Η κύηση είναι μια μεγάλη περίοδος που διαρκεί περίπου 9 μήνες. Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου οι γυναίκες βιώνουν ορμονικές διαταραχές που σε συνδυασμό με τις σωματικές αλλαγές μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχολογία μιας γυναίκας καθώς και την σεξουαλική της ζωή.

Αρχικά, να τονίσουμε ότι το σεξ σε μια φυσιολογική εγκυμοσύνη επιτρέπεται, αρκεί να είναι ήπιας έντασης και να ΜΗΝ γίνεται εκσπερμάτιση στον κόλπο. Ο λόγος είναι ότι το σπέρμα περιέχει προσταγλανδίνες, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν συστολές και κατ επέκταση πρόωρο τοκετό. Ακριβώς γι’αυτό  μετά τις 37 εβδομάδες το ζευγάρι μπορεί και συνίσταται να έχει ελεύθερες επαφές.

Επίσης σε περιπτώσεις που μια γυναίκα έχει κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα συνίσταται αποχή από το σεξ : κολπική αιμόρροια, ιστορικό αποβολών , ιστορικό πρόωρων τοκετών ή πρόωρες συστολές <37 εβδομάδων , χαμηλή πρόσφυση πλακούντα. Σε κάθε περίπτωση , το κάθε περιστατικό εξατομικεύεται.

Κατά την κύηση κάποιες γυναίκες έχουν έντονη επιθυμία για σεξ ενώ κάποιες άλλες όχι , το μόνο σίγουρο είναι ότι το σεξ είναι μια πράξη που περιέχει συναίσθημα, φέρνει το ζευγάρι πιο κοντά και συμβάλλει σε μια ομαλή σχέση . Φανταστείτε λοιπόν πώς επηρεάζεται μια σχέση όταν χωρίς λόγω απαγορεύουμε το σεξ στην κύηση ή όταν λόγω ταμπού δεν αναφέρουμε καν τον ρόλο του σεξ στην κύηση.

Πολλοί άντρες αποφεύγουν την σεξουαλική επαφή θεωρώντας ότι θα βλάψουν το έμβρυο ή θα προκαλέσουν τον τοκετό. Αυτό δεν ισχύει όμως καθώς το πέος κατά την διείσδυση του, έρχεται σε  επαφή με τον κόλπο και τον τράχηλο και σε καμία περίπτωση δεν έρχεται σε επαφή και δεν βλάπτει το έμβρυο.

Αντιθέτως το σεξ στην κύηση έχει πολλαπλά οφέλη : ενδυναμώνει τον δεσμό, σας κάνει να νιώθετε πιο χαλαρά αφού ο οργασμός έχει και αγχολυτική δράση, είναι πολύ ευχάριστο μιας και ο κόλπος είναι πιο υγρός λόγω ορμονών, το στήθος είναι πιο ευαίσθητο στο άγγιγμα και ο αισθησιασμός είναι μεγαλύτερος καθώς λόγω της εγκυμοσύνης αυξάνεται η αιματική ροή στην ηβική περιοχή.

Αφήστε λοιπόν το σώμα σας να εκφραστεί και απολαύστε το σεξ στην κύηση χωρίς ταμπού και ενοχές!

silvia-leskou

Σύλβια Λέσκου  Μαία συνεργάτης των μαιευτηρίων ΙΑΣΩ, ΛΗΤΩ, ΡΕΑ

Σύμβουλος Μητρικού θηλασμού , ειδικευμένη στο μασάζ εγκυμοσύνης , διεθνώς πιστοποιημένη εκπαιδευτής βρεφικού μασάζ, δασκάλα πιλάτες και εγκυμοσύνης

#########