Τα δυσμενή επιδημιολογικά δεδομένα για τη διασπορά του SARS-CoV-2 στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, οι σοβαρές ψυχολογικές επιπτώσεις και οι νέες δράσεις της Περιφέρειας Αττικής και του ΙΣΑ για την ψυχολογική υποστήριξη των πολιτών, συζητήθηκαν στο πλαίσιο της σημερινής σύσκεψης της Επιστημονικής Επιτροπής που συγκάλεσε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης.

Τα μέλη της Επιτροπής εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους, για την εξάπλωση της επιδημίας και τόνισαν την ανάγκη να υπάρξει αυστηρή συμμόρφωση στα απαγορευτικά μέτρα προκειμένου να ανακοπεί άμεσα η διασπορά του ιού πριν χαθούν και άλλες ανθρώπινες ζωές.

Συζητήθηκαν επίσης οι σημαντικές επιπτώσεις της καραντίνας στην ψυχολογία τόσο των παιδιών όσο και των ενηλίκων. Όπως επισημάνθηκε η γραμμή υποστήριξης 1110 του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής, έχει δεχθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα εκατοντάδες κλήσεις από πολίτες που έχουν ανάγκη από ψυχολογική υποστήριξη.

Επίσης παρουσιάστηκαν ενδιαφέροντα στοιχεία από τη Μονάδα Εφηβικής Ιατρικής του νοσοκομείου Αγλαΐα Κυριακού, που δείχνουν τις σημαντικές επιπτώσεις που έχει αυτή η κατάσταση στη ψυχολογία των παιδιών και των εφήβων. Όπως επισημάνθηκε πολλά παιδιά παρουσίασαν συμπτώματα κατάθλιψης, μετατραυματικού στρες ή ειδικά τα μικρότερα παιδιά, σωματοποίησαν το άγχος τους. Τονίστηκε η ανάγκη να υπάρξουν συστηματικές παρεμβάσεις για τη ψυχολογική υποστήριξη των πολιτών και ιδιαίτερα των πλέον ευπαθών ομάδων. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΙΣΑ και η Περιφέρεια Αττική δρομολογούν νέες σημαντικές δράσεις.

Ένα ακόμα σημαντικό ζήτημα που συζητήθηκε αφορούσε τις διάφορες συσκευές που κυκλοφορούν στο εμπόριο με τον ισχυρισμό ότι απολυμαίνουν τον αέρα τον εσωτερικών χώρων και καταπολεμούν τον Sars-Cov-2. Προτάθηκε να διατυπωθεί αίτημα στην πολιτεία προκειμένου να καθορίσει μια Επιτροπή που θα προσδιορίσει τις προδιαγραφές αυτών των συσκευών για να διασφαλιστεί ότι είναι πράγματι αποτελεσματικές απέναντι στον κορωνοϊό.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης αναφέρθηκε στην κρισιμότητα της κατάστασης και κάλεσε τους πολίτες να επιδείξουν υψηλό αίσθημα ευθύνης και να ακολουθούν με σχολαστικότητα τα μέτρα προφύλαξης.

«Η χώρα μας για άλλη μια φορά βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο στη μάχη που δίνει με τον αόρατο εχθρό. Τώρα είναι η στιγμή να αποδείξουμε ότι σεβόμαστε τους συμπολίτες μας και προστατεύουμε τον εαυτό μας και το περιβάλλον μας. Συνεχίζουμε με ευθύνη και παραμένουμε ενωμένοι για το κοινό καλό. Ο ΙΣΑ και η Περιφέρεια Αττικής εντείνουν την προσπάθεια για την υγειονομική θωράκιση της Αττικής. Παράλληλα αναλαμβάνουμε νέες πρωτοβουλίες για την ψυχολογική υποστήριξη των πολιτών.»

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, με τη συμμετοχή της κ. Χρυσούλας Νικολάου Καθηγήτριας Βιοπαθολογίας Ανοσολογίας Αντιπροέδρου ΚΕ.ΣΥ, του κ. Χρήστου Τζιβανίδη Επίκουρου Καθηγητή ΕΜΠ, της κυρίας Άρτεμις Τσίτσικα Επίκουρης Καθηγήτριας Παιδιατρικής- Εφηβικής Ιατρικής του κ. Γιώργου Σαρόγλου Ομ. καθηγητή Παθολογίας- Λοιμωξιολογίας, του κ. Χαρίλαου Κουτή, ομότιμου καθηγητή Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας, της κυρίας Κυριακής Κανελλακοπούλου Παθολόγου-Λοιμωξιολόγου, του κ. Αναστάσιου Σπανού Αντιναυάρχου Ε.Α. Επεμβατικού Καρδιολόγου και του κ. Ανδρέα Πάγκαλη ειδικού Παθολόγου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν τα μέλη του Δ.Σ. του ΙΣΑ Φ. Πατσουράκος Α’ Αντιπρόεδρος, Σ. Τσούκαλος Γ. Γραμματέας ,Τ. Χατζής, Λ. Μαρκάκη, Π. Λεονάρδου και εκ μέρους της Περιφέρειας Αττικής ο Α. Βαθιωτης, Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και ο Π. Ευσταθίου, συντονιστής της Ομάδας διαχείρισης Κρίσεων της Περιφέρειας.