Ένας στους πέντε έλληνες δεν χρησιμοποιεί ποτέ αντηλιακό δημιουργώντας ένα ακόμα εφαλτήριο για την ανάπτυξη του μελανώματος που αγγίζει τα 220 νέα περιστατικά κάθε χρόνο στη χώρα μας.

Συνήθως και λόγω ευαισθησίας οι γυναίκες είναι εκείνες που θεωρούνται πιο ευαισθητοποιημένες στον τομέα αυτό.

Περίπου 5000 άτομα εξετάστηκαν πέρυσι στην εβδομάδα κατά του μελανώματος από τους δερματολόγους της χώρας. Φέτος αυτή η εβδομάδα θα διεξαχθεί απο 3 έώς 7 Ιουνίου και το τηλέφωνο αναζήτησης ραντεβού είναι  το 215 215 8523 ή στην ιστοσελίδα www.sunfilos.gr .

Ο καθηγητής κ. Ρηγόπουλος σε συνέντευξη τύπου στο νοσοκομείο Ανδρέας Συγγρός, τόνισε ότι το 70% αυτών που εξετάστηκαν είναι νέοι άνθρωποι το 60% γυναίκες  οι οποίες χρησιμοποιούν το αντηλιακό και το επιβάλουν σαν αξεσουάρ στην εμφάνισή τους. Μέσος όρος ηλικίας είναι τα 46 χρόνια. Από αυτούς που εξετάστηκαν το 94% πήγε για προληπτικό έλεγχο χωρίς να έχουν οικογενειακό ή ατομικό ιστορικό. Από την έρευνα το 80% βάζει καθημερινά ή μερικές φορές αντηλιακό αλλά το 20% δεν βάζει ποτέ. Στόχος της καμπάνιας είναι να κατέβει το ηλικιακό όριο της εξέτασης.

Μάλιστα οι έλληνες δερματολόγοι εθελοντικά θα πάνε στα Κουφονήσια τη Σχοινούσα και τη Δονουσα και θα ενημερώσουν τους κατοίκους με προληπτικούς ελέγχους για τον κίνδυνο που ενέχει ο ήλιος.

Ο καθηγητής δερματολογίας κος Κατούλης ανέφερε ότι η πρόληψη είναι η βάση του προβλήματος και το πως αυτό θα λυθεί. Στόχος είναι να θυμηθούμε πώς θα συμπεριφερθούμε στον ήλιο. Γιατί το μαύρισμα σημαίνει την άμυνα του σώματος στον ήλιο αλλά και την ίδια στιγμή την προδιάθεση για καρκίνο του δέρματος. Ο καρκίνος του δέρματος είναι ο συχνότερος καρκίνος και το μελάνωμα η φονικότερη εκδοχή του.

Στις ΗΠΑ 9.730 άτομα πέθαναν από το μελάνωμα πέρυσι. Κάθε ένα λεπτό πεθαίνει παγκοσμίως ένας άνθρωπος από μελάνωμα.

Ένας στους 50 αμερικάνους θα πεθάνει από μελάνωμα. Στην Ευρώπη οι θάνατοι αγγίζουν τις 22.000 με προνόμιο την Βόρεια Ευρώπη και λιγότερο στη Μάλτα.

Ο ήλιος μεταβολίζει τη βιταμίνη D και την ίδια στιγμή η έλλειψή της σημαίνει πρόβλημα για το σώμα αλλά και ο ήλιος γίνεται πρόβλημα. Με δυο λόγια το μέτρο είναι εκείνο που ορίζει τα πάντα και κυρίως όχι έκθεση μεταξύ 12 και 3 στις παραλίες. Οι καρκίνοι από το σολάριουμ οκταπλασιάζονται. Ακόμα και ένα μήνα καθυστέρηση στην εξέταση ενός ύποπτου σπίλου μπορεί να σημαίνει 5% χειρότερη πρόγνωση.

#########