Μετά τη σημερινή διαμαρτυρία εργαζομένων των χώρων εστίασης στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης εκπρόσωποί τους συναντήθηκαν με τον Γ. Γ. Δημόσιας Υγείας, κ. Αντώνη Δημόπουλο.Για την προστασία της υγείας των πολιτών το Υπουργείο Υγείας συνεχίζει την εφαρμογή του νόμου για την απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους, γνωρίζοντας ότι σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρήθηκαν φαινόμενα πλημμελούς ελέγχου.

 

 

Για την καλύτερη εφαρμογή του νόμου γίνονται ενέργειες συντονισμού των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών και κατατίθεται εντός των ημερών τροπολογία για τη συμμετοχή του Σώματος Επιθεωρητών Υπουργείου Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) στους πρωτοβάθμιους ελέγχους. Το κάπνισμα θεωρείται από την επιστημονική κοινότητα διεθνώς και στη χώρα μας ως μείζων παράγοντας κινδύνου της δημόσιας υγείας και βασικός παράγοντας πρόκλησης παθήσεων όπως ο καρκίνος και τα καρδιοαναπνευστικά νοσήματα.

Για τους ίδιους λόγους, το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων έχει ξεκινήσει προγράμματα αγωγής υγείας στα σχολεία της χώρας για την πρόληψη του καπνίσματος σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς. Παράλληλα, τα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος των νοσοκομείων του ΕΣΥ, τα Κέντρα Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών και τα δημοτικά ιατρεία συνεχίζουν και επεκτείνουν τις δράσεις πρόληψης και διακοπής καπνίσματος στους δήμους και τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Έπειτα από πρόταση του Υπουργείου Υγείας αναμένεται διυπουργική συνάντηση με σκοπό την αποτίμηση της εφαρμογής του νόμου.