Ο καρκίνος του προστάτη εξελίσσεται σε σύγχρονη μάστιγα αφού προσβάλλει έναν στους 7 άντρες άνω των 65 ετών. Το προσδόκιμο ζωής στην πενταετία αγγίζει το 100% και στην δεκαετία το 91%. Ετσι καμία δικαιολογία δεν υπάρχει για κάποιον που παραμελεί την εξέτασή στον ουρολόγο αρμόδιο γιατρό. Δυστυχώς δεν έχει κανένα σύμπτωμα που να παραπέμπει στην ασθένεια αφ ενός και αφ ετέρου ακόμα και μια ένα πολύ μικρό ποσοστό στην εξέταση του ΡSA μπορεί στην ουσία να κρύβει έναν πολύ μεγάλο όγκο που θα φέρει στην επιφάνει η δακτυλική εξέταση της πυέλου.

Τρεις επιστήμονες ένωσαν τις δυνάμεις του και ανοίγουν την καμπάνια για την εβδομάδα ενημέρωσης για τον καρκίνο του προστάτη. Πρόκειται για του κκ Φραγκίσκο Σοφρά, Ηρακλή Πούλιο, και Θεόδωρο Αναγνώστου.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο δεύτερος πιο συχνός μετά τον καρκίνο του πνεύμονα και στη χώρα μας και υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται περίπου 3.244 άνδρες με τη νόσο σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα από το Διεθνές Παρατηρητήριο για την Έρευνα του Καρκίνου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.  Από αυτούς οι 1.821 κατέληξαν, ποσοστό δηλαδή 56,1% *. Τα νούμερα αυτά θα μπορούσαν να μειωθούν δραματικά και να σωθούν χιλιάδες ζωές κάθε χρόνο, εάν οι άνδρες ήταν τυπικοί με τον προληπτικό έλεγχο του προστάτη τους.

Αυτός είναι και ο λόγος που η Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία (Ε.Ο.Ε) διοργανώνει και φέτος, από 19-23 Σεπτεμβρίου, καμπάνια ενημέρωσης του κοινού για τον καρκίνο του προστάτη, προτείνοντας σε όλους τους Έλληνες άνω των 50 ετών ή όσοι είναι 40 ετών και είχαν συγγενή με καρκίνο του προστάτη, να συμμετέχουν στην πρωτοποριακή και ολοκληρωμένη δράση προληπτικού ελέγχου για τη συγκεκριμένη νόσο που διοργανώνει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία.  

Η δράση περιλαμβάνει ενημερωτική καμπάνια στους κεντρικούς σταθμούς του ΜΕΤΡΟ με την οποία ενημερώνεται το κοινό για την σημασία και αναγκαιότητα του προσυμπτωματικού ελέγχου. Επιπλέον, ενημερωτικές αφίσες, θα υπάρχουν στα νοσοκομεία ενημερώνοντας για την εβδομάδα δωρεάν κλινικής εξέτασης. Τέλος, ενημερωτικά έντυπα για τη νόσο και την πρόληψή της, θα μοιράζονται δωρεάν στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

Ο καρκίνος του προστάτη, είναι ένας καρκίνος που μπορεί να διαγνωστεί έγκαιρα και οι άνδρες ηλικίας μεγαλύτερης των 50 ετών, που είναι η ομάδα αυξημένου κινδύνου για τη νόσο, πρέπει και μπορούν να ωφεληθούν από τον προληπτικό έλεγχο.  Η εντοπισμένη, μέσα στον προστάτη, νόσος που θεραπεύεται ριζικά, δε δημιουργεί συμπτώματα που θα υποψιάσουν τον άνδρα να απευθυνθεί στον Ουρολόγο του. Αντίθετα, αν προκύψει ο καρκίνος αυτός και παραμείνει για πολύ καιρό χωρίς να έχει διαγνωστεί, μπορεί να οδηγήσει σε πολύ σοβαρές εξελίξεις.

Η Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία, συνεπής απέναντι στο ρόλο της για την προαγωγή της Υγείας του πληθυσμού, συνεργάστηκε με τη φαρμακευτική εταιρεία ASTELLAS, για τη δημιουργία αυτής της ιδιαίτερα σημαντικής καμπάνιας πρόληψης.

Η συνολική αυτή δράση της Ε.Ο.Ε.,θα συνοδευτεί από τη δημοσίευση αποτελεσμάτων που, για πρώτη φορά θα αφορούν σε κατοίκους της Ελλάδας, σε σχέση με τη διακύμανση του PSA στις ηλικιακές ομάδες του προληπτικού ελέγχου (δηλ. τους άνδρες ηλικίας 40-70 ετών).

Προστατεύστε τον προστάτη σας

O προστάτης είναι ένας αδένας που έχει σχήμα και μέγεθος καρυδιού και οι ρόλοι του είναι να ενισχύει το σπέρμα και να συμμετέχει στο μηχανισμό εγκράτειας ούρων. Χαρακτηριστικό του είναι ότι μετά την ηλικία των 40 ετών αρχίζει να αλλάζει μέγεθος και να μεγαλώνει. Αυτή είναι μια φυσιολογική διαδικασία, η οποία όμως μπορεί να προκαλέσει ενοχλήσεις όταν ο άνδρας περάσει τα 50-60 χρόνια, επειδή, καθώς ο αδένας υπερτρέφεται, σταδιακά συμπιέζει την ουρήθρα και δυσκολεύει την ούρηση. Κατά συνέπεια, η κύστη δεν αδειάζει εντελώς και παρατηρείται συχνουρία.
Τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της υπερτροφίας του προστάτη είναι η συχνουρία, ειδικά το βράδυ όπου ο άνδρας μπορεί να σηκώνεται, ακόμη και κάθε δύο ώρες, για να επισκεφτεί την τουαλέτα. Επίσης, συχνά αναγκάζεται να διακόψει κάποια κοινωνική δραστηριότητα, προκειμένου να ουρήσει, ενώ το πρωί περιμένει αρκετά (π.χ. 2 λεπτά) μέχρι να ξεκινήσει η ροή των ούρων.

Αυτά τα συμπτώματα παρουσιάζονται συνήθως μετά τα την ηλικία των 55 ετών. Δεν θα πρέπει να δημιουργήσουν υπόνοιες για ύπαρξη κακοήθειας, αλλά μπορούν να αντιμετωπιστούν φαρμακευτικά και πάντα με τις οδηγίες του ουρολόγου.

#########