Ο βελονισμός έχει κερδίσει έδαφος τα τελευταία χρόνια στη Δυτική Ιατρική και όχι μόνο. Στη χώρα μας αναγνωρίζεται ως ένα αποτελεσματικό μέσο αντιμετώπισης του πόνου όπως σε πονοκεφάλους και οσφυαλγίες, ενώ μπορεί να βοηθήσει και σε καταστάσεις χρόνιου πόνου, όπως σε αρθρίτιδα, ινομυαλγία, καθώς και σε μυϊκούς πόνους.

Στο Australian Annual Acupuncture International Congress που διοργανώθηκε από το Australian Medical Acupuncture College με θέμα: Mental Health, Wellbeing, Addiction και πραγματοποιήθηκε στις 4 & 5 Νοεμβρίου 2017, στο Golden Coast της Αυστραλίας,  η Dr Κωνσταντίνα Θεοδωράτου – Γενική Ιατρός ΜD, MSc Βελονισμού, Med. Psych, Πρόεδρος της Παγκόσμιας Εταιρίας Ιατρών Βελονισμού (ICMART) & Πρόεδρος του Επιστημονικού Συλλόγου Ιατρών Βελονισμού Ελλάδας (SAMAG), ως επίσημη καλεσμένη, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στην ευεξία που προσφέρει ο βελονισμός στον ανθρώπινο οργανισμό, που βρίσκεται αντιμέτωπος με το χρόνιο πόνο.

Σύμφωνα με τις σύγχρονες αντιλήψεις για το χρόνιο πόνο οι αλλαγές που γίνονται στον ανθρώπινο εγκέφαλο επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής του ανθρώπου. Ο Βελονισμός έχει αποδειχθεί σύμφωνα με τις λειτουργικές μαγνητικές τομογραφίες του εγκεφάλου ότι επηρεάζει τα κέντρα του εγκεφάλου που αλλάζουν κάτω από το χρόνιο πόνο, the pain matrix, και συνεπώς μπορεί να βελτιώσει την σωματική, ψυχική και κοινωνική υγεία.

Ο βελονισμός μπορεί να θεραπεύσει ή και να βελτιώσει το χρόνιο πόνο. Επίσης βελτιώνει και τα συνοδά προβλήματα του χρόνιου πόνου όπως είναι η αϋπνία, η κατάθλιψη, η δυσκοιλιότητα κ.α. και συνεπώς βελτιώνει συνολικά την ποιότητα ζωής του ανθρώπου.

Ο βελονισμός είναι εξαιρετικά χρήσιμος στον πόνο και όλο και περισσότεροι άνθρωποι παγκοσμίως, τον εμπιστεύονται για να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους.

Όπως στην αρχαία Ελλάδα έτσι και στην αρχαία Κίνα μεγάλη σπουδαιότητα δινόταν στην ισορροπία μεταξύ του σώματος, των συναισθημάτων και των σκέψεων. Η θεωρία πάνω στην οποία βασίζεται ο βελονισμός αναφέρεται στα τρία σώματα που έχει ο άνθρωπος ή αλλιώς στα τρία επίπεδα που έχει το ανθρώπινο σώμα: το υλικό, το συναισθηματικό ή ψυχικό και το νοητικό. Και τα τρία αυτά σώματα αποτελούνται από ενέργεια και επικοινωνούν μεταξύ τους ανταλλάσσοντας πληροφορίες για την ομαλή λειτουργία ολόκληρου του οργανισμού. Εκτός λοιπόν από το υλικό σώμα, υπάρχει το συναισθηματικό το οποίο αποτελείται από τα συναισθήματα που έχει ο άνθρωπος και το νοητικό από τις σκέψεις που κάνει.

Όταν ασθενεί το υλικό σώμα δημιουργούνται προβλήματα και στα άλλα δύο. Αντίστοιχα, ασθένεια στο ψυχικό (έντονος θυμός, φόβος, θλίψη για μεγάλο χρονικό διάστημα) ή νοητικό σώμα (αρνητικός τρόπος σκέψης και θέασης των πραγμάτων, επαναλαμβανόμενες σκέψεις χωρίς νόημα κλπ.) επιφέρει αργά ή γρήγορα ασθένεια και στο υλικό σώμα. Παρομοίως, η ίαση μίας περιοχής έχει θετικό αντίκτυπο σε ολόκληρο τον οργανισμό. Αυτός είναι και ο λόγος που ο βελονισμός έχει τόσο καλά αποτελέσματα, επειδή βοηθά ταυτόχρονα και τα τρία σώματα ή επίπεδα του ανθρώπου.