Δύο σπουδαίες ενέργειες ευαισθητοποίησης του κόσμου για τα προβλήματα ακοής διοργάνωσε την περασμένη εβδομάδα η εταιρεία Ακουστικών Βαρηκοΐας Δουλδέρης και το Φαρμακείο της Ελένης Λάσκου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ακοής. Με σύνθημα “Φροντίδα για τα αυτιά και την ακοή όλων μας”, ο Παγκόσμιος Οργανισμός έχει καθιερώσει ως Παγκόσμια Ημέρα Ακοής την 3η Μαρτίου.

Από την Πέμπτη 9 έως και το Σάββατο 11 Μαρτίου, οι επισκέπτες Mediterranean Cosmos είχαν τη δυνατότητα να δουν ένα ηχητικό ερέθισμα να μετατρέπεται σε… έργο τέχνης, στο πλαίσιο της δράσης “Κάνοντας τον ήχο εικόνα”.

Πώς; Με τη βοήθεια ενός έμπειρου σκιτσογράφου, το ηχητικό ερέθισμα που του έδιναν οι επισκέπτες μετατρεπόταν σε εικόνα, σε μια ακουαρέλα που οι επισκέπτες μπορούσαν να πάρουν μαζί τους. Στίχοι τραγουδιών, φράσεις που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας, φωνές αλλά και λόγια αγάπης, μπόρεσαν να ζωντανέψουν με το πενάκι του σκιτσογράφου και να γίνουν όμορφες δημιουργίες.

Η δεύτερη δράση είχε ως στόχο να βάλει τον καθένα από εμάς “στα παπούτσια” του ατόμου με προβλήματα ακοής. Με σύνθημα “Νιώσε κι εσύ”, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να φορέσουν ωτασπίδες για μία ολόκληρη ημέρα, ώστε να έλθουν στη θέση των ανθρώπων με απώλεια ακοής. Στο τέλος του “πειράματος”, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα χρήσιμο ερωτηματολόγιο αποτυπώνοντας έτσι την εμπειρία τους.

Ήταν μια ενέργεια που κανείς δεν πρόκειται να ξεχάσει… Μια ενέργεια που σαν στόχο έχει να απενεχοποιήσει στο μυαλό του μέσου Έλληνα τα ακουστικά βαρηκοΐας, που αποτελούν πολύτιμο βοηθό στην καθημερινότητα των ατόμων με προβλήματα ακοής, μεγάλων και μικρών.

Κεντρικό μήνυμα της εταιρείας Δουλδέρης, που δραστηριοποιείται στον συγκεκριμένο χώρο από το 1979, είναι “Καινοτομίες αποκατάστασης ακοής”. Καινοτομίες που έχουν ανάγκη σήμερα περίπου 466 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, αλλά που δυστυχώς χρησιμοποιούν μόλις το 17% εκείνων που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τη χρήση τους.

Αυτό που δεν θα πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε, είναι ότι η απώλεια ακοής είναι κάτι που μπορεί να συμβεί στον καθένα μας, αφού πέρα από γενετικά, τα αίτιά της περιλαμβάνουν τις χρόνιες λοιμώξεις του αυτιού, τη χρήση συγκεκριμένων φαρμάκων, την έκθεση σε υπερβολικό θόρυβο (π.χ. στα κέντρα διασκέδασης), αλλά και τη γήρανση.

 

 

#########