«Σημαντική μείωση στις ημέρες νοσηλείας και γρήγορη και πλήρη κοινωνική επανένταξη προσφέρει η συνεχής ανάπτυξη και εφαρμογή των θωρακοσκοπικών τεχνικών, επεμβάσεων με τη βοήθεια βιντεοκάμερας και ελάχιστο χειρουργικό τραύμα (3-4 «τρύπες» μόνο), καταγράφοντας χρόνους νοσηλείας μόνο 3-4 ημέρες. Οι συνήθεις αντίστοιχοι χρόνοι νοσηλείας στο παρελθόν ήταν 7-9 ημέρες και ένας μήνας για την πλήρη αποκατάσταση και επανένταξη του ασθενούς».
Τα παραπάνω ανέφερε σε συνέντευξη τύπου η χειρουργός Θώρακος Dr.med Καλλιόπη Αθανασιάδη, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του 8ου Πανελληνίου Συνεδρίου Χειρουργών Θώρακος-Καρδίας, που πραγματοποιείται, στις 18-20 Νοεμβρίου, στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία.
Η ευρεία χρήση των νέων ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών, όπως η βιντεομεσοθωρακοσκόπηση και η θωρακοσκόπηση, παράλληλα με τη νέα σταδιοποίηση του καρκίνου του πνεύμονα, που συνεχίζει να αποτελεί μάστιγα με συνεχώς αυξανόμενη επίπτωση, συμβάλλουν στην καλύτερη επιβίωση των ασθενών.
Οι σύγχρονες εξελίξεις της επιστήμης και οι νέες εφαρμογές επιτρέπουν πλέον επεμβάσεις και σε ασθενείς μικρής ηλικίας. Πρόσφατα έγινε στην Αθήνα θωρακοσκοπική λοβεκτομή σε βρέφος 17 μηνών. Η μικρή ασθενής νοσηλεύτηκε στην ΜΕΘ για μια μόνο ημέρα και εξήλθε από το νοσοκομείο την 4η μετεγχειρητική.
Επιπλέον, σε μία γερασμένη χώρα, όπως η Ελλάδα, με το ποσοστό της τρίτης ηλικίας να αυξάνεται συνεχώς (στατιστική μελέτη υποδεικνύει οτι μέχρι το 2050 το 31% των Ελλήνων πολιτών θα είναι άνω των 75 ετών), έμφαση δίνεται και στην αντιμετώπιση αυτών των ασθενών. Η πρόοδος της επιστήμης μας επιτρέπει να εκτελούμε αορτοστεφανιαίες παρακάμψεις (μπαϊπάς) και αντικαταστάσεις βαλβίδων σε μεγαλύτερους ηλικιακά ασθενείς με βαρύτερες συνοδές παθήσεις αλλά και λιγότερες επιπλοκές και καλύτερη επιβίωση συγκριτικά με τις ελάχιστα επεμβατικές επεμβάσεις, που εκτελούνται από καρδιολόγους. Σχετικές αναφορές θα γίνουν στο 8ο Συνέδριο Χειρουργών Θώρακος-Καρδίας.
Τα βλαστοκύτταρα
Το έμφραγμα του μυοκαρδίου έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια μυοκαρδιακών κυττάρων, τον σχηματισμό ουλής, και στο τελικό στάδιο την εκδήλωση καρδιακής ανεπάρκειας. Η μόνη λύση που υπήρχε στο παρελθόν ήταν η μεταμόσχευση. Σήμερα υπάρχουν αρκετές γνωστές μέθοδοι, που βελτιώνουν την επιτυχή αντιμετώπιση ασθενών με στεφανιαία νόσο, αλλά καμία από αυτές δεν προάγει την αναγέννηση των μυοκαρδιακών κυττάρων.
Τα τελευταία χρόνια κερδίζει έδαφος η θεραπεία με βλαστοκύτταρα. H πρωτοποριακή μέθοδος βασίζεται στην κύρια ιδιότητα των βλαστοκυττάρων, ότι μπορούν και εξειδικεύονται, μεταβάλλονται δηλαδή, σε κύτταρα του καρδιακού μυός και σε αιμοσφαίρια. Έτσι, υποβοηθείται η λειτουργία της καρδιάς, ενισχύεται η ικανότητα συστολής και διαστολής και βελτιώνεται η αιμάτωση του καρδιακού μυός. Η ανάπτυξη αυτής της θεραπευτικής προσέγγισης εφαρμόζεται και στη χώρα μας σε καρδιοχειρουργικά κέντρα, συγχρόνως με την υπόλοιπη Ευρώπη, έτσι ώστε να μην υστερούμε στην αντιμετώπιση και αυτής της πάθησης.
Η Dr.med Καλλιόπη Αθανασιάδη επισήμανε, ότι στο 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργών Θώρακος-Καρδίας σημαντική βαρύτητα δίνεται και στην εκπαίδευση των νέων χειρουργών Θώρακος, με οργάνωση για πρώτη φορά, σεμιναρίου απόκτησης δεξιοτήτων (hands on training) και άσκηση των ειδικευόμενων ιατρών σε εποπτικά εκπαιδευτικά μέσα-ομοιώματα, αλλά και με συγκριτική αντιπαράθεση συντηρητικών και επεμβατικών μεθόδων με ενεργή συμμετοχή ιατρών άλλων ειδικοτήτων, όπως καρδιολόγων, πνευμονολόγων, αναισθησιολόγων, ακτινολόγων και ογκολόγων με στόχο τη συνεργασία για την αποτελεσματικότερη από κοινού αντιμετώπιση των ασθενών μας.