Η χώρα μας έχει την θλιβερή πρωτιά στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις κυρίως στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Μια μοναδική ελληνική παγκόσμια πατέντα το αντιμικροβιακό θερμόμετρο δίνει την ελπίδα για κατατρόπωση των μικροβίων όσο κι αν αυτό φαίνεται ουτοπικό.

Το σημαντικό είναι ότι αυτό το προϊόν είναι ελληνικό βγαλμένο μέσα από την ελληνική επιστημονική ομάδα που επεξεργάζεται τα οφέλη του χαλκού. Όπως τόνισε ο κ. Ευσταθίου, ο χαλκός μπορεί να σκοτώσει μικρόβια και ιούς μετά από δύο ώρες με τα οποία θα έρθει σε επαφή και επιπλέον μπορεί να τα απωθήσει σε συνεχή βάση όταν αυτός καλύπτει κάποιες μεγάλες επιφάνειες. Η εταιρεία ξέροντας τη διασπορά των μικροβίων και το τέλος των αντιβιοτικών στο οποίο έχουμε φτάσει σχεδιάζει να παράξει αντικείμενα από αντιμικροβιακό χαλκό όπως στυλούς, στικ για το κομπιούτερ, ρολόγια, ακόμα και επιφάνειες σε νοσοκομεία που πολυαγγίζονται όπως είναι τα πόμολα στις πόρτες.

Για την πολύ σημαντική καινοτομία μίλησε ο υπουργός υγείας κ. Μάκης Βορίδης λέγοντας ότι η χώρα μας δεν μπορεί να ανταγωνιστεί σε τιμές άλλες χώρες, αλλά μπορεί να φέρει καινοτόμα προϊόντα που θα την πάνε μπροστά. Είναι τα εργαλεία που θα πάνε μπροστά τις επιχειρήσεις. Η καινοτομία είναι η προσπάθεια διαμόρφωσης παραγωγής τοπίου. Η αγορά θα ανοίγει συνέχεια αλλά για την πρόοδο και τις εξελίξεις των προϊόντων και των υπηρεσιών. Ο κ. Βορίδης ευχαρίστησε την εταιρεία που δώρισε 2000 θερμόμετρα για να πάνε στα νοσοκομεία. Ήδη το προϊόν βρίσκεται στην αγορά και κοστίζει όσο και τα παλιά συμβατικά θερμόμετρα περίπου 8 ευρώ.

Η εταιρεία παραγωγής είναι η Κarabinis Medical και η εμπορική ονομασία του προϊόντος Alfacheck Antimicrobial ΑΤ400.

Μέσω της πατενταρισμένης τεχνολογικής εφαρμογής του, που η KARABINIS MEDICAL κατοχύρωσε παγκοσμίως, το αντιμικροβιακό θερμότερο Alfacheck συμβάλλει στη δημιουργία συνθηκών ασφαλούς θερμομέτρησης όχι μόνο για την οικογένεια, αλλά και για τη συνολική «αλυσίδα της υγείας» (γιατρούς – νοσηλευτές – ασθενείς).

 

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Απόστολος Καραμπίνης σημείωσε: «Η αφορμή δόθηκε όταν το Ελληνικό Ινστιτούτο Ανάπτυξης Χαλκού με κάλεσε προσωπικά στο think tank που οργάνωσε για να διερευνηθούν εφαρμογές του αντιμικροβιακού χαλκού σε προϊόντα υγείας. Σκέφτηκα λοιπόν τη δημιουργία ενός αντιμικροβιακού θερμόμετρου που θα μπορεί να περιορίσει την εξάπλωση παθογόνων μικροβίων και κατά συνέπεια να συμβάλει στη διαφύλαξη της υγείας. Η υλοποίηση στηρίχτηκε σε μια σειρά από επιστημονικές έρευνες, πειράματα και κλινικές μελέτες ώστε να μετατραπεί η αρχική ιδέα μου σε πραγματικό προϊόν υγείας. Η διαδρομή υλοποίησης δεν ήταν εύκολη. Χρειάστηκαν πολλές προσπάθειες, πίστη, επιμονή και τεράστια επένδυση. Και σήμερα το πρώτο αντιμικροβιακό θερμόμετρο διατίθεται στη παγκόσμια αγορά».

 

Τη Συνέντευξη Τύπου τίμησε με την παρουσία του ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, Βασίλης Κοντοζαμάνης, παρέλαβε για λογαριασμό των ακριτικών Κέντρων Υγείας, δωρεά δύο χιλιάδων θερμομέτρων από την Karabinis Medical. Χαιρέτησαν, επίσης, οι κκ Δημήτρης Τριανταφυλλίδης, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Συνεταιριστικής Φαρμακοποιών, και Σταύρος Μπελώνης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος, οι οποίοι τόνισαν τη σημασία διάθεσης προϊόντων προστιθέμενης αξίας από το ελληνικό φαρμακείο.

Εκτός του κ. Απόστολου Καραμπίνη, ομιλητές ήταν οι κκ Νίκος Βεργόπουλος, Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Ινστιτούτου Ανάπτυξης Χαλκού, και ο Δρ. Πάνος Ευσταθίου, Διευθυντής της Επιστημονικής Ομάδας του Ελληνικού Ινστιτούτου Ανάπτυξης Χαλκού.

 

#########