Ο καρκίνος Κεφαλής και Τραχήλου (ΚΚ&Τ) είναι ένας σχετικά συχνός, αλλά άγνωστος και παραμελημένος σπάνιος καρκίνος καθώς στην Ευρώπη η εμφάνισή του αγγίζει το 5% και είναι ο έβδομος συνηθέστερος τύπος καρκίνου.

Εμφανίζεται συχνότερα στους άντρες, όπου αποτελεί τον 4ο σε συχνότητα εμφάνισης καρκίνο. Κάθε χρόνο παγκοσμίως εμφανίζονται περίπου 500.000 νέες περιπτώσεις, ενώ η πλειοψηφία εμφανίζεται σε άτομα μεγαλύτερα των 50 ετών.  Είναι δυνατόν να επιφέρει αναπηρία και δυσμορφία, γεγονός που προκαλεί κοινωνικό στίγμα και σοβαρές δυσκολίες στην επανένταξη στην κοινωνία και την απασχόληση. Ο επιθετικός χαρακτήρας του μπορεί να επηρεάσει μέχρι και οκτώ περιοχές της κεφαλής και του λαιμού.

Κάπνισμα, αλκοόλ και ο ιός HPV αποτελούν τους βασικούς παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρκίνου Κεφαλής και Τραχήλου, καθώς

 

  • Οι καπνιστές έχουν υψηλότερο κίνδυνο από τους μη καπνιστές.
  • Οι άνδρες που καταναλώνουν περισσότερες από τρεις μονάδες και οι γυναίκες που καταναλώνουν περισσότερες από δύο μονάδες αλκοόλ ημερησίως παρουσιάζουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου κεφαλής και τραχήλου.
  • Ο ιός HPV σχετίζεται με την πρόκληση καρκίνων κεφαλής και τραχήλου. Δυνατόν να προκαλέσει καρκίνους του λαιμού, της γλώσσας και των αμυγδαλών, αλλιώς γνωστών ως οροφαρυγγικών καρκίνων (OPSCC).

 

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με δεδομένα του Globocan, το 2012 διαγνώσθηκαν 1.350 ασθενείς με καρκίνους κεφαλής και τραχήλου, με τον καρκίνο του λάρυγγα και τον καρκίνο χειλέων και στοματικής κοιλότητας να παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη συχνότητα. Παρά τη σοβαρότητα και την αυξανόμενη συχνότητα, υπάρχει μικρή συνειδητοποίηση για τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνων κεφαλής και τραχήλου και τα αποτελέσματα έκβασης των ασθενών παραμένουν πολύ φτωχά. Η ικανότητα εντοπισμού πρώιμων ενδείξεων και των συμπτωμάτων είναι κρίσιμης σημασίας για την επιβίωση, καθώς για εκείνους τους ασθενείς που διαγνώστηκαν στα αρχικά στάδια της νόσου, το ποσοστό επιβίωσης αγγίζει το 80-90%.

 

Με δεδομένο το γεγονός ότι η πληροφόρηση του κοινού παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, παρά τη διαπιστωμένη αύξηση του αριθμού όσων επιβιώνουν χάρη στην έγκαιρη θεραπεία, η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, έχει εστιάσει τα τελευταία 4 χρόνια στην ανάδειξη της αξίας έγκαιρης και ολιστικής αντιμετώπισης του ΚΚ&Τ, σε εξειδικευμένες κλινικές/κέντρα ολοκληρωμένης ογκολογικής αντιμετώπισης για τον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου. Για τον σκοπό αυτό υλοποιούμε δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης οι οποίες εντάσσονται στον παγκόσμιο χάρτη της διεθνούς εκστρατείας #MakeSenseCampaign σε πλήρη και συνεπή συνεργασία με την επιστημονική ογκολογική κοινότητα, που δραστηριοποιείται στην αντιμετώπιση του ΚΚ&Τ.

 

Ήδη από το 2018 έχει υποβληθεί στο Υπουργείο Υγείας  πρόσκληση σε δράση με προτάσεις πολιτικής υγείας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ΚΚ&Τ στη χώρα μας, η οποία υπογράφεται από το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας στο χώρο του ΚΚ&Τ και τους εκπροσώπους των ασθενών με καρκίνο.

 

Κατά τη διάρκειά της εκστρατείας ενημέρωσης #ΜakeSenseCampaign θα απαντηθούν βασικές ερωτήσεις που απασχολούν το κοινό και ειδικότερα τους ασθενείς και τους οικείους τους, για όλα τα ζητήματα που αφορούν τον καρκίνο κεφαλής & τραχήλου, ενώ θα δοθεί έμφαση στην ανάδειξη των δυσκολιών που συναντούν στην επαφή τους με τις δομές του συστήματος υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, δεδομένου ότι οι αναγκαίες παρεμβάσεις που έχουν γίνει δημιουργούν νέες συνθήκες και δεδομένα στην έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου. Επίσης δίδεται ιδιαίτερο βαρύτητα στις διαδικασίες που αφορούν την φυσική και ψυχοκοινωνική αποκατάσταση και την επανένταξη των ασθενών στη κοινωνική ζωή και την εργασία. Επιπλέον θα υπάρξει αναφορά στον μεταφρασμένο στην ελληνική γλώσσα Οδηγό για ασθενείς με ΚΚ&T της EHNS με πρακτικές, χρηστικές οδηγίες και τον πολύ επιτυχημένο Οδηγό Μαγειρικής με συνταγές της ελληνικής κουζίνας, από και για ασθενείς με ΚΚ&Τ.

 

Η επιστημονική διαδικτυακή ημερίδα (webinar) για τον Καρκίνο Κεφαλής και Τραχήλου (ΚΚ&Τ), πραγματοποιείται με την Αιγίδα των Επιστημονικών Εταιρειών :

 

  • Ελληνική Εταιρεία Καρκίνου Κεφαλής και Τραχήλου (ΕΕΚΚΤ)
  • Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας (ΕΕΑΟ)
  • Ελληνική Εταιρεία Ογκολογίας Στόματος (ΕΕΟΣ)
#########