Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Κώτσηρας, αρμόδιος για θέματα Διεθνούς Συνεργασίας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο πλαίσιο της άριστης συνεργασίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης και του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», επισκέφθηκε την Τρίτη 27 Απριλίου 2021, το Κέντρο Ημέρας στου Ζωγράφου και το Επιχειρησιακό Κέντρο του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στο Μαρούσι, συνοδευόμενος από τον κ. Θάνο Παναγιώτου, Διευθυντή του Γραφείου του Υφυπουργού.

Τον Υφυπουργό κ. Κώτσηρα και τον κ. Παναγιώτου υποδέχθηκε ο Πρόεδρος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κ. Κώστας Γιαννόπουλος παρουσία του επιστημονικά υπεύθυνου του Κέντρου Ημέρας κ. Γεώργιου Ξυλούρη, της διοικητικά υπεύθυνης κ. Στεφανίας Τέκου, του Συντονιστή του Επιχειρησιακού Κέντρου κ. Στέφανου Αλεβίζου, καθώς και επιστημονικών στελεχών του Οργανισμού. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για το έργο και τις δράσεις του Οργανισμού καθώς και ανταλλαγή απόψεων για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος που σχετίζονται με το ευαίσθητο πεδίο της προστασίας των ανηλίκων, ιδιαίτερα στον άξονα της Φιλικής προς τα Παιδιά Δικαιοσύνης.

Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Γιώργος Κώτσηρας δήλωσε: Το Υπουργείο Δικαιοσύνης βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία με τον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχοντας μάλιστα υπογράψει σχετικό Σύμφωνο Συνεργασίας σχεδιάζοντας κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες.

Παράλληλα, ως Υπουργείο Δικαιοσύνης υλοποιούμε δράσεις στο πεδίο της προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών. Συγκεκριμένα, προχωρούμε στην κατάρτιση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, με έμφαση στον άξονα της Φιλικής στα Παιδιά Δικαιοσύνης. Επιπλέον, το Υπουργείο Δικαιοσύνης συμμετέχει στην αναληφθείσα από το Συμβούλιο της Ευρώπης πρωτοβουλία, με θέμα «Διαβούλευση με τα παιδιά στη διαδικασία οικοδόμησης της νέας στρατηγικής του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα δικαιώματα του παιδιού 2022-2027.»

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού κ. Κώστας Γιαννόπουλος, αφού ευχαρίστησε τον Υφυπουργό κ. Κώτσηρα και τον κ. Παναγιώτου για την επίσκεψή τους, δήλωσε: «Η σημερινή συνάντηση αποτελεί μια ακόμη έμπρακτη απόδειξη της άριστης συνεργασίας και της κοινής δέσμευσης μεταξύ του Υπουργείου Δικαιοσύνης και του Οργανισμού μας για διαρκή και ανοιχτή επικοινωνία ως προς τις προτεραιότητες και τις αποτελεσματικές πρωτοβουλίες προς όφελος των παιδιών και των δικαιωμάτων τους, με έμφαση στο πεδίο της Φιλικής προς τα παιδιά Δικαιοσύνης. Ένα ιδιαίτερα κρίσιμο πεδίο στο οποίο ο Οργανισμός μας δραστηριοποιείται μέσω δράσεων και διεθνών συνεργασιών για περισσότερο από μια δεκαετία και το οποίο διαπιστώνουμε με ιδιαίτερη χαρά ότι αποτελεί θέμα ύψιστης προτεραιότητας για το Υπουργείο Δικαιοσύνης.»

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο Κέντρο Ημέρας στου Ζωγράφου ο κ. Κώτσηρας και ο κ. Παναγιώτου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη λειτουργία του διεπιστημονικού κέντρου. Στον χώρο αυτόν λειτουργεί η «Salle Mélanie» στο πρότυπο του γαλλικού και αμερικανικού μοντέλου των Κέντρων Συνηγορίας για Παιδιά.

Στον δεύτερο σταθμό της επίσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Επιχειρησιακό Κέντρο του Οργανισμού, ο κ. Κώτσηρας και ο κ. Παναγιώτου ενημερώθηκαν για τις δράσεις του Κέντρου, τη διασύνδεση των τριών Γραμμών Έκτατης Ανάγκης (Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056, Ευρωπαϊκή Τηλεφωνική Γραμμή για τις Εξαφανίσεις 116000, Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών 116111) με τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112, και τη Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306, ενώ πραγματοποιήθηκε διασύνδεση με το επιστημονικό προσωπικό και τις εγκαταστάσεις της Γραμμής σε όλη την Ελλάδα.

Παράλληλα πραγματοποιήθηκε παρουσίαση των νέων εργαλείων και τεχνολογικών μέσων που έχει στη διάθεσή του ο Οργανισμός όπως:

Chat 1056: αποτελεί επέκταση της Εθνικής Τηλεφωνικής Γραμμής για τα Παιδιά SOS 1056. Ένας νέος τρόπος άμεσης επικοινωνίας για παιδιά που νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια να συνομιλήσουν μέσω γραπτού κειμένου.
● Missing Alert App: Σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε για «Το Χαμόγελο του Παιδιού» από την COSMOTE. Η προηγμένη εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους πολίτες να συμβάλλουν σε πραγματικό χρόνo στις έρευνες εντοπισμού αγνοουμένων μέσω της εφαρμογής στο κινητό τους, αλλά και για να προστατεύσουν προληπτικά αγαπημένα τους πρόσωπα – παιδιά καθώς και ενήλικες με υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης.
● ChildRescue App: ένα πολλά υποσχόμενο έργο καινοτομίας που χρηματοδοτείται από την ΕΕ και στοχεύει στην παροχή βοήθειας των ερευνών εξαφανισμένων παιδιών και τον εντοπισμό και ταυτοποίηση ασυνόδευτων ανηλίκων.
● Πλατφόρμα GMCNgine, στην οποία έχουν πρόσβαση οι συνεργαζόμενοι φορείς και οι διωκτικές αρχές, αναρτώνται όλες οι πληροφορίες και φωτογραφίες εξαφανισμένων παιδιών και γίνεται αναζήτηση και αναγνώριση σε βάσεις δεδομένων και στο deep & dark web.

 

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης και «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχουν υπογράψει Σύμφωνο Συνεργασίας το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει:
● την υλοποίηση άμεσων θεσμικών αλλαγών για το σύστημα προστασίας του παιδιού στην Ελλάδα
● τη διοργάνωση αμοιβαίων εκπαιδευτικών δράσεων στο σύνολο των επαγγελματιών που εργάζονται με παιδιά και για τα παιδιά στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, όπως Δικαστικούς & Εισαγγελικούς Λειτουργούς, Επιμελητές Ανηλίκων, Φροντιστές των Στεγών Ανηλίκων
● τη διενέργεια ερευνών σε όλες τις πτυχές της φιλικής προς τα παιδιά δικαιοσύνης
● την πραγματοποίηση ενεργειών ευαισθητοποίησης του κοινού για θέματα των δικαιωμάτων των παιδιών και ειδικότερα της φιλικής προς τα παιδιά δικαιοσύνης και του δικαιώματος συμμετοχής των παιδιών και ελευθερίας στην έκφραση
● τη συμμετοχή του Υπουργείου Δικαιοσύνης στα Προγράμματα
► Amber Alert Hellas για παιδιά που έχουν εξαφανιστεί
► Missing Alert Hellas για ενήλικες που έχουν εξαφανιστεί και διατρέχουν κίνδυνο

 

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει θέσει το σύνολο των υποδομών και των υπηρεσιών του στη διάθεση του Υπουργείου Δικαιοσύνης με σκοπό να υποστηρίξει στο μέγιστο δυνατό βαθμό την αποτελεσματικότητα των προσπαθειών και δράσεων που αφορούν στην παιδική προστασία, ιδιαίτερα στον άξονα της Φιλικής προς τα παιδιά Δικαιοσύνης.

 

#########