Με εξαιρετικά γρήγορες διαδικασίες τιμολογήθηκε στις 8/1/2021 το Kaftrio/Kalydeco (γνωστό ως trikafta στην Αμερική), που συμπεριλαμβάνονται στο “Δελτίο Τιμών Νέων φαρμάκων 3ου τριμήνου 2020 του Υπουργείου Υγείας. Πρόκειται για την επαναστατική θεραπεία που «παγώνει την νόσο», στην οποία μετά από τις συντονισμένες πιέσεις των ασθενών, τα αντανακλαστικά του Υπουργού Υγείας και την συνεργασία της φαρμακευτικής εταιρείας με τον Πρόεδρο του ΕΟΦ, εντάχθηκαν τον περασμένο Απρίλιο 30 περίπου ασθενείς με Κυστική Ίνωση σε κρίσιμη κατάσταση, μέσω του προγράμματος της πρώιμης πρόσβασης. Μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί στην επαναστατική θεραπεία επιπλέον ασθενείς, οι οποίοι βρίσκονται σε επιβαρυμένη κατάσταση.

«Με την πρόσφατη τιμολόγηση των 3 φαρμάκων (Orkambi, Kalydeco, Kaftrio) από τα 4 φαρμακευτικά προϊόντα της ίδιας εταιρείας (CFTR modulators), μπαίνουμε στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων μετά την αξιολόγησή τους από την επιτροπή HTA. Απαραίτητο εργαλείο για την διαπραγμάτευση θα αποτελέσει το Εθνικό Μητρώο Κυστικής Ίνωσης, το οποίο συστάθηκε κατά προτεραιότητα την περασμένη χρονιά, αποτελώντας και έναν πρώτο οδηγό για τα Μητρώα άλλων παθήσεων. Για την ώρα εκκρεμεί η πλήρης καταχώρηση στο Μητρώο των στοιχείων από τους θεράποντες ιατρούς, ενώ επικαιροποιημένη εικόνα θα έχουμε την επόμενη εβδομάδα που θα πραγματοποιηθεί η σχετική ενημέρωση στην σύσκεψη της Επιτροπής του Μητρώου Κ.Ι. που συμμετέχω ως εκπρόσωπος των ασθενών»,  δήλωσε ο  Επίτιμος Πρόεδρος του Συλλόγου και μέλος του Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Κυστικής Ίνωσης CF Europe, που συντονίζει τις διαδικασίες από πλευράς των ασθενών, κ. Δημήτρης Κοντοπίδης, και συνεχίζει:

 «Είμαστε εξαιρετικά ευχαριστημένοι και ευγνώμονες που μετά την καθοριστικής σημασίας παρέμβαση και υποστήριξη του Υπουργού Υγείας κ. Κικίλια, αλλά και της κοινωνίας, την περασμένη και κρίσιμη χρονιά ξεκίνησαν οι διαδικασίες διαπραγμάτευσης για μια επαναστατική θεραπεία που πραγματικά σώζει ζωές. Το σύνολο των εμπλεκόμενων φορέων μας έχει αγκαλιάσει και μας έχει βάλει ως προτεραιότητα μέσα στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες της πανδημίας. Ο Πρόεδρος του ΕΟΦ αλλά και της Επιτροπής διαπραγμάτευσης τιμών, κ. Φιλίππου Δημήτρης, βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία με τους εκπροσώπους της φαρμακευτικής εταιρείας, με τους οποίους βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή ώστε να φτάσουμε στο πολυπόθητο ζητούμενο: Μια ολική συμφωνία τύπου portfolio agreement που θα περιλαμβάνει τις θεραπείες (CFTR modulators), θα δώσει την δυνατότητα πρόσβασης στην επαναστατική θεραπεία του συνόλου των ασθενών με Κυστική Ίνωση που είναι επιλέξιμοι, σύμφωνα με τις ενδείξεις κυκλοφορίας αλλά και τις υποδείξεις των θεραπόντων ιατρών. Ταυτόχρονα θα μπορούν να μεταβούν στην νέα θεραπεία (kalydeco & kaftrio) οι επιλέξιμοι ασθενείς που προμηθεύονταν τα προηγούμενα φάρμακα (orkambi, symkevi)  χωρίς τις καθυστερήσεις του ΙΦΕΤ, σε τιμές κατά πολύ μικρότερες από τις σημερινές που αποζημιώνονται με τις ατομικές εισαγωγές μέσω ΙΦΕΤ. Πέρα από την διεκδίκηση και εξασφάλιση της πρόσβασης μας στις επαναστατικές θεραπείες, οφείλουμε να προστατεύουμε ταυτόχρονα τους πεπερασμένους πόρους στην Υγεία, ώστε να έχουν όλο και περισσότεροι ασθενείς και πολίτες την δυνατότητα πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας και καινοτόμες θεραπείες που συνεχώς αναπτύσσονται».

Οι θεράποντες ιατροί αλλά και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Κυστικής Ίνωσης ενημερώνουν συνεχώς τους ασθενείς για τα πρακτικά θέματα πρόσβασης στις κατάλληλες θεραπείες, τα οποία προκύπτουν σε αυτήν την μεταβατική περίοδο. 

Πιο συγκεκριμένα οι ασθενείς που βρίσκονται σε πρόγραμμα πρώιμης πρόσβασης θα πρέπει να καταθέσουν τις συνταγές τους στον ΕΟΠΥΥ για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες προμήθειας  του φαρμάκου από τα φαρμακεια του ΕΟΠΥΥ. Ο  Σύλλογος μας βρίσκεται  σε συνεχή επικοινωνια με την φαρμακευτική εταιρία και τον ΕΟΦ  ώστε να υπάρξει ομαλή μετάβαση χωρίς να υπάρξει διακοπή της θεραπείας και δυνατότητα παράτασης της προμήθειας μέσω νοσοκομείου / μήνα σε περίπτωση που υπάρξουν καθυστερήσεις εκτέλεσης των συνταγών . Ταυτόχρονα όσοι ασθενείς έχουν ενταχθεί στην επαναστατική θεραπεία kaftrio/kalydeco εκτός προγράμματος πρώιμης, θα συνεχίσουν να το προμηθεύονται μέσω ΙΦΕΤ  – όπως και όσοι βρίσκονται σε Orkambi μετά από την σχετική απόφαση – παράταση του ΕΟΦ. (δεν αλλάζει το κανάλι διάθεσης για τους επόμενους μήνες παρά την τιμολόγηση). 

Η επιτυχής έκβαση της διαπραγμάτευσης είναι εφικτή τους επόμενους μήνες και παρακολουθούμε την ολοκλήρωση των διαδικασιών – με το Μητρώο Κ.Ι. να αποτελεί την κύρια εκκρεμότητα.