Η MED-EL, έχει ως αποστολή να εξαλείψει την ακουστική ανεπάρκεια ως εμπόδιο στην επικοινωνία, να προσφέρει το «δώρο» της ακοής στα άτομα με ελαφρά έως σοβαρή βαρηκοΐα, καθώς και την εκπαίδευση όλων σχετικά με την σημαντικότητα της έγκαιρης διάγνωσης και αναζήτησης θεραπευτικών μεθόδων. Φέτος, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για το Αυτί και την Ακοή στις 3 Μαρτίου, μια πρωτοβουλία που διοργανώνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), η MED-EL πραγματοποίησε μια μεγάλη έρευνα για μία από τις πλέον διαδεδομένες αισθητηριακές αναπηρίες σε πάνω από 12.000 ερωτώμενους. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά, καθώς φαίνεται πως ζούμε σε μία κοινωνία όπου βιώνουμε ακουστική αναπηρία, η οποία επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής μας, παρόλα αυτά δεν αναζητούμε τρόπους αντιμετώπισής της.

Αντιμετωπίζοντας τη βαρηκοΐα για μια καλύτερη ποιότητα ζωής

Σχεδόν 466 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από προβλήματα ακοής. Σύμφωνα με την έρευνα, τα ¾ των ερωτηθέντων γνωρίζουν κάποιον που πάσχει, παρόλα αυτά, δεν τον/την έχουν παροτρύνει να αναζητήσει τη βοήθεια ειδικού. Συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά, ο αριθμός των ατόμων που εξετάζουν την  ακοή τους είναι μειωμένος. Τα άτομα αναγνωρίζουν ότι το πρόβλημα επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητά τους σε περίπτωση που δεν αντιμετωπιστεί, καθώς η έρευνα τονίζει ότι οι μεγαλύτεροι φόβοι των ατόμων με προβλήματα ακοής σχετίζονται με τη δυσκολία επικοινωνίας (31%), την κοινωνική απομόνωση και τον κίνδυνο για την προσωπική ασφάλεια (17% αντίστοιχα). Τα ποσοστά αυτά προκαλούν ιδιαίτερη έκπληξη, δεδομένου ότι το ⅓ των ερωτηθέντων δεν έχουν εξετάσει την ακοή τους ποτέ! Αυτό είναι μερικώς αποτέλεσμα της έλλειψης ενημέρωσης (22%) και της χαμηλής ανησυχίας (14%), ενώ 1 στους 10 θεωρεί ότι το πρόβλημα θα περάσει από μόνο του. Βάσει των στοιχείων του Π.Ο.Υ., το 83% των ατόμων που χρήζουν θεραπείας δεν χρησιμοποιούν ακουστική υποβοήθηση.  Είναι εντυπωσιακό αν σκεφτεί κανείς ότι το 59% της αναπηρίας λόγω προβλημάτων ακοής θα μπορούσε να μειωθεί εάν οι ασθενείς χρησιμοποιούσαν ακουστικά βαρηκοΐας! Παρόλα αυτά, καθυστερώντας να αναζητήσουν θεραπεία ή αρνούμενοι ίσως να αποδεχτούν τη βαρηκοΐα, θέτουν σε κίνδυνο τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική τους υγεία.

Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης

Τα άτομα με βαρηκοΐα μπορούν να επωφεληθούν από μια έγκαιρη αναγνώριση του προβλήματος: οι συχνοί έλεγχοι ακοής μπορούν να βοηθήσουν στην έγκαιρη διάγνωση έτσι ώστε οι πάσχοντας να επιδιώξουν άμεσα την κατάλληλη θεραπεία. Φέτος, η Διεθνής Ημέρα για το Αυτί και την Ακοή έχει κεντρικό θέμα «Ακούγοντας για πάντα: Μην αφήνεις τη βαρηκοΐα να σε περιορίζει», και σκοπός της είναι να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο σχετικά με τη σημασία της εξέτασης και της διατήρησης μιας καλής ακοής, μέσω λήψης των απαραίτητων προληπτικών  μέτρων. Στην πραγματικότητα, πολλοί άνθρωποι που έχουν καλή ακοή μπορεί να τη βλάψουν υιοθετώντας κακές συνήθειες! Γιορτάζοντας, λοιπόν, τη Διεθνή Ημέρα για το Αυτί και την Ακοή, η MED-EL ενθαρρύνει τον κόσμο να κάνει έλεγχο της ακοής του και να αναζητήσει την συμβουλή επαγγελματιών ιατρών και ειδικών ως προς τις καθημερινές πρακτικές και συνήθειες που μπορούν να προκαλέσουν μακροπρόθεσμα ακουστική ανεπάρκεια ή μόνιμη βαρηκοΐα.

Η αποκατάσταση της ακοής μπορεί να ωφελήσει τόσο τα άτομα που πάσχουν και τους οικείους τους, όσο και την κοινωνία στην οποία ανήκουν. Η αυξανόμενη πρόσβαση στην εκπαίδευση, τα χαμηλότερα κόστη που συνδέονται με την κατάθλιψη και την γνωστική εξασθένηση, τα μεγαλύτερα ποσοστά επαγγελματικής απασχόλησης και εσόδων, και η καλύτερη ενσωμάτωση των ατόμων στην κοινωνία  είναι ορισμένα από τα οφέλη. Επομένως, είναι απαραίτητη η εκπαίδευση της κοινωνίας για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Η βαρηκοΐα είναι θεραπεύσιμη

Σήμερα, οι τρόποι αποκατάστασης της ακοής είναι εξελιγμένοι και ποικίλλουν ανάλογα με την περίπτωση. Εκτός από τα ακουστικά βαρηκοΐας, τα οποία έχουν εξελιχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια χάρις την ψηφιακή τεχνολογία και την παραδοσιακή ωτοχειρουργική, υπάρχουν πλέον πολλές εμφυτεύσιμες συσκευές που μπορούν να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε είδος βαρηκοΐας, από την πιο ήπια έως την πλήρη, αμφίπλευρη κώφωση. Μία από τις λύσεις που έχουν εξελιχθεί περισσότερο είναι τα κοχλιακά εμφυτεύματα. Πρόκειται για συσκευές οι οποίες επιτρέπουν την επαναφορά της ακοής, ακόμα και όταν τα υπόλοιπα ακουστικά βοηθήματα έχουν αποβεί αναποτελεσματικά. Αρχικά σχεδιασμένα μόνο για άτομα με πλήρη βαρηκοΐα, η εξέλιξή τους σηματοδότησε την επέκταση του πεδίου εφαρμογής σε πολλές περιπτώσεις, λιγότερο ακραίες, με εξαιρετικά αποτελέσματα. Αποτελείται από μια ηλεκτρονική συσκευή, η οποία τοποθετείται με ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση και που παρέχει την αίσθηση της ακοής μέσω της αποστολής ηλεκτρικών παλμών στον εγκέφαλο. Σε συνδυασμό με τα  κοχλιακά εμφυτεύματα, τα εμφυτεύματα οστέινης αγωγιμότητας, τα εμφυτεύματα μέσου ωτός και τα εμφυτεύματα εγκεφαλικού στελέχους (ABI), συμπληρώνουν το κεφάλαιο των πλέον σύγχρονων λύσεων ακοής, καλύπτοντας τη πλειονότητα των περιπτώσεων βαρηκοΐας. Η MEDEL παρέχει καινοτόμες λύσεις προηγμένης τεχνολογίας για κάθε περίπτωση, απαντώντας στις διαφορετικές ανάγκες των ατόμων με ελαφρά έως πολύ σοβαρά προβλήματα ακοής.

Η MEDEL στηρίζει τα άτομα με προβλήματα ακοής

Ο Patrick D’Haese, Διευθυντής Εταιρικής Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων στη MEDEL, ανέφερε σχετικά: «Η έρευνά μας, μάς αποκαλύπτει ότι πρέπει να αρχίσουμε να δρούμε ενεργά όσον αφορά την ακοή μας. Η βαρηκοΐα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή και πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει απλώς να το αντιμετωπίζουν ή να το δέχονται. Όπως λειτουργεί κάθε προληπτικός έλεγχος, ενθαρρύνουμε τον κόσμο να αντιμετωπίζει και την τακτική εξέταση ακοής, για να εντοπίζονται τυχόν προβλήματα και να αντιμετωπίζονται όσο το δυνατόν πιο σύντομα, με την κατάλληλη λύση. Ενθαρρύνουμε, επίσης, την οικογένεια και τους φίλους να παροτρύνουν τους κοντινούς τους ανθρώπους να κάνουν έλεγχο ακοής, αν υποψιάζονται ότι έχουν προβλήματα βαρηκοΐας.».

Η εξασθένηση της ακοής είναι απλώς μια ακόμη αισθητηριακή αναπηρία, όπως ακριβώς η μειωμένη όραση. Κανείς δεν αισθάνεται διαφορετικός φορώντας γυαλιά, γιατί να νιώθει λοιπόν μειονεκτικά κάποιος που φορά ακουστικό βαρηκοΐας; Μάθετε για την κατάστασή σας, εξετασθείτε, επιλέξτε τη λύση που σας ταιριάζει και απολαύστε το δώρο της ακοής!