Αιτία τους μπορεί να είναι μια δυσίατη, χρόνια νόσος του δέρματος, η Διαπυητική Ιδρωταδενίτιδα, που πλέον όμως αντιμετωπίζεται

 Πού μπορεί να οφείλονται επώδυνα οζίδια και αποστήματα σε πτυχές του δέρματος όπως οι μασχάλες και η μηρογεννητική περιοχή που επιμένουν;

Πολλά άτομα εμφανίζουν ξανά και ξανά επώδυνα οζίδια, σπυράκια ή αποστήματα (που συχνά λανθασμένα αποκαλούνται απλοί «καλόγεροι») σε περιοχές όπως οι μασχάλες, τα γεννητικά όργανα, οι μηροί, οι γλουτοί και οι μαστοί. Συνήθως ενοχοποιούνται τα αποσμητικά, τα ξυραφάκια, τα στενά ρούχα, η κακή υγιεινή ή σταφυλοκοκκικές λοιμώξεις. Συχνά όμως η πραγματική αιτία μπορεί να είναι μια χρόνια δερματοπάθεια, η ιδρωταδενίτιδα.

Τι είναι η Διαπυητική Ιδρωταδενίτιδα;

Η διαπυητική ιδρωταδενίτιδα, που είναι γνωστή και ως «ανάστροφη ακμή», είναι μία χρόνια, υποτροπιάζουσα αυτοάνοση δερματοπάθεια που χαρακτηρίζεται από φλεγμονώδεις βλάβες σε πτυχές του δέρματος όπως οι μασχάλες, η περιγεννητική περιοχή, οι γλουτοί και τα σημεία κάτω από τους μαστούς, με άλλα λόγια, στα σημεία του σώματος όπου υπάρχουν πτυχές με πολλούς ιδρωτοποιούς αδένες. Στα πιο ήπια περιστατικά τα συμπτώματα περιλαμβάνουν επώδυνα φλεγμονώδη οζίδια, ενώ στα πιο σοβαρά, αποστήματα και συρίγγια που συνοδεύονται από δύσοσμες εκκρίσεις και το σχηματισμό ουλών. Πρόκειται δηλαδή, για μία πάθηση με εξαιρετικά δυσάρεστες – έως καταστροφικές – επιπτώσεις στην προσωπική και κοινωνική ζωή των ασθενών.

Ποιους αφορά;

 Η διαπυητική ιδρωταδενίτιδα δεν είναι σπάνια, καθώς εκτιμάται ότι επηρεάζει το 1% του ενήλικου πληθυσμού παγκοσμίως. Και τα δύο φύλα μπορεί να νοσήσουν, ωστόσο οι γυναίκες έχουν διπλάσιες έως πενταπλάσιες πιθανότητες να προσβληθούν από τη νόσο σε σχέση με τους άνδρες. Συνήθως τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται μετά τη  εφηβεία, πλήττοντας δυστυχώς το πιο παραγωγικό κομμάτι της κοινωνίας, τους νεαρούς ενήλικες. Πολύ σπάνια θα θα εκδηλωθεί μετά την ηλικία των 50 ετών.

Πώς επηρεάζεται η καθημερινή ζωή των ασθενών;

 Οι ασθενείς βιώνουν μία πολύ δύσκολη καθημερινότητα: τα αρώματα, οι επίδεσμοι και τα αντισηπτικά προϊόντα είναι για αυτούς είδη πρώτης ανάγκης. Πολλοί δεν μπορούν να φύγουν από το σπίτι χωρίς αυτά, διότι τα αποστήματα μπορούν να διαπυηθούν ανά πάσα στιγμή όταν η νόσος βρίσκεται σε έξαρση. Το χειρότερο όμως σύμπτωμα για πολλούς, είναι ο πόνος, που είναι τόσο έντονος ώστε συχνά δεν μπορούν να καθίσουν, να κινήσουν τα χέρια τους ή ακόμη και να περπατήσουν. Πολλοί πάσχοντες αδυνατούν ακόμη και να ανταποκριθούν στις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις. Εξίσου σημαντικές είναι οι ψυχολογικές επιπτώσεις της νόσου. Η κατάθλιψη πλήττει πολλούς ασθενείς και ιδιαίτερα, τα άτομα νεαρής ηλικίας. Οι άνθρωποι αυτοί κλείνονται όλο και περισσότερο στον εαυτό τους, καθώς βλέπουν τις διαπροσωπικές τους σχέσεις και τη σεξουαλική τους ζωή ουσιαστικά να καταστρέφονται. Όπως είναι αναμενόμενο, τα συναισθήματα αυτά εγκλωβίζουν τους ασθενείς σε ένα φαύλο κύκλο απομόνωσης και χαμηλής αυτοεκτίμησης, που βλάπτει ακόμη περισσότερο την κοινωνική και επαγγελματική τους ζωή.

Ποια είναι τα αίτια της νόσου;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν εύκολη, καθώς πολλές πτυχές της  αιτιολογίας της νόσου εξακολουθούν να μας είναι άγνωστες. Σήμερα θεωρείται ότι η διαπυητική ιδρωταδενίτιδα οφείλεται σε διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος, σε συνδυασμό με τη γενετική προδιάθεση του ατόμου και τον τρόπο ζωής του, καθώς το 1/3 των ασθενών έχει οικογενειακό ιστορικό, ενώ τα υπέρβαρα άτομα και οι καπνίζοντες έχουν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν. Επιπλέον, το γεγονός ότι εκδηλώνεται για πρώτη φορά μετά την εφηβεία, ή λίγο αργότερα και προσβάλλει τις γυναίκες περισσότερο από τους άνδρες, ίσως υποδηλώνει και ορμονική αιτιολογία.

 Πώς γίνεται η διάγνωση της Διαπυητικής Ιδρωταδενίτιδας;

 Η διάγνωση γίνεται βάσει της παρουσίας των χαρακτηριστικών βλαβών, των θέσεων που εντοπίζονται  στο σώμα και του ιστορικού υποτροπών. Όπως τονίζουν οι δερματολόγοι, που είναι οι κατάλληλοι γιατροί για να διαχειριστούν τη συγκεκριμένη πάθηση, η διαπυητική ιδρωταδενίτιδα συχνά αργεί να διαγνωστεί, είτε επειδή η κλινική της εικόνα – στα αρχικά ιδίως στάδια – θυμίζει άλλες δερματοπάθειες (π.χ. δοθιήνωση ή καλόγεροι, θυλακίτιδα, σταφυλοκοκκική λοίμωξη), είτε επειδή οι ασθενείς καθυστερούν πολύ να απευθυνθούν σε δερματολόγο.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;

 Μέχρι τώρα, η θεραπευτική προσέγγιση της Διαπυητικής Ιδρωταδενίτιδας αφορούσε στην ανακούφιση του ασθενούς από τα συμπτώματα με τη χρήση αντιβιοτικών, παυσίπονων και τοπικών αντισηπτικών, ενώ τα πιο σοβαρά περιστατικά αντιμετωπίζονται με χειρουργικό καθαρισμό των βλαβών ή ακόμη και χειρουργική αφαίρεση του δέρματος της προσβεβλημένης περιοχής. Ωστόσο,  οι υποτροπές είναι σχεδόν δεδομένες, ενώ ο πόνος δεν υποχωρεί σημαντικά. Το ενθαρρυντικό είναι ότι μια νέα αποτελεσματική βιολογική θεραπεία (adalimumab) έρχεται τώρα να συμπληρώσει το θεραπευτικό αυτό κενό, καθώς οι μελέτες δείχνουν ότι οδηγεί σε ύφεση των βλαβών και σημαντική μείωση του πόνου, δίνοντας σε πολλούς ασθενείς την ευκαιρία «να αγκαλιάσουν ξανά τη ζωή». Σημειώνεται πως πρόκειται για την πρώτη και μοναδική εγκεκριμένη αποτελεσματική θεραπεία για τη διαπυητική ιδρωταδενίτιδα μέχρι στιγμής.

Πού μπορούν να απευθύνονται οι ασθενείς;

 Είναι σημαντικό όσοι αντιμετωπίζουν παρόμοια συμπτώματα να απευθύνονται σε δερματολόγο για να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί εγκαίρως η νόσος τους. Αξίζει ακόμα να σημειωθεί πως στην Ελλάδα λειτουργούν τέσσερα ειδικά Ιατρεία Διαπυητικής Ιδρωταδενίτιδας, στα νοσοκομεία «Α. Συγγρός» και «Αττικόν» στην Αθήνα και στα νοσοκομεία «Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων» και   «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη.

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΠΥΗΤΙΚΗ ΙΔΡΩΤΑΔΕΝΙΤIΔΑ

Η επιστημονική ομάδα της Β’ Πανεπιστημιακής Κλινικής Αφροδίσιων & Δερματικών Νόσων, Γ.Π.Ν. «Αττικόν», με ένα σύντομο ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο διάρκειας 10 λεπτών, που βρίσκεται διαθέσιμο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://fluidsurveys.com/s/dermatology-attikon/, έχει ως στόχο να αναδειχθούν τα εμπόδια που συναντούν οι άνθρωποι που ζουν με διαπυητική ιδρωταδενίτιδα στη διάγνωση και θεραπεία της νόσου, καθώς και οι επιπτώσεις στην ποιότητα της ζωής τους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας θα συμβάλλουν στην καλύτερη ενημέρωση κοινού και ασθενών για τη νόσο, τις συνέπειες και την αντιμετώπισή της, ενώ μπορούν να υποστηρίξουν και τους αρμόδιους φορείς κατά τη λήψη αποφάσεων για το σχεδιασμό κατάλληλων ενεργειών που θα διευκολύνουν  τη ζωή των ασθενών.

Η συμμετοχή στο ερωτηματολόγιο είναι ανώνυμη και οι απαντήσεις απολύτως εμπιστευτικές. Είναι σημαντικό οι συμμετέχοντες να ολοκληρώσουν το ερωτηματολόγιο, καθώς ελλιπώς συμπληρωμένα ερωτηματολόγια δεν θα ληφθούν υπόψη στην ανάλυση των αποτελεσμάτων.

Β’ Πανεπιστημιακή Κλινική Αφροδίσιων & Δερματικών Νόσων, Γ.Π.Ν. «Αττικόν»