Ένα ειδικό τσίπ που εμφυτεύεται στο μάτι ατόμων που πάσχουν από μελαχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια στο τελικό στάδιο με πλήρη τύφλωση μπορεί να φέρει και πάλι ελπίδα για να ξαναδούν έστω και μερικώς. Αυτά τα άτομα έχουν χάσει σε τέτοιο βαθμό την όρασή τους ώστε δεν ξεχωρίζουν το φως από το σκοτάδι. Η μέθοδος έχει πάρει έγκριση από το ευρωπαικό FDA εδώ και τέσσερα με πέντε χρόνια και έχει ήδη εφαρμοστεί σε 85 με 100 άτομα, ανοίγοντας το δρόμο της εφαρμογής και σε άλλες παθήσεις των ματιών.

Όπως τονίστηκε σε συνέντευξη τύπου από τον πρόεδρο της Εταιρείας Υαλοειδούς Αμφιβληστροειδούς κ.Ευστράτιο Γκοτζαρίδη, ο αμφιβληστροειδής είναι το πιο σοβαρό κομμάτι του ματιού. Η παραπάνω πάθηση είναι κληρονομική εμφανίζεται κυρίως στην δεύτερη δεκαετία της ζωής του ατόμου και δεν μπορεί να μπει στην νέα μέθοδο με το ειδικό τσιπ αν η τύφλωση δεν είναι ολική. Στην αρχή η τύφλωση είναι μόνο νυχτερινή και σιγά σιγά επεκτείνεται και στην υπόλοιπη ημέρα.

Η μέθοδος εμφύτευσης του τσιπ είναι τέτοια ώστε αφήνει τις λιγότερες τραυματικές εκχυμώσεις στο μάτι. Ένας μικροπομπός βρίσκεται επάνω σε ειδικά γυαλιά εκτός ματιού και συνδέεται με WiFi. Δίνει σήματα στον ασθενή και καταφέρνει να ξεχωρίζει μεγάλες επιφάνειες όπως παράθυρα πόρτες εμπόδια στο δρόμο του, κάνοντας καλύτερη την ποιότητα της ζωής του. Το όλο μηχάνημα φέρνει την ονομασία Argus II και κρατάει το μυστικό της απεξάρτησης του τυφλού από συνοδούς ακόμα και από το ειδικό μπαστούνι του αν εξελιχθεί ακόμα περισσότερο. Όπως είπε ο κ. Γκοτζαρίδης , η μέθοδος είναι τόσο σε αρχικό στάδιο όσο την εποχή που πρωτοκυκλοφόρησαν τα κινητά τηλέφωνα. Όταν η επιστήμη εξελιχθεί περισσότερο, ίσως μιλήσουμε για θεραπεία της τυφλότητας.

Πιο συγκεκριμένα, το Αrgus II αποτελείται από μια μικροσκοπική κάμερα που βρίσκεται σε ειδικά γυαλιά τα οποία φορά ο ασθενής – η κάμερα συλλαμβάνει τις εικόνες και τις μετατρέπει σε ηλεκτρικά σήματα. Τα σήματα αποστέλλονται σε μια συστοιχία 60 ηλεκτροδίων η οποία έχει εμφυτευθεί επάνω στον αμφιβληστροειδή του ασθενούς. Τα οπτικά σήματα «ταξιδεύουν» στο οπτικό νεύρο και στη συνέχεια στον εγκέφαλο έχοντας προηγουμένως περάσει από μια ειδική μικρή συσκευή επεξεργασίας που φορά ο ασθενής στη ζώνη του (Vision Processing Unit, VPU) και η οποία δουλεύει με μπαταρία.

Όλα αυτά μαζί με τους τέσσερεις πρωτοπόρους οφθαλμοχειρουργούς αναμένεται με αγωνία και ενδιαφέρον να ανακοινωθουν στο Πανελλήνιο συνέδριο Υαλοειδούς Αμφιβληστροειδούς που θα πραγματοποιηθεί στις 15-17 Ιανουαρίου στην Αθήνα.

Τα στοιχεία στη χώρα μας δείχνουν ότι οι πιο συχνές παθήσεις του αμφιβληστροειδούς είναι η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, είτε είναι υγράς μορφής είτε είναι ξηράς μορφής και τα κληρονομικά νοσήματα. Οι παθήσεις αυτές αφορούν τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες, στις ηλικίες κυρίως των 40 και άνω. Μερικοί από τους παράγοντες στους οποίους οφείλονται, είναι διατροφικοί (διαβήτης), κοινωνινικοί (κάπνισμα, αθληση, έκθεση στον ήλιο, κλπ) και η κληρονομικότητα.

Σύμφωνα με τον κο Γκοτζαρίδη, Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Υαλοειδούς Αμφιβληστροειδούς, «Το εμφύτευμα δεν προσφέρει σε καμία περίπτωση τέλεια όραση στους ασθενείς ούτε αυτό που ονομάζουμε “φυσιολογική όραση”, αφού οι ασθενείς βλέπουν κάποια φωτεινά σήματα που μαθαίνουν να μεταφράζουν. Ωστόσο τους χαρίζει ανεξαρτησία. Το σημαντικότερο όλων είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί “επανασυνδέονται” με τον κόσμο και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής τους».

 

Στο πρόγραμμα του Συνεδρίου περιλαμβάνονται ομιλίες από σημαντικούς Έλληνες και ξένους επιστήμονες, ειδικούς στο θέμα της όρασης. Το Ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο, το οποίο διοργανώνεται απρόσκοπτα τα τελευταία 10 χρόνια, αποτελεί την μοναδική και ουσιαστικότερη πηγή μετεκπαίδευσης για τους Έλληνες οφθαλμίατρους, καθώς συγκεντρώνει διακεκριμένους ξένους ομιλητές από όλο τον κόσμο, για να μεταλαμπαδεύσουν ότι καινούργιο έχει προστεθεί στον τομέα της αντιμετώπισης του υαλοειδούς και του αμφιβληστροειδούς, τόσο στον φαρμακευτικό όσο και στον χειρουργικό τομέα. Επιπλέον προβάλλει και τιμά όλους τους Έλληνες οφθαλμιάτρους που ειδικεύονται στο αντικείμενο, προκειμένου να μπορέσουν οι νεώτεροι να τους συμβουλευτούν και να ωφεληθούν από την συμπυκνωμένη αυτή προσφορά εμπειρίας που τους προσφέρεται, μέσω διαλέξεων αλλά και κλινικών φροντιστηρίων.

Πρόσφατα οι έλληνες γιατροί έκαναν προσπάθεια να προωθήσουν τα ηχητικά βιβλία

για την αναπλήρωση τομέων της ζωής που πλήττονται από την πάθησή στην περίπτωση των τυφλών ατόμων.

 

Η πιο πρόσφατη προσπάθεια αφορά στη δυνατότητα παρακολούθησης λογοτεχνικών έργων και θεατρικών παραστάσεων με τη βοήθεια ηχητικών μέσων. Σε μια προσπάθεια να συνδράμει την ευαίσθητη αυτή μερίδα των συνανθρώπων μας, η ΕΕΥΑ έχει συμφωνήσει να αποκτήσει τα δικαιώματα γνωστών λογοτεχνικών έργων, να τα ηχογραφήσει, προκειμένου αυτά να τοποθετηθούν σε φορητά ηλεκτρονικά μέσα και να μοιρασθούν αφιλοκερδώς σε ιατρούς-μέλη της ΕΕΥΑ και στους τελικούς αποδέκτες τους, άτομα με περιορισμένη όραση ή/και τυφλοί.

 

Με τον όρο ομιλούντα βιβλία εννοούμε τα ηχογραφημένα βιβλία, όπου η φωνή του αφηγητή – αναγνώστη έχει αποτυπωθεί ψηφιακά. Απευθύνονται κυρίως σε άτομα με δυσκολία στην πρόσβαση των τυπωμένων βιβλίων, όπως τα άτομα με προβλήματα όρασης. Τα ομιλούντα βιβλία αποτελούν για τα άτομα με προβλήματα όρασης τον ευκολότερο τρόπο πρόσβασης στο περιεχόμενο των βιβλίων. Είναι εύκολα στη χρήση τους, δεν απαιτούν ειδικό εξοπλισμό, ή ηλεκτρονικό υπολογιστή, και μπορούν να καλύψουν μεγάλο φάσμα της εκδοτικής δραστηριότητας από πανεπιστημιακά συγγράμματα έως τεχνικά εγχειρίδια και παιδικά βιβλία.

#########