Πόσες φορές δεν έχετε κατηγορήσει τον εαυτό σας που δεν μπορείτε να αδυνατίσετε και που εξακολουθείτε να συσσωρεύετε λίπος, παρά τον περιορισμό των λιπαρών, τον υπολογισμό κάθε καταναλισκόμενης θερμίδας και την «ταλαιπωρία» στα γυμναστήρια; Πολλές! Δυστυχώς, όμως, δεν έχετε καταφέρει να ανακαλύψετε τον πραγματικό ένοχο για τα επίμονα περιττά κιλά και την ταλαιπωρία της υγείας σας.

«Η επιδημία της παχυσαρκίας, του προ-διαβήτη και πολλών άλλων μεταβολικών παθήσεων έχει συγκεκριμένες αιτίες και ενόχους. Και αυτοί δεν είναι άλλοι από τις “επίσημες” διατροφικές οδηγίες που οι ειδικοί συστήνουν τα τελευταία 30 χρόνια»,

εξηγεί η Δρ. Νικολέτα Κοΐνη, M.D., πιστοποιημένη Ιατρός Λειτουργικής, Προληπτικής, Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής από την Αμερικανική Ακαδημία Αντιγηραντικής Ιατρικής (http://functionalmedsystem.com).

Από το 1980 έως και τις μέρες μας όλοι έχουμε βρεθεί κατά καιρούς να τηρούμε ευλαβικά τις κλασικές οδηγίες των «ειδικών» για απώλεια βάρους, τρώγοντας σχετικά λίγη ποσότητα πρωτεΐνης, λιγότερα λιπαρά και περισσότερους υδατάνθρακες, που υποτίθεται ότι είναι «καλή πηγή ενέργειας».

Όμως, μελέτη της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Κολεγίου Imperial του Λονδίνου, που δημοσιεύτηκε το 2016, έδειξε ότι τα τελευταία 40 χρόνια έχει αυξηθεί εντυπωσιακά ο αριθμός των παχύσαρκων, από 105 εκατομμύρια το 1975 σε 641 εκατομμύρια το 2014.

Τι κάνουμε, λοιπόν, λάθος και το ποσοστό των παχύσαρκων ατόμων, αντί να μειώνεται, αυξάνεται;

«Με τις κλασικές διατροφικές οδηγίες, στην αρχή όλοι χάνουν λίγο σωματικό λίπος αλλά και πολλούς μυς και οστική πυκνότητα. Κατόπιν, ανακτούν γρήγορα όλο το βάρος που έχουν χάσει -και με το παραπάνω- σε λίπος, καταλήγοντας έτσι σε επιδείνωση της παχυσαρκίας, περισσότερη πλαδαρότητα και εν τέλει χειρότερη υγεία. Και όλα αυτά, με στερήσεις και πολύ άγχος, εκνευριστικές μετρήσεις και χρόνια κόπωση», απαντά η Δρ. Κοΐνη.

Εύλογα, λοιπόν, ανακύπτει το ερώτημα: «Υπάρχει αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα;».

«Φυσικά και υπάρχει. Είναι η ορμονικά έξυπνη διατροφή», λέει η ειδικός και εξηγεί πως «τρώγοντας ορμονικώς έξυπνα κάθε άνθρωπος μπορεί να κερδίσει πολλά ποιοτικά χρόνια ζωής, εν αντιθέσει με τις κλασικές διατροφικές συστάσεις, που δεν έχουν καταφέρει να καταπολεμήσουν την παχυσαρκία, θέτοντας το άτομο ουσιαστικά σε μόνιμη προ-διαβητική κατάσταση. Αναλογιστείτε ότι σε ένα άτομο που πάσχει από διαβήτη αναλογούν τέσσερα άτομα με προ-διαβήτη, δηλαδή λίγο πριν από την εκδήλωση της ασθένειας».

Ινσουλίνη: Το «κλειδί» για φυσιολογικό βάρος και καλή υγεία

Όπως είναι ήδη γνωστό, οτιδήποτε τρώμε διαμορφώνει το ορμονικό περιβάλλον του οργανισμού μας για τις επόμενες 5-6 ώρες, αλλά και μακροπρόθεσμα για το πώς και πόσο θα ζήσουμε τελικά.

Σύμφωνα τη Δρ. Νικολέτα Κοΐνη, η συσσώρευση σωματικού λίπους είναι ορμονική υπόθεση, που για να συμβεί χρειάζεται απαραιτήτως να μεσολαβήσει μια εξαιρετικά σημαντική ορμονική δύναμη, η ινσουλίνη. «Χωρίς ινσουλίνη δεν παράγεται λίπος στο σώμα μας και δεν εισχωρεί το διατροφικό λίπος μέσα στα κύτταρά μας. Όταν κυκλοφορεί πολλή ινσουλίνη στο αίμα μας, δηλαδή έχουμε υπερινσουλιναιμία, τότε συσσωρεύουμε σωματικό λίπος ακόμα κι αν ελαττώνουμε τις θερμίδες ή τα λιπαρά που καταναλώνουμε. Επίσης, η ινσουλίνη συνεχίζει να “φτιάχνει” λίπος μέσα μας χρησιμοποιώντας τη γλυκόζη του αίματος, ακόμα κι όταν δεν τρώμε καθόλου λιπαρά», εξηγεί.

Τι προκαλεί την έκκριση πολλής ινσουλίνης;

«Οι κακές θερμίδες, δηλαδή οι τροφές που δίνουν γρήγορα και πολύ σάκχαρο (γλυκόζη) στο αίμα μας. Η προσεκτική μελέτη των επιστημονικών ευρημάτων δείχνει ότι ο άνθρωπος δεν παχαίνει επειδή τρώει πολλές θερμίδες ή λιπαρά ή επειδή δεν ασκείται, όπως λανθασμένα υποθέτει η συμβατική Διαιτολογία, αλλά επειδή τρώει ορμονικώς λανθασμένα. Αντιθέτως, η ορμονικά έξυπνη διατροφή αξιοποιεί στο έπακρο τη συνεισφορά του διδύμου “γλυκόζη-ινσουλίνη”, συντελώντας σε ορμονική ισορροπία και τελικά σε μια συνολική ρύθμιση της υγείας μας», απαντά η πιστοποιημένη Ιατρός Λειτουργικής, Προληπτικής, Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής από την Αμερικανική Ακαδημία Αντιγηραντικής Ιατρικής.

Το μεγαλύτερο, λοιπόν, σφάλμα της συμβατικής Διατροφολογίας είναι ότι στη μέχρι τώρα πορεία της έχει αγνοήσει τη μεγαλύτερη βιολογική δύναμη στον πλανήτη, δηλαδή τις ανθρώπινες ορμόνες.

«Δεν είμαστε απλώς μηχανές καύσης των θερμίδων που μπαίνουν μέσα μας, αλλά μια ορμονικά πολύπλοκη μηχανή, που άλλα θρεπτικά στοιχεία θα τα χρησιμοποιήσει σαν δομικούς λίθους οικοδόμησης και συντήρησης των πολύτιμων δομών μας (οστά, μυς, όργανα, αγγεία, δέρμα) και άλλα θα τα χρησιμοποιήσει σαν παράγοντες βιολογικής επικοινωνίας (υποδοχείς λήψης σημάτων και μεταφορείς αυτών των σημάτων). Επίσης, η μηχανή αυτή κάποια από τα θρεπτικά στοιχεία θα τα κάψει πλήρως για την παραγωγή ενέργειας, άλλα θα τα κάψει μόνο εν μέρει, ενώ τελικά, απ’ όση ενέργεια θα παραχθεί από την όποια καύση, ένα -διαφορετικό κάθε φορά- ποσό αυτής της ενέργειας θα σπαταληθεί ως θερμότητα. Με άλλα λόγια, σχεδόν ποτέ μια θερμίδα που τρώμε δεν ισούται με μια θερμίδα μέσα μας», προσθέτει η Δρ. Κοΐνη.

Και καταλήγει λέγοντας: «Ο φταίχτης, λοιπόν, δεν είστε εσείς που δεν χάνετε βάρος παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που κάνετε. Φταίει η συμβατική Διατροφολογία, που αγνοεί τη δύναμη των ορμονών και ξεχνά ότι, για να συσσωρεύσουμε σωματικό λίπος, χρειάζεται απαραιτήτως να μεσολαβήσει η ινσουλίνη. Όσο ακολουθείτε τις κλασικές διατροφικές συστάσεις τρώγοντας ορμονικώς λανθασμένα, θέτετε τον εαυτό σας σε κατάσταση υπερινσουλιναιμίας και προ-διαβήτη, συσσωρεύετε λίπος και χάνετε ποιοτικά χρόνια ζωής. Με την ορμονικά έξυπνη διατροφή έχετε πλέον την ευκαιρία να αποκτήσετε το ιδανικό βάρος και να ανακτήσετε την υγεία σας».

 

#########