική τους προσωπική επιλογή και φυσικά δεν οφείλεται σε  ευνοική μεταχείριση και πρόσβαση στις δομές της τότε  εξουσίας των Παθολόγων και των Παιδιάτρων ,όπως λανθασμένα ισχυρίζονται  μερικοί σήμερα.

Φυσικά δεν ισχυρίζουμε ότι από τους Ενδοκρινολόγους λείπουν φωτεινές κα αξιες προσωπικότητες.Αρχικά,Πρωτοπόροι ,Δάσκαλοι και Καδοθηγητές μας στο ΣΔ-και όχι μόνο- οι αείμνηστοι Τζον Αλιβιζάτος,Ν.θαλασινός,Φ.Παυλάτος  ,Σήμερα Α.Βαγενάκης, Γ.Χρούσο,Κ.Φαινέκο ,μαζί με τους Δασκάλλους Παθολόγους καθηγητάς αείμνηστο Β.Καραμάνο,Σ.Ράπτη και τους σημερινούς Π.Χριστακόπουλο,Ν.Κατσιλάμπρο ,Χ.Τούντα  και αρκετους αλλους,χάραξαν τους δρόμους ,ώστε σήμερα η φροντίδα των Διαβητικών  στην Ελλάδα να βρίσκεται σε πολύ καλά επίπεδα ,ακομη και στην περίοδο της οικονομικής κρίσης .

Περαν αυτών δεν επιθυμούμε να σχολιάσουμε τα έωλα επιχειρήματα   του ΔΣ της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας με την  έντεχνη και εν πολλοίς αναιτιολόγητη επίθεση που εξαπολύουν  εναντίον των Παθολόγων Γενικών Ιατρών και Παιδιάτρων .

Απευθυνόμαστε ,Κάνοντας πρόσκληση και έκκλιση στους εκλεκτούς Συναδέλφους και φίλους Ενδοκρινολόγους  οι οποιοι κοσμούν την Ιατρική κοινότητα και  με τους οποίους ,πάντα είχαμε ειλικρινή συνεργασία και αλληλεγγύη στο πρώτιστο μέλημα την προσφορά καλλίτερης φροντίδας υγείας στους Διαβητικούς μας ασθενείς και την προσφορά μας στην Εκπαίδευση των συναδέλφων Παθολογων Ενδοκρινολόγων,Γενικών γιατρών και Παιδιάτρων .

Ας απομονώσουμε  και ας μείνουμε μακριά από την μειοψηφία των ελάχιστων συντεχνιών- κακέκτυπων παλαιάς κοπής συνδικαλιστών- οι οποίοι με  ανούσια συνθήματα και πλακάτ , νομίζουν ότι  με τέτοιες μεθόθους θα επιβάλλουν σε Επιστημονικά θεσμικά όργανα της πολιτείας(ΚΕΣΥ)  αποφάσεις που αφορούν την Εκπαίδευση  και Μετκπαίδευση Παθολόγων – Παιδιάτρων και Γενικών Γιατρών –που εκτός των άλλων δεν τους αφορούν .Τελειώνοντας επιθυμώ να τονίσω κάτι ακόμη. Η 2ετής μετεκπαίδευση για την απόκτηση  Τίτλου Εξειδίκευσης  μετα την ειδικότητα δεν τη θέλουμε για συντεχνιακούς λόγους αλλά για την απαιτούμενη και απαραίτητη εμβάθυνση στο νόσημα  ΣΔ.Η απόκτηση του τίτλου «Διαβητολόγος» με  εξετάσεις τεκμηριώνει την ειδική γνώση ,και κυρίως βάζει κανόνες στο χάος που επικρατεί σε αρκετές περιπτώσεις «Δηλώνω ότι θέλω και όχι ότι είμαι»Ας έχουμε το νού π.χ η αναμενόμενη απόφαση του ΚΕΣΥ για αλλαγή του τίτλου της Ειδικότητας Ενδοκρινολογίας  σε «Ενδοκρινολογία ,Διαβήτης Μεταβολισμός »πριν ολοκληρωθεί και κατοχυρωθεί νόμιμα από την πολιτεία(Εμείς ενώ διαφωνούμε ,δεν παρεμβαίνουμε) ,εσπευσαν  ήδη στις γειτονιές μερικοί Ενδοκρινολόγοι και κρέμασαν στις ταμπέλες των Ιατρείων τους ,τον νέο τίτλο.

Απευθύνουμε για τελευταία φορά πρόσκληση ειλικρινούς συνεργασίας –κάθε ειδικότητα να λύσει τα οποια ζητήματα την αφορούν –με τά θεσμικά όργανα της πολιτείας χωρίς παρεμβάσεις  η μία ειδικότητα στην άλλη – και ας συνεχίσουμε ολοι μαζι(Ενδοκρινολόγοι –Παθολόγοι –Γενικοί Γιατροί και Παιδίατροι) τον δύσκολο κοινό  δρόμο που οδηγεί στην πληρέστερη και καλλίτερη φροντίδα και Περίθλαψη των Διαβητικών ασθενών μας ,που εναγωνίως επιζητούν.

Η επίτευξη  του στόχου «Πρόληψη-Καλλίτερη Αντιμετώπιση των Διαβητικών»Απαιτεί , Εθνικό σχέδιο ολκληρωμένης και οργανωμένης παρέμβασης και δράσης .Σε κεντρικό ρόλο Διασύνδεσης ,καθοδήγησης και Εκπαίδευσης ,Ο Εξειδικευμένος στον ΣΔ Ιατρός (Ενδοκρινολόγος –Παθολόγος –Παιδίατρος ) ,με πλήρη , ουσιαστικη  και ειλικρινή συνεργασία ,μαζί με ολους τους Παθολόγους Γενικούς ιατρούς ,Ενδοκρινολόγους και Παιδιάτρους ,που ασκούν Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ,μπορούν   να αντιμετωπίσουν επιτυχώς τα πολλαπλά  σύνθετα προβλήματα  της νόσου ΣΔ,ανακουφίζοντας εκατοντάδες χιλιάδες των Διαβητικών ασθενών,προσφέροντας  καλλίτερη πoιότητα ζωής ,λιγότερες επιπλοκές ,νοσηλείες ,αναπηρίες και μείωση απωλειών ζωής ,με λιγότερο κόστος Υγείας .

 Dr Σταύρος Ι Παππάς

Π.Συντονιστής Διευθ/ντής Γ Παθολογικής Κλινικής &Διαβητολογικού Κέντρου Γ.Ν.Νίκαιας –Πειραιά

Πρόεδρος Ειδικής Γνωμοδοτικής Επιτροπής για το ΣΔ ΤΟΥ Υπουργείου Υγείας

Αντιπρόεδρος  Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας