Τι πρέπει να περιμένει και τι να γνωρίζει το κορίτσι.

Αν και η πρώτη σεξουαλική επαφή για το κορίτσι είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός της ζωής της, σίγουρα και δε σηματοδοτεί τη μετέπειτα σεξουαλική της συμπεριφορά.

Πολλές φορές αυτή η πρώτη επαφή μπορεί να μην είναι και η πιο ευχάριστη για πολλούς λόγους, όπως ότι το κορίτσι δεν είναι κυρίως συναισθηματικά έτοιμο, μπορεί λόγω της συνειδητής ή υποσυνείδητης ανησυχίας και φόβου να προκαλέσει κολεόσπασμο, δηλαδή σύσπαση των μυών του κόλπου ώστε να κάνει την επαφή δυσχερή και επώδυνη, μπορεί ο παρθενικός υμένας να είναι σκληρός κ.α.

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει το κορίτσι ότι η πρώτη της φορά δε θα πρέπει να είναι όταν το αγόρι της το θελήσει ή απαιτήσει, ούτε όταν οι φίλες της θεωρήσουν σωστό, αλλά όταν η ίδια όχι μόνο σωματικά αλλά και συναισθηματικά θα είναι ώριμη να προχωρήσει.

Πρέπει η απόφαση της να είναι συνειδητή και οχι απόρροια αντίδρασης, επιβολής ή επιπολαιότητας

Ένας εξίσου σημαντικός παράγοντας είναι η προστασία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα καθώς και από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

Έτσι η έγκαιρη επίσκεψη στο γυναικολόγο για να ενημερωθεί για την αντισύλληψη και την προστασία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα θα της προσφέρει μια ασφαλή σεξουαλική ζωή στο παρόν και στο μέλλον.

Δρ.Νικηφόρος Κλήμης  Μαιευτήρας-γυναικολόγος –χειρουργός μαστού μετεκπαιδευτείς στην Αγγλία  Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

#########