“Μελάνωμα” ο καρκίνος χαμαιλέοντας. Το Μελάνωμα είναι ένας από τους κακοήθης όγκους του δέρματος ή και των βλεννογόνων, ο οποίος εμφανίζεται με διάφορες μορφές και χρώματα, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις όπου μπορεί να αλλάζει μορφή ανά τρίμηνο. Το κακοήθες μελάνωμα είναι η πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος αλλά αν διαγνωστεί έγκαιρος σε αρχικό στάδιο, είναι ιάσιμο. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να αντιμετωπισθεί σωστά από τα πρώτα βήματα, που είναι η σωστή διάγνωση αρχικά και η ορθή χειρουργικά εξαίρεση του ύποπτου σπίλου στη συνέχεια.

Παρότι όλοι οι γιατροί πρέπει να είναι σε θέση να διαγνώσουν ένα μελάνωμα, δεν έχουν όλοι τις απαραίτητες χειρουργικές γνώσεις να το αντιμετωπίσουν. Η εξαίρεση του μελανώματος θα πρέπει να γίνετε από ειδικό πλαστικό χειρουργό, με γνώσεις στην χειρουργική για την αντιμετώπιση αυτών των όγκων. Είναι υψίστης σημασίας, για την σωστή αντιμετώπιση και θεραπεία του όγκου, να γίνουν σωστά από την αρχή όλα τα χειρουργικά βήματα, προκειμένου να διασφαλισθεί η σωστή αντιμετώπιση και θεραπεία του ασθενούς, με τις μικρότερες επιπτώσεις για την υγειά και την ποιότητα ζωής του.

Για δέκατη συνεχόμενη χρονιά το ιατρείο του Πλαστικού και Επανορθωτικού Χειρουργού Νεκτάριου Ντουντουλάκη, στα πλαίσια της κοινωνικής του δράσης για την πρόληψη των καρκίνων του δέρματος προσφέρει δωρεάν εξέταση, εκτίμηση και χαρτογράφηση όλων των δερματικών αλλοιώσεων, με στόχο στην πρόληψη εξαλλαγής σπίλων (ελιών) σε μελάνωμα και σε άλλες μορφές καρκίνου του δέρματος.

Ο Νεκτάριος Ντουντουλάκης διακρίνεται για την έντονη κοινωνική του δράση. Από το 2007 έχει καθιερώσει, μεταξύ άλλων, τη συγκεκριμένη εκστρατεία πρόληψης με τίτλο: «H πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία», Για τον σκοπό αυτό διοργανώνονται δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης δύο φορές τον χρόνο, άνοιξη και φθινόπωρο, παρέχοντας ανοιχτή και δωρεάν εκτίμηση-χαρτογράφηση για όσους το επιθυμούν καθ’ όλη την διάρκεια του έτους.

Είναι σημαντικό, για όλους μας, ζώντας σε μία χώρα με έντονη ηλιοφάνεια για αρκετούς μήνες, να διατηρήσουμε τις ευεργετικές ιδιότητες του ήλιου και να προστατευτούμε από τους κινδύνους που συνοδεύουν την έκθεση μας σε αυτόν. Κάθε χρόνο, αρκετοί συνάνθρωποι μας συνεχίζουν να ζουν και να παραμένουν υγιείς χάρη σε μία απλή προληπτική εξέταση.

#########