Γράφει ο Αντρέας Αρματάς Ψυχολόγος & Συγγραφέας

Το στρες, παρά την κακή του φήμη, μπορεί να συμβάλλει στην επιτυχία. Όταν, όμως, είναι επικίνδυνα αυξημένο και μας ελέγχει μπορεί να οδηγήσει σε λάθη και σε μειωμένη επίδοση. Το εξεταστικό στρες μπορεί να σχετίζεται με προηγούμενες αρνητικές εξεταστικές εμπειρίες, με την έλλειψη προετοιμασίας, με το διάβασμα της τελευταίας στιγμής, με την κακή οργάνωση του χρόνου και της εξεταστικής ύλης, κ.ο.κ.

Φυσικά, δεν βοηθάει όταν επενδύεις όλο σου το μέλλον σε μια εξέταση και να νιώθεις ότι η ζωή σου ‘κρέμεται’ από το πώς θα αποδώσεις.

Οι γονείς παίζουν ένα ιδιαίτερο σημαντικό ρόλο. Προσέξτε πως προσεγγίζετε εσείς τις εξετάσεις και πώς διαχειρίζεστε το δικό σας άγχος, προσφέρετε στήριξη και ενδυνάμωση, κατευθύνετε αντί να κριτικάρετε, ακούστε πριν κηρύξετε και διαχωρίστε τον εαυτό σας από τα παιδιά σας.

Σε αυτό, όμως το άρθρο, επικεντρωνόμαστε σε συμβουλές για μαθητές.

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

  • Αφιερώστε λίγο χρόνο καθημερινά για να χαλαρώνετε μαθαίνοντας κάποια τεχνική αυτοελέγχου (π.χ. τεχνικές χαλάρωσης, ύπνωσης, mindfulness) που να μπορεί να εφαρμοστεί κατά την διάρκεια των εξετάσεων. Μια απλή αλλά αποτελεσματική τεχνική χαλάρωσης που βασίζεται στην αναπνοή μπορεί να γίνει οπουδήποτε χωρίς να το αντιληφθεί κανείς. Δεν χρειάζεται, όμως, να είναι σώνει και καλά κάποια άσκηση χαλάρωσης – μπορείτε κάλλιστα να επιλέξετε κάποια δραστηριότητα που σας αποφορτίζει και σας ηρεμεί.
  • Προγραμματίστε την ημέρα σας κάθε μέρα. Θα βοηθήσει στην καλύτερη οργάνωση του χρόνου και της ύλης. Προτείνεται να ξεκινάτε με το διάβασμα των μαθημάτων που είναι πιο δύσκολα ή λιγότερο ευχάριστα.
  • Να ασκήστε τακτικά και να επιλέξετε κάποια σωματική άσκηση που σας ευχαριστεί όπως κολύμβηση, τρέξιμο, περπάτημα κ.α.
  • Δώστε προσοχή στην διατροφή σας. Αν χρειάζεται, πάρτε ένα πολυβιταμινούχο (στην διάρκεια των εξετάσεων μπορεί να αποδυναμωθεί τον ανοσοποιητικό μας σύστημα). Ρωτήστε τον γιατρό σας.
  • Μην ξεχνάτε και τις άλλες ασχολίες σας. Δεν μπορείτε και δεν πρέπει να τα θυσιάζετε όλα. Δεν θα σας αφαιρέσει χρόνο από το διάβασμα. Αντιθέτως, θα σας προσφέρει καλύτερη απόδοση σε λιγότερο χρόνο.
  • Επιστρατεύσετε το χιούμορ σας. Αυτή την περίοδο επιλέγετε ότι σας κάνει να γελάτε και να περνάτε ευχάριστα.
  • Μην εμπιστεύεστε ουσίες που σας υπόσχονται ενέργεια. Έχουν πάντοτε το τίμημα τους.
  • Μάθετε να ‘μιλάτε’ στον εαυτός σας με τρόπο ενθαρρυντικό. Η θετική αυτοσυνομιλία δίνει ώθηση στην επίτευξη του στόχου.
  • Αν δείτε ότι παρά τις προσπάθειες σας δεν μπορείτε να διαχειριστείτε την κατάσταση, ζητήστε την βοήθεια ενός ειδικού.

ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

  • Φτιάξτε μια λίστα με ότι χρειάζεται να έχετε μαζί σας την ώρα των εξετάσεων. Μην το υποτιμάται. Η δύναμη μιας λίστας (checklist) κυριολεκτικά σώζει ζωές. Από τότε που ‘μπήκε’ στα χειρουργεία στην Αμερική, οδήγησε σε αισθητή μείωση ιατρικών λαθών και σε λιγότερες απώλειες ζωών. Αν βοηθάει τους χειρούργους, θα βοηθήσει και εσάς.
  • Μην φτάσετε ούτε πολύ νωρίς ούτε πολύ αργά στον εξεταστικό χώρο. Αποφύγετε να συζητάτε με πολύ αγχώδη άτομα και με άτομα που σας κάνουν να αμφιβάλλετε για την προετοιμασία σας – αφήστε το για μετά.

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

  • Πριν διαβάσετε τις ερωτήσεις, κάντε την χαλάρωση για να ξεκινήσετε με ένα επίπεδο έντασης που να επιτρέπει κάποια αύξηση στο στρες κατά την διάρκεια της εξέτασης χωρίς προβλήματα. Καλό είναι να έχετε ήδη μάθει να ηρεμείτε τον εαυτό σας και μην περιμένετε να το δοκιμάσετε για πρώτη φορά την ώρα της εξέτασης – ιδανικά θα έχετε εξασκηθεί σε άλλες λιγότερο σημαντικές εξετάσεις ή στρεσογόνες καταστάσεις.
  • Διαβάστε κάθε ερώτηση δύο φορές και βεβαιωθείτε ότι την κατανοείτε πλήρως πριν την απαντήσετε.
  • Ξεκινήστε με τις ερωτήσεις που ξέρετε καλύτερα ή που σας φαίνονται πιο εύκολες. Κάποιοι σημειώνουν λέξεις κλειδιά δίπλα σε όλες τις ερωτήσεις, οπότε και να μπλοκάρουν κάποια στιγμή οι λέξεις κλειδιά λειτουργούν ως υπενθύμιση, και έπειτα ξεκινούν την ανάπτυξη της κάθε απάντησης. Επειδή ο καθένας λειτουργεί διαφορετικά, παρατηρήστε τι βοήθησε και τι επιβάρυνε στις προηγούμενες εξετάσεις.
  • Πίνετε λίγο νερό και μασάτε τσίχλα. Η τσίχλα μπορεί θα βοηθήσει στην κατανάλωση της περίσσιας ενέργειας του στρες και θα βοηθήσει στην συγκέντρωση.
  • Τέλος, εμπιστευτείτε τον εαυτό σας. Πόσες φορές στο παρελθόν αμφιβάλλατε για κάτι αλλά τελικά τα καταφέρατε.

Θα το επαναλάβω γιατί έχει μεγάλη σημασία. Ο καθένας λειτουργεί διαφορετικά. Παρατηρήστε τι σας έχει ήδη βοηθήσει στο παρελθόν και συνεχίστε το και σταματήστε ότι δεν σας βοηθά. Ακόμη και αν διαβάσετε κάτι εδώ ή σε άλλα άρθρα, αξιολογήστε το αποτέλεσμα που έχει σε σας και κρατήστε μόνο ότι σας ταιριάζει.

Καλή Επιτυχία!

Αντρέας Αρματάς Ψυχολόγος & Συγγραφέας

 

#########